Konkurransen fant sted på Storhusholdningsmessen på Lillestrøm onsdag 15. februar, og ble arrangert av Kokkenes Mesterlaug, Oslo (KMO) i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker (OFG), TINE Norske Meierier og Sportex for tredje gang i år. Det utdannes like mange kvinner som menn til kokkeyrket, men deres deltakelse i konkurranser er dessverre ikke like hyppig som sine kolleger. Årets Hulda er en konkurranse som skal synliggjøre hvilken kompetanse det økende antall kvinnelige kokker.
Juryen ble ledet av Eyvind Hellstrøm, og besto ellers av Annette Stiansen (Stadtholdergaarden), Ingrid Espelid Hovig, Kjetil Gundersen (Gastronomisk Institutt), Tom Victor Gausdal (Flavours). Plassdommer var Kristine Hartvigsen (Eurest/Kokkenes Mesterlaug, Oslo). Ved bedømming av deltakerenes kreasjoner la juryen la vekt på fire kriterier: kreativitet, originalitet, utseende, og smak. Menyen ble komponert av finalistene selv, der endel råvarer skulle være med; Jarlsberg, Sans Kesam, TINE Fløte, rotgrønnsaker og sitrusfrukter. Juryen var mektig imponert over den innsatsen de fem finalistene.
- Dette var fantastisk hyggelig! Og det kom helt overraskende på meg, sier Tina Marie Dingsøyrvik til arrangørene. Vinnermenyen hennes bestod av:
Norge sitter på mange dyktige kokkekvinner. Det er på tide å få dem fram i konkurranselyset.
Årets Hulda ble første gang arrangert i 2003. Det ble en suksess. De konkurrerende kokkejentene hadde en slitsom dag som samtlige syntes at var utrolig morsomt og utfordrende. Resultatene ble meget bra.
Lise Finckenhagen, kjent for mange som TV-kokk, men også med en lang fartstid på Bagatelle, vant denne konkurransen forrige gang den ble arrangert i 2004, da med en meny basert på det norske kjøkkenet. Gunn Beate Helgås fra Mathuset Solvold i Sandefjord var den første som kunne smykke seg med tittelen Årets Hulda i 2003. Les mer om de tidligere vinnerene av denne spennende konkurrransen i følgende artikler:
Kongekrabbe med rødbetcannelloni, glaserte rotgrønnsaker og gulrotsauce
Fremgangsmåte
Drikke som passer til denne oppskriften
Kveite med Jarlsberg - Niçoise crust, hvitløkscroquette, sitrus-lakserognsaus og posjert vaktelegg
Fremgangsmåte
Kesammousse med eplegelé og safranis
Fremgangsmåte
Skjær til like former av brødfondanten, eplegeleen og kesammoussen . Anrett fondanten i bunn, så eplegeléen og til slutt moussen. Dandér med nougatinen på toppen. Legg et speil av eplecoulis og legg en quenell av eplesorbeten og safranisen oppå