Blodpriser fra Bordeaux

De mange Bordeauxvinene i luksusklassen som blir lansert 7. mars er overpriset med 30-40 prosent. Glem derfor cru classé, sats heller på en cru bourgeois som Ch. Haut Brisey til en hyggelig pris.
Redaksjonen
27 Januar 1998 - 12:48

Marsnyhetene fra Vinmonopolet omfatter en rekke toppviner fra Bordeaux. Men til så høye priser at alle ville fått én stjerne hvis de vurderes i forhold til pris. Fantastiske Figeac 1995 koster vanvittige 780 kroner. Hvem kan forsvare innkjøp av en slik vin som helst bør ligge flere tiår før den er fullkommen?
Nei, da er det bedre å konsentrere seg om de mer oppnåelige og salgbare vinene som for eksempel Abadia 1994 fra Raimat og Morgon 1996 fra Georges Dubœuf. Begge koster rundt hundrelappen i innkjøp. Eller den rimelige bordeauxen Ch. Haut Brisey 1995. Kjøp inn både for nåkonsum og lagring de nærmeste årene.
 
De helt rimelige rødvinene slo ikke til denne gangen og er derfor ikke å finne i vår oversikt som kun viser viner som har fått fire stjerner eller mer. I Pollisten på Apéritifs internettsider finner du i løpet av mandag en vurdering av alle nyhetene.
 
Heller ikke de gode hvite er billige. Rheingau-produsenten Langwerth von Simmern slår til med nok en strålende riesling, denne gangen i spätlese- og 1990-utgave, for øvrig til en meget bra pris, kroner 122. To hundre kroner dyrere er den hvite bordeaux''en Ch. Fieuzal 1995. En vin som godt kan drikkes nå til tross for at den er svært ung.Til desserten eller osten foreslås en deilig LBV 1991 fraTaylor''s.
 
Nyhetene som var i salg fra og med 2. mars 1998 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. I motsetning til det som er fast praksis for Apéritifs egne tester gjennomføres smakingene hos Vinmonopolet aldri blindt.
 
Produktene vurderes etter kvalitet i forhold til pris på en skala fra fem til en
 
Meget godt kjøp *****
Godt kjøp ****
Bra vin ***
Akseptabel vin **
Bør unngås *
 
Christer Berens og Remi Madsen er Apéritifs anmeldere når Vinmonopolet lanserer nyheter.
 
Alle priser er utsalgspriser på Vinmonopolet. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
HVITVIN
 
**** +
Riesling Spätlese 1990
Langwerth von Simmern Rheingau Tyskland
11209 (VT) kr 122,60
Parti
Are Aamot
Lys strågul. Flott duft med godt rieslingpreg av mineraler og petroleum. Smaken harmonerer mot duften med fine sitrussyrer, bra ettersmak. En halvtørr vin som er nydelig til lette desserter. Kan lagres 3-4 år (19.02.98).
 
Ch. de Fieuzal 1995
Pessac-Leognan Frankrike
13598 (VSD) kr 320,80
Parti
Scan Vin
Lys strågul. Fin, fruktig duft med elegant eikepreg. Rik nese. Flott anslag med godt integrerte fataromaer. Fruktsyrene frisker godt opp, fyldig og god finish. Passer til kraftig sjømat. Kan ligge 2-4 år (19.02.98).
 
**** ÷
Serriger Vogelsang Riesling Auslese 1989
Staatliche Weinbaudomäne Trier Saar Tyskland
13023 (VT) kr 110,20
Basis
Ekjord
Lys strågul. Druepreget duft med sitrus, gule epler og fin mineralskhet. God harmoni mellom duft og smak, sitter godt. I munnen. Drikk nå (19.02.98) til fruktdesserter.
 
Riesling Smaragd 1996
Freie Weingärtner Wachau Østerrike
13052 (VT) kr 153,80
Parti
Strag
Strågul. Dufter av moden frukt som gule epler samt flint og mineraler. Fin, fruktig smak med sitrus- og jordsmonnspreg, fin tørrhet. Drikk til sjømat, salater, pasta med lyst kjøtt. Kan lagres opptil ett år (19.02.98).
 
