Ble norgesmester i kokkekunst

I sitt fjerde forsøk gikk Gunnar Hvarnes endelig helt til topps under NM i kokkekunst som ble arrangert i forbindelse med Den Norske Matfestivalen i Ålesund.
Redaksjonen
01 September 2006 - 14:37

Hvarnes jobber til daglig ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, og kommer opprinnelig fra Larvik.

Hans beste plassering fra tidligere mesterskap kom i 2004, da han tok sølv bak Cameron Alexander. Både i 2004 og 1999 endte han på 4. plass.

Tidligere i år tok Hvarnes 4. plassen under Årets Kokk, blant annet bak den norske mesteren fra i fjor, og nordisk mester av året, Erling Sundal. Sundal kom på sølvplass i Årets kokk, en plassering han også fikk i årets NM. Han klarte med det bare nesten å forsvare sin NM-tittel.

Sølv ikke å forakte
Sølv var for Sundal en liten krone på verket, i et år som har vært særdeles begivenhetsrikt. Det startet med NM-tittel i 2005, gikk videre til 2. plass i konkurransen Årets Kokk, i april ble han Nordisk Mester i kokkekunst. I tillegg har han i løpet av årets startet restauranten Falcon Crest i Oslo, sammen med meritterte kokkevenner.

I den harde NM-konkurransen var det imidlertid Hvarnes' treretters meny Melkeposjert kyllinglår fra Stange, Grillet lammebrochette med sennepsglasert nyre og Vaniljebakt thailandsk mango med moreller "sousvide" som vant juryens hjerter. Hvarnes jobber til daglig ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, og kommer opprinnelig fra Larvik.

Hvarnes medhjelper under årets NM-final var Heidi Camilla Uggedal.

På 3. plass kom Even Ramsvik, som jobber som Commis ved Gastronomisk Institutt. Han kommer opprinnelig fra Ørskog på Sunnmøre. Sammen med Sundal (fra Herøy på Sunnmøre) gjorde han det med andre ord sterkt på hjemmebane.

Vanskelig for dommerne
Dommerne bedømte den treretters finalemenyene på bakgrunn av anretning/presentasjon, korrekt yrkesmessig håndverk, hygiene/orden og - ikke minst - smak.

Det internasjonalt dommerpanelet bestod av profilerte kokker: Hoveddommer er Gissur Gudmundsson fra Island, Håvard Ravn Larsen, Andrus Laaniste fra Estland, Peter J Skogström fra Sverige (bl.a. Årets Kokk i Sverige av året), Johan Slettvåg Hoel, Stian Haugnes og Sigmund Hansen. Norgesmesteren, flankert av sølvvinner Erling Sundal (t.v.) og bronsevinner Even Ramsvik under avspilling av nasjonalsangen.

- Nivået ser ut til å bli høyere for hvert år. Dermed blir prestasjonene større for norgesmesteren. Men det gjør det også vanskeligere og vanskeligere å være dommer i slike konkurranser. Man skal tross alt kåre vinnere. Og med så høyt og jevnt nivå er det slett ikke enkelt å skille den ene fra den andre, sier prosjektleder for NM i kokkekunst, Bjørn Darup.

Finalistene
under årets NM ble tatt ut blant i overkant av 30 påmeldte kandidater. I tillegg til de tre på seierspodiet var det:
• Lars Erik Vesterdal, Bølgen & Moi, Lysverket, Bergen
• Lasse Wågbø, Britannia Hotell, Trondheim.
• Bjørnar V. Håkonsrud, Bølgen & Moi, Kristiansand.
• Ronny Haug, Clarion Hotel Royal Christiania, Oslo.
• Ole Edvart Molteberg, Hotell Neptun, Bergen.
• Sebastian Myhre, Gastronomisk Institutt, Oslo.
• Børge Brekke, Bjørnefjorden Gjestetun, Os.
• Jørn Andre Dahl, Nannestad VGS.
• Torbjørn Fjellhaugen, NB Sørensen, Stavanger

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her