Ballett på kjøkkenet

Det er ikke mange kokker som er så grasiøs som kjøkkensjefen Bridget Pugh ved den franske restauranten Mimosa. Men så har hun da bakgrunn som prima ballerina ved Den Norske Opera i Oslo.
Aase E. Jacobsen
15 September 2000 - 13:33

Det er langt mellom Den Norske Opera og en mikroskopisk landsby ved foten av Massif Central. Ikke desto mindre er det rammen rundt Bridget og David Pughs liv. De gikk fra en krevende tilværelse som henholdsvis prima ballerina og fiolinist ved vår egen opera; de var der faktisk hele 11 år, til et enda mer arbeidsfylt liv som restauranteiere i Frankrike i 1982.

-Det har vært veldig tøft. Mye tøffere enn vi noen gang hadde kunnet forestille oss, forteller Bridget og fortsetter: - Først for fem år siden så vi lyset i tunnelen i form av positive tall i regnskapet. Det første året var det bare oss to og en niese. Og jeg hadde kjøkkenet alene. Og selv om jeg har flere kokker med meg i dag, og tar en tørn som hovmester under lunsjen, er jeg alltid på plass i kjøkkenet når kvelden kommer.

Hotellperle

Bakgrunnen for dette dramatiske karriereskiftet var at paret kjøpte et hus ikke langt fra der hvor deres restaurant Mimosa ligger. - Vi fant dette nydelige huset som vi brukte et helt år på å pusse opp. Så våknet etter hvert ideen om å åpne en restaurant. Vi gjorde overhodet ingen markedsundersøkelser for å vurdere om det var noe potensial for en restaurant her. Hvilket selvsagt var vanvittig dumdristig, ler David og fortsetter:

- Men vi hadde ingen kommersiell erfaring. Vi skapte den restauranten vi som gjester alltid hadde drømt om. Derfor nærmest klamret vi oss til konseptet gjennom alle disse tunge årene. Vi måtte lykkes! Vi brød oss overhodet ikke om hva andre mente, trodde vi, men det er klart du lytter til dine kunder og lar deg påvirke av hva du ser andre gjør, så helt egenrådige har vi dog ikke vært, selv om det ikke er langt unna.

Vinskatter

Restaurantguidene og artikler i internasjonal presse har vært til stor hjelp for å skaffe Mimosa gjester. Etter hvert har David og Bridget også fått god støtte fra det lokale klientellet, både fra business- og privatmarkedet, og kanskje særlig de som disponerer fritidseiendommer i området. For tre år siden åpnet paret også en liten perle av et hotell i nabolandsbyen. - Mange av våre gjester følte behov for et overnattingstilbud i denne delen av Languedoc. Særlig siden folk drikker vin til maten, de smaker ikke bare på den. En gjennomsnittsgjest konsumerer opp i mot en flaske vin i løpet av en middag, og mange har lang vei hjem, så hotellet går allerede med overskudd, sier David.

Mimosa har et meget godt utvalg av Languedocs vinskatter. - Da vi åpnet restauranten i 1984, var områdets vinprodusenter i ferd med å våkne opp og bryte med etterkrigstidens masseproduksjon. Derfor kan vi si at restauranten har utviklet seg parallelt med Languedocs viner. Vi var dessuten de første til å plukke opp de produsentene som utmerket seg. Nå har utviklingen, heldigvis, får vi si, vært så sterk at vi ikke klarer å få med samtlige gode produsenter. Men vi er stolte over å kunne vise til at de vi begynte å samarbeide med for 15 år siden, fortsatt er helt i toppskiktet, understreker David.

Davids vinkompetanse kommer også det kvalitetsorienterte kooperativet i nabolandsbyen Saint-Felix de Lodez til gode i og med at han hjelper dem med å lage et stadig bedre produkt og samtidig finne nye markeder. Norge er et av dem. La Cardine de Saint-Felix Côteaux du Languedoc er tilgjengelig i 1997-versjon til kr. 99,90 (varenr. 31694, bestillingsutvalg) og er et elegant uttrykk for området: Nydelig parfymert duft med lavendel og lakris, aromaer som også følges opp i smaken, lett fylde og mye jordsmonnspreg i avslutningen. 98-utgaven som kommer i salg neste år er av en annen dimensjon: Stoffrik og røff med masse mørke bær og tanniner. Og det uten bruk av fat overhodet! Den vil trenge to-tre år på å kunne tilnærmes.

Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Jan H. Amundsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Skinkegrateng til middag kan alle lage
Dagens rett

Skinkegrateng til middag kan alle lage

En grateng rett fra ovnen er manges favoritt. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her