Mens den rimeligste chablisen nå ligger på 140 kroner, byr Louis Max Les Terres Froides Chardonnay 2013 (14661)på god «chabliskarakter» for 120 kroner. Så er den også laget av en chablis- og burgund-produsent av typen negociant som vanligvis kjøper druer eller vin og tapper med egen etikett. Men i Languedoc eier de sine egne vinmarker, plantet med burgunddruene chardonnay og pinot noir.
Kalk og vind
Ukens vin kommer fra parseller med kalkholdig jordsmonn. Vinmarkene er nordøst- og nordvestvendte hvilket demper effekten av den sterke solvarmen som kjennetegner Languedoc.
Beliggenheten ved 600 m.o.h. sikrer stor forskjell mellom dag- og nattemperatur og den sterke vinden i området sørger for god ventilasjon.
Alt dette er forhold som bidrar positivt i forsøket på å kopiere Chablis i Languedoc.
Rødt røverkjøp
Og forsøket er vellykket. 2013 er et år som har gitt en litt fet vinstil også i Chablis, og det kjennetegner også Les Terres Froides som altså betyr «kjølig jord».
En elegant hvitvin som passer utmerket til sommerlig sjømat, gjerne fra grillen.
Den har en rød bror, Louis Max Haute Vallée Pinot Noir 2013 (14658), som er laget med pinot noir fra Sentralburgund som modell. Men altså til en helt annen pris. Og et usedvanlig godt kjøp. Det er sjelden å smake så god pinot-frukt til 120 kroner.
12.08.14: Rødvinen er igjen på lager. 120 flasker i denne omgang, men et stort parti er på plass 25.08.14.
Her er hele porteføljen fra Louis Max
Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.
I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.
Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.
I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.