Drikke
Årets mest innovative øl skal kåres

Årets mest innovative øl skal kåres

I alt 26 norske øl konkurrerer om tittelen Årets Øl-Innovasjon 2013.
Aase E. Jacobsen
06 November 2013 - 16:50

Kreativiteten og innovasjonsgleden blomstrer som aldri før i norsk bryggeribransje. I kategorien Innovasjon i kåringen Årets Øl er det påmeldt hele 26 ølmerker som alle er lansert eller relansert etter 15. oktober i fjor.

I alt 11 bryggerier står bak nyvinningene som kommer fra alle kanter av landet, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør.

Ikke bare smak

Det er en meget faglig sterk jury som skal velge ut det mest innovative av disse. I juryen sitter Trond Blindheim, rektor Markedshøyskolen, Steinar Killi, førsteamanuensis i industridesign, Arkitektur- og Designhøyskolen og Stein Øvre, grafisk designer i Creuna. Dessuten representanter for de fire aktørene som står bak prisen, Aase E. Jacobsen, Apéritif, Jørn Tore Persen, Ølakademiet, Per Ø. Arnesen, Ølportalen og Gustav Foseid, Norbrygg.

Det er altså ikke bare smaken som betyr noe, men også design, både emballasje og etikett, strategi, vekstpotensial, nytteverdi og selvsagt originalitet og nytenkning.

Stor spennvidde

Klassen Årets Øl-Innovasjon har stor spennvidde i smak, øltyper og produksjonsmetode. Her er alt fra øl laget av klassiske- og mikrobryggerier, til gårdsbrygg og øl laget i samarbeid med utenlandske aktører. Spennvidden er stor og det er påmeldt alkoholfritt øl, lager, øl lagret på eikefat, rødt surøl, juleøl, til mørke øltyper som porter og stout.

Hovedprisen i 2014

Det er tredje år på rad at Årets Øl kåres. I 2012 vant Sur Megge fra Haandbryggeriet i Drammen innovasjonsprisen. Kun norske bryggerier deltar. Klassen Årets Øl-Innovasjon er først ut og deles ut på en middag i Stavanger 15. november.

Hovedkåringen foregår som en kombinasjon av nettbasert publikumsnominering på aperitif.no og en endelig vurdering av et ekspertpanel. Resultatet av disse rundene offentliggjøres i februar 2014.

Følgende ølmerker og bryggerier er påmeldt i konkurransen Årets Øl-innovasjon 2013:

Hansa IPA Spesial, Hansa Borg Bryggerier, Bergen
Hansa Hvete Spesial, Hansa Borg Bryggerier, Bergen
CB Sørlands Spesial (mørk pilsner), Hansa Borg Bryggerier, Kristiansand
Surpomp (surøl), Haandbryggeriet, Drammen
Halvors Jul (akevittfatlagret ale), Haandbryggeriet, Drammen
VPA - Vossa Pale Ale, Voss Bryggeri, Voss
Saisonissima (saison), Sundbytunet Mat & Drikke, Jessheim
Kinn Gamleguten (lys staut), Kinn Bryggeri, Florø
Ivar Asen-øl (byggvin), Kinn Bryggeri, Florø
Hopp i høyet (belgisk saison), KSM Korvald Søndre Mikrobryggeri, Mjøndalen
Fru Humle (IPA-light), KSM, Korvald Søndre Mikrobryggeri, Mjøndalen
Mr. Porter porter, KSM, Korvald Søndre Mikrobryggeri, Mjøndalen
Slogen India Pale ale, Trollbryggeriet Liabygda, Sunnmøre
Nøgne Ø, Kriek of Telemark , Nøgne Ø, Grimstad
Nøgne Ø #1000, Nøgne Ø, Grimstad
Nøgne Ø # 1001 (spiced ale), Nøgne Ø, Grimstad
Dark Horizon Tokyo Black (imperial stout), Nøgne Ø, Grimstad
Munkholm Original (alkoholfri), Ringnes, Oslo
Munkholm Fatøl (alkoholfri), Ringnes, Oslo
Munkholm Bayer (alkoholfri), Ringnes, Oslo
Ringnes Julespecial, Ringnes, Oslo
Ringnes Superior Polaris (dobbel bokk), Ringnes, Oslo
Lervig Johnny Low (IPA lettøl), Lervig Aktiebryggeri, Stavanger
Mack Brown Ale, Mack Bryggeri, Tromsø
Mack Porter, Mack Bryggeri, Tromsø
Nordlys, Mack Bryggeri, Tromsø

Foto: Jan Khür

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her