Chablis Premier Cru Vau de Vey 1995
Ch. de Maligny (Jean Durup) Frankrike
34708 (VT) kr 152,40
Test
Are Aamot
Lys gul. Lett fruktig duft av epler, sitrus og mineraler. God, fruktig smak med bra jordsmonnspreg, sitter godt, ren smak. Nytes til fisk, skalldyr og særlig østers. Kan ligge 2-3 år (19.02.98).
 
RØDVIN
 
*****
Ch. Figeac 1995
Thierry Manoncourt St.-Émilion Frankrike
13586 (VT) kr 780,20
Flaaten
Mørk rød. Fint frukt- og bærpreg samt søte eikearomaer i duften. Elegant anslag, vokser fint i munnen. Den gode fruktigheten overdøver tanninene og gjør vinen god å drikke allerede i dag. Likevel en meget lovende vin som trenger flere år før den vil vise sitt beste. Kan lagres i mer enn 50 år (19.02.98). Med andre ord en klassiker til en, nær sagt selvsagt, altfor høy pris. Serveres til retter av lam, okse og vilt. Serveringstemperatur: 19 grader.
 
**** +
Ch. Haut Brisey 1995
Medoc Frankrike
13029 (VSD) kr 129,40
Moestue
Mørk, tett farge. Fruktig duft med innslag av jord og anis. Stor, fin fruktighet med en elegant fast syre. Ganske bitter finish. En god vin som trenger mat for å åpne seg. Drikk den derfor til okse, lam, kjøttgryter og ost. Vinen vil utvikle seg over de neste fem årene (19.02.98). Serveringstemperatur: 19 grader.
 
Ch. Haut-Marbuzet 1995
H. Duboscq & Fils Saint-Estèphe Frankrike
34600 (VT) kr 256,40
Are Aamot
Tett mørk rød. Kaffe og ulike fataromaer i duften. Straam og massiv med mye frukt i bakgrunnen. En lovende vin som i dag domineres av syrer og tanniner og trenger minst fem år for å rundes av (19.02.98). Drikk til lam og okse. Serveringstemperatur: 19 grader. Men dessverre for dyr.
 
Ch. Léoville Poyferré 1995
Saint-Julien Frankrike
13590 (VSD) kr 479,90
Parti
Best Buys Int
Nesten svart farge. Solbær og kaffe samt massiv frukt i nesen. Stor, voldsom fruktighet, godt med syrer og tanniner. En svær og kompakt vin. Meget vellaget. Den trenger minst fem års lagring før den kan nytes til retter av lam og okse. Serveringstemperatur: 19 grader. Flott, men altfor dyr.
 
****
Abadia 1994
Raimat Costers del Segre Spania
11258 (EQ) kr 99,60
Test
Engelstad
Ung, bærpreget fruktighet med en del vaniljearomaer. Smaken er lik duften, middels fylde og behagelig ettersmak. Denne sjarmerende vinen passer til vilt og kan lagres i 2-3 år (19.02.98).
 
Morgon 1996
Georges Dubœuf Beaujolais Frankrike
13050 (VT) kr 109,80
Parti
Prizelius
Blåfiolett farge. Blomster duft med innslag av røde bær og bana. Massiv frukt- og bærpreg med krydder. En meget fruktig og bærpreget beaujolais, nøyaktig som den skal være. En god og enkel vin som egner seg utmerket til koldtbord, fisk, enklere kjøttretter og ost. Drikk nå (19.02.98). Serveringstemperatur: 17 grader.
 
Bodega de Familia 1995
Viña Undurraga Maipo Chile
13585 (VT) kr 158,10
Parti
Stenberg & Blom
Mørk rød. Stor bærduft, nesten syltetøypreget. Stall- og læraromaer. Innsmigrende smak. Flott bløthet. Godt solbærpreg. Lang ettersmak. Denne supervinen fra Chile kan ligge i 2-3 år (19.02.98) og serveres til lammeretter.
 
