Bærbart drikke i påskehøytiden

Når påsken endelig står for døren, og hele folket drar til fjells, - noen i hvert fall - ja da er ikke tungt flaskefor akkurat det som frister mest å dra med seg oppover fjell og li. Vi har derfor igjen funnet frem et lite knippe boksviner som kanskje kan
10 April 2003 - 10:18

Også denne påsken gir vi deg tips til en rekke gode viner i hendig reiseformat. Oversikten nedenfor viser noen av de beste vinene innen det etter hvert store utvalget av vin i dette formatet. Selv om enkelte av disse vinene er listeført på bestillingsutvalget, er det svært mange polutsalg som har satset på et stort utvalg av boksviner og derfor har disse inne på sin lokale liste. Hør gjerne hos ditt nærmeste pol hva de for tiden har inne!
 
Samtlige viner nedenfor kan bestilles ved å klikke på vinnavnet.

÷
Denne bærer preg av å komme fra Sør-Frankrike med sitt krydrete bærpreg, syrene er fine, en viss stoffrikhet og det er til og med en touch av tanniner i finishen. Uvanlig god boksevin. Som også passer godt til retter av lam.
Les mer her:
w Vi elsker rødvin (Artikkel)

÷
Farge og duft: Blårød. Bærpreget duft med svake kryddertoner. Smak: Saftig leskende smak, balansert, lett og grei fylde. Mat: Grillmat, enkle biffretter. Vurdering: Svært vellaget billigvin.
Les mer her:

Cuvée Selection 2001 byr på en svært tett og mørk farge. Kraftig nærmest animalsk duft med snev av blod og mørke skogsbær, jordsmonn og urter hvilket er så typisk for rødvinene fra denne enorme regionen i Sør-Frankrike. Smaken følger opp duften med utrolig sjarmerende bærfruktighet i retning solbær og bjørnebær. Masse sødme, fine fruktsyrer og gode tanniner. Avslutningen er lett bitter. En klar matvin til saftig grillet og gjerne krydret kjøtt eller lett modne oster. Kan også nytes alene for de som liker ekstra smakskraft i glasset.
Les mer her:

÷
Dette er trolig den aller rimeligste vinen som oppnår to glass i den italienske vinbibelen Gambero Rosso. Årsaken er svært god harmoni i en upretensiøs stil.
Deler av vinen har tilbrakt fire måneder i fat hvilket bidrar til ekstra tyngde. Resultatet er en usedvanlig god billigvin med  duft av søte mørke bær samt snev av animalskhet. Smaken er saftig med noe sødme og bittertoner i midten, god avslutning med varme mørke bær. Ingen kompleks vin men et veldig godt alternativ i sin prisklasse, som er perfekt til å nytes sammen med mat enten det er påskelammet som står på bordet, en gryterett eller stekt/grillet kjøtt, gjerne godt krydret. Saftigheten i kombinasjon med den gode sødmen gjør at den er utmerket som kosevin.
Les mer her:
w Rimelig vinterkos (Artikkel)
w Quiche Lorraine (Matoppskrift)

÷
MdA er en forkortelse for Montepulciano d'Abruzzo. En betegnelse som flaskeversjonen av vinen bærer på etiketten men som ikke boksen kan smykke seg med siden italienske vinbyråkrater ikke liker slik emballasje. Men for deg som forbruker spiller det vel ingen rolle, så lenge innholdet holder mål Og det gjør det til gangs, for boksens innhold er omtrent det samme som i flaskene, som altså koster en god del mer.
M d'A er imidlertid ingen stor vin, la nå det være sagt, men utmerket til de fleste enklere anledninger, som når du bare skal ha et glass vin å "kose deg med" eller enklere retter står på menyen. Som grillet kylling, pizza eller smaksrik pasta.
Les mer her:
w Ferien i boks (Artikkel)

Også dette en enkel vin men den vinner stort på en veldig god saftighet og med mye sødme i retning søte modne bringebær, karamell og brødbakst. Som gjør at den er svært godt egnet ikke bare til denne ukes svinekjøtt med paprikasaus men til en lang rekke hverdagsretter som pasta, pizza og kyllingretter. Med andre ord perfekt for så vel hytte- som hjemmebruk, også fordi den gjør en god jobb som kosevin foran peisen eller i sofakroken.
Les mer her:

Et par-tre hvite tips:
Denne Viognier-vinen svært vellaget og ikke mindre en et meget godt kjøp med en tiltalende duft av tropiske frukter som aprikos, fersken, mango, galia-melon og pærer samt krydder. Smaken er frisk og krydret med mye tropisk frukt i midten og lett bitterhet i ettersmaken. En vin som er god å drikke alene på grunn av sin stofflighet samtidig som den tåler mye mat, både i form av syrer og fett. Den er derfor også perfekt til mer sommerlige retter som grillmat med kalde krydrete sauser, salater, skalldyr med aioli og carpaccio.
Les mer her:

Chablis på boks
For mange vinentusiaster så vel som produsenter har det hittil vært utenkelig å tappe viner fra Chablis på kartong. Like fullt kom de første to fra dette området i salg i mars måned i fjor. Det dreier seg om Chablis Chausseron 2004 (33943) og Petit Chablis 2007 (45884). Sistnevnte, som faktisk også er rimeligst, har et noe klarere definert chablispreg med mineraler og sjøaromaer i både duft og smak. Begge utgavene er imidlertid flotte representanter for hva dette området har å by på. Her er det også mye penger å spare på boks i forhold til flaskevariantene. På Chausseron Chablis 2001 (33881) sparer du 80 kroner, og på La Chablisienne Petit Chablis Vibrant 2011 (30839) sparer du hele 120 kroner dersom du velger boksutgavene.
 

+
Farge og duft: Lys gul. God fruktig nese med tropisk frukt, sitrus, epler og svake mineraltoner. Smak: Fast og elegant med gode syrer som renser godt opp. Mat: Skalldyr. Vurdering: Drikk nå. (2001 i flaske) (29.08.02)
Les mer her:
 

Farge og duft: Lys gul med grønnskjær. God duft av epler, sitrus og noe tutti-frutti samt tydelig druekarakter, østers og tang. Smak: Ung fruktig smak, gode og enn bløte syrer, sitter godt med sitrus/lime i ettersmaken. Mat: Aperitiff, østers, lettere skalldyrretter. Vurdering: Meget godt kjøp.
Les mer her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her