Barbaresco til innbruddspris

Unn deg en barbaresco til helgens ekstra gode kjøttmiddag. Du blir garantert fristet til en reprise.
Aase E. Jacobsen
04 Oktober 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Når de beste druene en vinprodusent som ellers lager strålende viner, havner i samme vinen, må det bli fest. Slik det ble i 2002 hos barbarescoprodusenten Ca' del Baio. For i dette skrekkens år var det ikke mulig å lage enkeltvinmarksviner i tilfredsstillende kvanta, og for mange vinhus knapt nok en god standardutgave.

Unn deg den oftere
Men Ca' del Baio Barbaresco 2002 (44884) er en super representant til en usedvanlig god pris. Barbaresco starter normalt på 200 kroner, og denne koster det samme som "vanlig" nebbiolo. Samtidig som den har alt det en god standardbarbaresco bør by på.

Duften er ren og klassisk med flott druepreg hvilket betyr røde bær, særlig kirsebær, blomster, krydder og trevirke. I munnen byr den på fine syrer, god konsentrasjon, gode tanniner og en lang avslutning med noe lakris i finishen. En svært anvendelig vin til de fleste kjøttretter og en vin som på grunn av sin pris gjør at du kan unne deg en barbaresco oftere.

Todelt
Barbaresco er imidlertid ikke bare én vinstil. På samme måte som det er store forskjeller mellom de ulike delene av Barolo, er også Barbaresco svært sammensatt, fra områder som gir helt ordinær kvalitet til de som til og med stiller mang en barolo i skyggen når det er snakk om kraft.

Generelt kan Barbarescos 500 hektar deles inn i to. Området rundt Treiso og sør for Neive, altså den sørøstlige delen av DOCG'et, har et lettere jordsmonn, med mergel og sand i ulike blandinger. Resultatet er viner som er mykere og mer tilgjengelig i ung alder.

Tre adresser
Den nordvestlige delen, sør og øst for selve byen Barbaresco, har høyere innhold av kalk og et mer kompakt jordsmonn som gir viner med mer struktur og større lagringspotensial.

Ca' del Baio har vinmarker begge steder og fordelt på tre hovedadresser, deriblant en av de mest ettertraktete i hele Barbaresco, nemlig Asili, men også mindre kjente og dermed undervurderte som Valgrande, og Marcarini. Det var imidlertid først i 1998 at familien Grassa valgte å vise frem sine skatter i form av enkeltvinmarksviner.

Midt i hjertet
Kvalitetshevingen de siste år skal være et resultat av datteren Paolas inntreden i vinkjelleren. Hun er ønologutdannet og har brakt mer kvinnelig raffinement i husets vinstil. Eleganse er noe som kler nebbiolo veldig godt.

Både Valgrande og Marcarini har til tross for at de ikke ligger i den "beste" delen av Barbaresco, det riktige jordsmonnet av kalkholdig blålig mergel. Marcarini som befinner seg midt mellom de to underområdene er den aller mest interessante av de to. Vinmarken ligger høyt og luftig i en åsside og har godt voksne vinstokker som sørger for naturlig lavt utbytte.

Følsom drue
Marcarini er dessuten østvendt hvilket sikrer en dempet effekt av solpåvirkningen. Den får ikke for mye av den stekende ettermiddagssola. Og det har gjort sitt til at denne vinen stråler i et varmt år som 2003. Dette året er nemlig et vanskelig år for en delikat drue som nebbiolo.

Siden Asili er sørvestvendt fikk den nok en overdose av sol i 2003 og er ikke like perfekt men har likevel mye kraft å by på. Valgrande er også preget av en varm munnfølelse men på en mykere måte. Men alle tre representerer veldig god barbarescovaluta for pengene. Fra 2004-årgangen kommer familien med nok en perle, nemlig Pora som ligger rett vest for Asili. Det er all grunn til å glede seg når prisene er så hyggelige som dette.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her