Chianti Classico Riserva Petri 1993
Castello Vicchiomaggio Toscana Italia
7687 (VT) kr 162,10
Test
Are Aamot
Klar rød. Fruktig duft med innslag av kirsebær og mandel. Fruktig anslag med fin fylde og en stram, fruktig og litt bitter finish. En elegant vin som blir rundere og mykere med litt lagring, to til tre år (19.02.98). Drikk til kalv og okse. Serveringstemperatur: 19 grader.
 
Callejo Reserva 1994
Bodegas Felix Callejo Ribera del Duero Spania
13055 (EQ) kr 199,90
Parti
Engelstad
Mørk rød. Røde bær i retning av syltetøy i duften, samt skogbunn, fat og jord. Ung, stor fruktighet. Fin fatbruk. Fyldig. Passer til vilt og krydrede retter som grillmat. Kan ligge 3-4 år (19.02.98). Noe dyr. Serveringstemperatur: 19 grader.
 
Ch. Chasse-Spleen 1995
Moulis en Medoc Frankrike
13595 (VT) kr 275,50
Parti
Prizelius
Mørk blårød. Tett duft med innslag av bær, kaffe og andre fataromaer. Rikt bær- og fruktpreg, massiv fylde med et litt bittert krydderpreg i avslutningen. En god vin som trenger lagring i minst fem år (19.02.98). Server til lam og okse. Serveringstemperatur: 19 grader. For dyr.
 
**** ÷
Roero 1994
Giribaldi Piemonte Italia
7597 (VT) kr 110,10
Test
Drøbacchus
Lys mursteinsrød. Aromatisk og krydret duft. Fruktig og frisk med smak av tørkede frukter. Elegant og god vin med en fin ettersmak som sitter lenge. Server til lettere vilt, rødt kjøtt, ost, særlig Parmesan. Vinen drikker godt nå og kan lagres 1-2 år (19.02.98).
 
Marques de Monistrol Reserva 1990
Marques de Monistrol Penedés Spania
13030 (VT) kr 100,20
Basis
Wiig
Vectura
Mørk rød. Mørke og røde bær i duften som er frisk med fine fataromaer. Frisk smak med godt bær- og eikepreg. Du må like fatlagrede viner for å sette pris på denne utgaven som går utmerket til grillmat, lammeretter med god saus. Kan lagres 3-4 år (19.02.98).
 
Ch. Branaire-Ducru 1995
Saint-Julien Frankrike
13589 (VT) kr 383,30
Parti
Vectura
Blårød tett farge. Anis, frukt og pepper i duften. Stor fruktighet i anslaget, men syrene g tanninene tar overhånd. En i øyeblikket robust vin som virker lovende etter minst fem års lagring (19.02.98). Server til lam og okse. Serveringstemperatur: 19 grader. Altfor dyr.
 
Ch. Haut-Bailly 1995
G.F.A. Sanders Pessac-Leognan Frankrike
13593 (VT) kr 506,-
Parti
Prizelius
Vectura
Mørk farge. Lukket duft med en del kaffe- og fruktkjernearomaer. Stram og lukket vin med massevis av underliggende fruktighet som i dag skjules av bastante tanniner. En vin som trenger lagd lagring, minst 10 år. Drikk til lam og okse. Serveringstemperatur: 19 grader. Altfor dyr.
 
HETVIN
 
****
Taylor''s Late Bottled Vintage 1991
Taylor Fladgate & Yeatman Douro Portugal
7047 (VSD) kr 234,-
Test
Brand Partners
VSD
Mørkrød. Massiv duft med søt fruktighet og innslag av bjørnebær og tørket frukt. Stort, søtt bærpreg i anslaget med fin syrlighet, ganske søt med et svakt krydderpreg. En meget god og modenLBV som passer til kraftige desserter. Serveringstemperatur: 19 grader.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her