Australsk røverkjøp

Et av de beste kjøpene blant røde australske viner er blitt en tier rimeligere, og det passer jo godt i disse OL-tider. Denne svært smaksrike vinen er ikke bare god å drikke som den er, men passer utmerket til så vel saftige biffer som høstens første fers
Aase E. Jacobsen
20 September 2000 - 17:58

Rosemount Shiraz Cabernet 1999 (varenr. 13633) koster nå kroner 99,90 og er altså innenfor den magiske hundrelapp-grensen. Og har alt du måtte begjærer fra Australia i form av et glass rødvin: saftighet, sjarmerende bærfrukt, fatkrydder, eukalyptus og runde tanniner. Men ikke så søtt at vinen ikke passer til mat, for denne australieren går til mer enn utendørs BBQ. Et fenomen som vi ikke lenger tenker på, nå som temperaturen er svært så høstlig. Derimot er saftige biffer eller et godt lammelår noe å samle seg rundt bordet for, og en utmerket anledning til å be inn noen gode venner. Rosemount Shiraz Cabernet 1999 er dessuten rimelig nok til å bruke til slike anledninger.

Ukens vin er en moderne australsk klassiker i og med at den er laget av 65 prosent shiraz og resten cabernet sauvignon. Shiraz er den mest typiske australske rødvinsdrue som på åttitallet fikk kraftig konkurranse fra cabernet sauvignon i form av utbredelse. Men shiraz opplever en renessanse og er et av satsningsområdene for den svært markedsorienterte australske vinindustri. Druene som er brukt i ukens vin kommer fra en rekke områder i South Australia og Victoria.

Produsenten Rosemount Estate er en av de få gjenværende betydningsfulle familiebedriftene innen australsk vinindustri. Og med en relativ kort historie, for det hele begynte da Bob Oatley i 1968 avsluttet sin karriere som kaffeselger for kaffen fra Papua Ny Guinea og ville satse på okse- og hesteavl i kombinasjon med druedyrking. Han kjøpte land i Hunter Valley, som skulle vise seg å være tidligere vinmarker som ga prestisjefylte viner på 1800-tallet, men som gikk over til beitemark da den tidligere eieren døde.

Rosemount fikk sin verdensberømmelse da de stakk av med dobbel gullmedalje i International Wine and Spirit Competition i London for sin Show Reserve Chardonnay 1980. En såkalt blockbuster-hvitvin som ble modellen for all australsk chardonnay de nærmeste årene. På nittitallet begynte imidlertid markedet å bli lei av slike monsterviner, derfor er Show Reserven til Rosemount mye mer elegant i dag, men fortsatt en tungvekter i sin kategori.

Ukens vin på mobilen
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1980.

Pris for tjenesten er Kr 3, - per mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her