Best i Norge best i verden

Den norske destillatøren Halvor Heuch fra Arcus produkter gjorde rent bord i verdensmesterskapet for akevitter. Oplandske Gammel gikk til topps, mens God Gamal Smaladram seiret i klassen for mest spennende nyskapning.
Redaksjonen
23 September 1999 - 16:08

Torsdag 21.10.1999 ble konkurransen avholdt i de ærverdige festlokalene til Børsen i Drammen. Ca 80 personer med ulik bakgrunn hadde for 6. år på rad satt hverandre stevne for å kåre "verdens beste akevitt 1999" og "Årets mest lovende nyskapning 1999" og i år som ved tidligere anledninger var Rolv Wesenlund juryformann.
 
Blant de deltakende akevitter fant vi akevitter fra Norge, Sverige, Danmark og Tyskland og med 19 blindtester ble det en lang og hard prøvelse for juryen som foruten nordmenn også bestod av svensker og dansker. Akevittkulturen i de enkelte land som deltok i blindtesten kom klart fram, spesielt siden akevittene ble servert romtemperert. I Norge har vi en kultur med utpregede fatlagrede akevitter som normalt trenger romtemperatur for å komme til sin rett, mens konkurrentene stort sett serveres avkjølte. Når juryen i hovedsak består av nordmenn, blir det fort rått parti, eller som Halvor Heuch i Arcus Produkter utrykte med et skjevt smil etter at juryens dom var falt "Nordmenn liker norsk akevitt og svensker og dansker liker sine".
 
I klassen for Årets mest lovende nyskapning 1999 fant vi 8 akevitter, 3 fra Sverige, 2 fra Danmark og Norge og 1 fra Tyskland. Vår kommentar er at disse i stor grad hadde smakstilsetninger i retning av citrus og anis og at dette kan bli i meste laget. Ikke uventet ble det en fatlagret akevitt som vant, "God gamal smaladram" fra Arcus Produkter. På de to neste plassene kom "Aalborg Pro Mille" og "Aalborg Dild Aqavit" fra Danmark.
 

Fra venstre Rolv Wesenlund juryformann, Halvor Heuch, Arcus Produkter og Drammens turistsjef Roald Karoliussen.
 
I hovedklassen "Verdens beste akevitt 1999" stilte 11 nye akevitter på startstreken, samt at broderfolket stilte med to akevitter i begge klasser. Dermed var det 4 svenske akevitter, 4 norske, 4 danske og 1 tysk som skulle utkjempe hovedslaget. Konkurransen ble hard og det skilte veldig lite i kampen om de 6 første plassene. Imidlertid stakk alle de norske av med seieren i det det ble delt 3. plass. Resultatet ble at "Oplandske Gammel" ble nr en, "Løiten Linie" kom på andre plass mens "Drammens Aqvavit" og "Gammel Reserve" delte tredjeplassen.
 
Til slutt var det en ikke så lite stolt destillatør fra Hasle som kunne motta de synlige bevis på sin ekspertise i å lage god norsk tradisjonsdrikke. Halvor Heuch uttalte til Aperitif etter tildragelsen at det hadde vært vanskelig å velge ut de akevitter som skulle representere Norge, det begynner nå å bli veldig mange som hver for seg skal dekke et til dels smalt spekter. Drammens Aqvavit var obligatorisk ettersom konkurransen foregikk i Drammen, men det var andre som han gjerne også skulle hatt med. Begge de akevittene som stakk av med seieren er det han kaller atypiske. God Gamal Smaladram ble laget til en smalahovefestival på Voss i fjor, og er en kraftig akevitt, nødvendig for å renske opp etter et måltid med smalahove. Selv om smalahove ikke er en favoritt rundt i landet, skal vi ikke se bort fra at God Gamal Smalahove kan bli det. Oplandkse Gammel er en svakt krydret akevitt som lett faller i smak hos folk som ikke liker sterk karvesmak.
 
Vi ser fram til neste års evenement, spesielt i klassen Årets mest lovende nyskapning 2000. Karl Erik Harr som var jurydeltaker etterlyste en nordnorsk akevitt. Dersom Arcus skulle lage en ny nordnorsk akevitt, burde denne oppkalles etter primus motor for arrangementet R. Karoliussen. Harr hadde foretatt grundig research og funnet en etikett på en gammel akevitt på et handelslag på Kjerringøy. Etiketten ble overrakt til Arcus og Heuch ble utfordret av en samlet jury til å foreta seg noe i sakens anledning.
 
For Aperitif Leiv Pedersen, Sector Media
23.10.99
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her