Argentinsk terroirstudie

Med disse tre vinene kan du dypdykke i argentinsk klima og jordsmonn.
Aase E. Jacobsen
18 Mars 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Den nye vinverdenen ønsker i økende grad å vise frem sitt særpreg, og det i form av sitt terroir, kombinasjonen av klima, jordsmonn og drue. Trapiches single vineyard-prosjekt i Uco Valley i Mendoza, er et slikt, og et ganske så vellykket sådant. Med utgangspunkt i druen malbec fra tre ulike lokaliteter.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

God syre
Min favoritt er Trapiche Malbec Single Vineyard Viña Fausto Orellana de Escolar 2007 (59789) som kommer fra 61 år gamle upodete vinstokker. Den er den aller mest elegante av de tre, selv om vinmarken har den laveste beliggenheten. Nå er 990 m.o.h. høyt nok til å oppnå store nok variasjoner i dag- og nattemperaturene hvilket som kjent bidrar til syreutviklingen i druene. Denne store munnfullen er fortsatt for ung til å dokumentere forskjell i jordsmonnskarakter. Enn så lenge byr den på aromaer som søte mørke bær, solbær, fat, kaffe.

Stor finesse
Det gjelder også de to andre hvor jeg har Trapiche Malbec Single Vineyard Viña Domingo Sarmiento 2007 (59790) på en god andreplass. Her er det også snakk om upodete vinstokker, men langt yngre, kun 11 år. Årsaken til at man ikke behøver å pode er at jordsmonnet er svært sandholdig, og under slike forhold trives ikke vinlusa. Men det gjør absolutt vinstokkene som produserer frukt med stor finesse.

Trapiche Malbec Single Vineyard Viña Adolfo Ahumada 2007 (59788) er den "letteste" og samtidig friskeste av de tre, men fortsatt med virkelig stor og flott frukt. Begge de to siste kommer fra vinmarker ved henholdsvis 1030 og 1094 m.o.h. som er nordvestvendt. På denne siden av kloden tilsvarer det den minst soleksponerte lokaliseringen siden vinmarkene ikke får all den varme ettermiddagssolvarmen. Dette bidrar også til den rene friske frukten.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis
Dagens rett
Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis

Har du fortsatt pinnekjøtt som ikke er spist, har du kanskje lyst å prøve en helt annen vri. Prøv denne oppskriften. da vel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her