Godbiter i pollisten
Planlegger du sjømat på 17. mai, gå for denne champagnen i glasset

Planlegger du sjømat på 17. mai, gå for denne champagnen i glasset

360 kroner er veldig gunstig for denne champagnen som nå finnes i 239 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
13 Mai 2020 - 13:45
 

Autréau Blanc de Blancs Grand Cru Brut er slik en chardonnaychampagne skal være, tydelig druekarakter sammen med fine mineraltoner som gir fin kompleksitet og ikke minst god friskhet. Det perfekte følge til retter med sjømat, enten forretter med skalldyr eller fingermat samt sågar røykelaks og andre typiske 17. mai-retter. En allsidig matchampagne som også klarer seg helt utmerket alene.

Med denne prisen kom den som bestilt til årets 17. mai-feiring som for mange kom litt brått på. Etter to måneder med sosial isolasjon kan du plutselig ha inntil 20 gjester rundt bordet. Da er det greit å kunne stikke innom nærmest pol for å plukke med seg en flaske du vet vil fungere.

Den er altså blant de rimeligste champagnene i basis, og definitivt blant blanc de blancs-champagne, som altså er laget av bare chardonnay. Siden chardonnay er den minst plantede druen (30 prosent) i Champagnes 34.300 hektar med vinmarker, og samtidig som blanc de blancs er en vinstil som er sterkt etterspurt, er prisen på slik vin høyere enn for champagne laget av alle de tre (vanligste) champagnedruene.  

Se utvalget av blanc de blancs-champagne på polet

Druematerialet til denne vinen kommer fra grand cru-vinmarker i Cote des Blancs, så i utgangspunktet råvarer som er ytterligere ettertraktet og dermed høyt priset.

Les mer om chardonnaychampagne her

Bak denne godbiten står Autreau-familien som har røtter i området siden 1620, men som først begynte å lage champagne i 1953. Siden 2014 er det unge Laurent som er sjef for vinkjeller og til sammen 35 hektar vinmarker med premier cru og grand cru-klassifisering.

Se videoen fra Autreaus vinmarker og vinkjeller

 

Ukens godbit kommer fra grand cru-landsbyen Chouilly som er den nordligste av de i alt 5 grand cru-ene i Cote des Blancs. Og en av de i alt 5 nye grand cru-ene som kom til i 1985, siden det året har antall grand cru-er vært 17 (og premier cru-er 42).

 

Chardonnaydruene herfra brukes også i Autréau de Champillon Grand Cru Réserve Brut 2012 sammen med pinot noir fra Aÿ – den andre grand cru-en til Autreau-familien. Den har gitt en fastere og enda mer strukturert champagne.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her