Bak fargerikt brød

Ost i kombinasjon med høstens fristende grønnsaker gir mulighet for store smaksopplevelser som fennikelbrød, grønt ostebrød og løkboller. Her frister vi også med oppskriften på potetkaker med basilikum og andre vegetare godbiter.
Redaksjonen
19 November 1999 - 18:51

Vi bruker stadig mer ost i matlagingen. En naturlig følge av at våre matvaner er i endring. Matidéer fra blant annet det meksikanske og det italienske kjøkken får gjennomslag. Og her brukes mye ost til de fleste måltidene. Amerikanerne bruker faktisk mer enn 50 prosent av sitt ostekonsum i matlagingen.
 
En fremtreende mat-trend er også at stadig flere velger å spise vegetarmat en eller flere dager i uken. Slik vegatarkost har ofte ost som ingrediens.
 
Fargerikt høstbrød
1 brød

 
50 g gjær
3 dl vann
2 1/2 egg
200 g Jarlsberg eller Nøkkelost
1 ts salt
150 g sammalt hvete, grov
Ca. 400 g hvetemel
Fyll:
2 purre, finsnittet
2 røde paprika, i strimler
2 grønne paprika, i strimler
50 g hvetemel
Pensling:
1/2 egg
Revet ost
 
Leirgryte eller ildfast form
I stekeovnen: 175*C, ca. 1 time
 
Rør gjæren ut i lunkent vann og tilsett egg, revet ost, salt og sammalt hvete. Rør videre inn hvetemel til deigen "slipper bollen". La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
Bland grønnsakene med 50 g hvetemel og elt dette inn i den forhevede deigen. Legg deigen i godt smurt form og la den etterheve i ca. 30 minutter.
Pensle med sammenvispet egg og strø på ekstra ost. Stek brødet. Dette er et godt brød ved siden av en suppe eller salat.
Fennikelbrød

20 stk.
 
3 1/2 dl vann
50 g gjær
150 g Jarlsberg eller Norvegia, revet
1 dl fennikel, finhakket
Ca. 450 g hvetemel
Fyll:
150 g Jarlsberg eller Norvegia, revet
1 fennikel, finhakket
Pensling:
Sammenvispet egg
Revet ost
 
I stekeovnen: 200*C, ca. 15 minutter
 
Rør gjæren ut i lunkent vann og tilsett ost og fennikel. Rør inn hvetemel til deigen er passe fast og jevn. La heve på et lunt sted, ca. 45 minutter.
Kjevle deigen til et rektangel, ca. 50x25 cm. Dryss over ost og fennikel og rull sammen til rullade fra langsiden. Skjær rulladen i ca. 2 cm. brede biter og legg disse med den ene snittflaten ned på smurt bakeplate.
La dem etterheve i ca. 20 minutter. Pensle med egg og dryss over ost. Stek ostebrødene og avkjøl dem på rist.
Disse er fine å fryse ned. Server fennikelbrød til høstens spennende salater eller supper.
Grønt ostebrød
 
Grunndeig:
25 g meierismør
2 1/2 dl vann
25 g gjær
1 ts salt
Ca. 7 dl hvetemel
Fyll:
500 g frisk spinat, vasket og godt avrent
200 g Jarlsberg, Nøkkel eller Sveitserost, revet
1/4 ts salt
1/4 ts pepper, malt
1/4 ts muskattnøtt, revet
 
Pensling:
Sammenvispet egg
I stekeovnen: 200*C, ca. 40 minutter
 
Smelt smøret og ha i vannet. Rør gjæren ut i lunken væske og tilsett mel til deigen er passe fast. Kjevle deigen til rektangel ca. 32x32 cm. Legg på finhakket, renset spinat, ost og krydder. Lag kant ved å brette bunnen litt inn over fyllet. La ostestangen stå til heving ca. 1 time. Pensle kanten med egg og stek til bunnen er sprø og osten har smeltet.
Løkboller
12 stk.
 
1 porsjon grunndeig
1 dl kapers
Ca. 50 g sprøstekt løk
1 båt hvitløk, finhakket
Pensling:
Sammenvispet egg
 
I stekeovnen: 250*C, ca. 12 minutter
 
Lag 1 porsjon grunndeig som til Grønn ostestang over. Del deigen i 16 like emner og trill hvert til en bolle. Lag en grop i hver bolle og fordel fyllet i denne gropen. Klem deig over fyllet og la løkbollene heve seg ca. 25 minutter. Klipp et snitt i hver bolle, pensle med egg og stek løkbollene.
Potetkaker med basilikum
 
1 porsjon grunndeig
Ca. 600 g kokte, varme poteter
150 g Jarlsberg, Nøkkel eller annen vellagret ost, revet
15 blader frisk basilikum, finhakket
1/4 ts salt
1/4 ts pepper, malt
Pensling:
3 ss smeltet meierismør eller olivenolje
1/4 ts grovmalt salt
Litt frisk finhakket basilkum
 
Ildfast form ca. 25x25 cm.
I stekeovnen:
225*C, ca. 12 minutter for bare bunnen
200*C, ca. 35 minutter for hele potetkaken
Lag grunndeigen og del den i to like deler. Pensle formen godt med meierismør. Kjevle den ene deigbiten ut slik at den dekker bunn og sider i formen. Forstek bunnen til den er svakt gyllen. Mos potetene og bland med ost, basilikum og krydder. Fordel fyllet over den forstekte bunnen. Kjevle ut den andre deighalvdelen og legg denne som lokk over fyllet. Klem skjøten litt sammen. Lag et par hull i lokket slik at damp slipper ut under stekingen.
Pensle lokket med smør og dryss over salt og urter. Stek potetkaken og server den lunken
f.eks ved siden av spekemat eller annet kaldt kjøtt.
Poteter og squash med ost og urter
Pr. porsjon:
 
1/2 - 1 potet (avhengig av størrelse)
1/4 squash
2 ss meierismør
50 g Jarlsberg, Norvegia eller Sveitser, revet
Frisk eller tørket timian
 
I stekeovnen: 200*C, ca. 15 minutter
 
Vask og skjær poteter i tynne skiver. Har du ikke squash, kan du bare bruke poteter. Squash skjæres også i tynne skiver.
Legg skiver av potet og squash i ring på tallerken. Pensle med smør og dryss over ost og urter. Stek og server som en liten forrett eller lunsjrett.
 
Ostegratinerte grønnsaker
4 porsjoner
 
2 tomater, delt i to
2 fennikel, kokt
2 poteter, kokte
100 g blomkål, kokt
100 g brokkoli, kokt
eller rester av andre grønnsaker
1 ts salt
1 ts sitronpepper
1 ts basilikumkrydder eller friske urter
150 g vellagret Jarlsberg, Norvegia eller Nøkkel, revet
 
Ildfast form
I stekeovnen: 250*C, ca. 10 minutter
 
Sett tomatene spredt i formen og fordel de andre kokte grønnsakene i biter rundt. Dryss over krydder og urter og dekk alt med osten. Stek formen til osten har smeltet og alt er gjennomvarmt. Server med godt brød til.
 
Vinforslag: En hvitvin passer best her, som den friske og elegante Cuvée Léon Beyer 1997 kr 123,60 (31452, best.utv.) som passer til en lang rekke retter med fisk eller grønnsaker.
Kilde Tine
Foto: Ragge Strand
08.10.99
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her