Årets første vindråper

Kombiner muligheten til å smake årets blodferske vin med å lage en tre- eller fireretters meny som nytes sammen med beaujolais fra så vel årets avling som mer vellagrete saker.
Aase E. Jacobsen
17 November 2004 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Selv om årets første franske vindråper, bedre kjent som beaujolais nouveau, ikke skal nytes før etter midnatt til den tredje torsdag i november, er det innlysende at det må tyvsmakes for å kunne formidle smaken av disse dråpene til aperitif.no sine lesere før sperrefristen. Og det skal også innrømmes at selv om mange mener at luften forlengst er gått ut av beaujolais noveau-ballongen, så er forventingene fortsatt store.

Slank saftig og frisk
For den vininteresserte gir beaujolais nouveau den første pekepinn på hvordan vinhøsten i denne delen av Frankrike har forløpt. Og selv om Beaujolais er et lite område, ligger det svært nær Burgund, både geografisk og klimatisk, og som sådan er det verd oppmerksomhet. En blodfersk vin er nemlig svært ærlig. Det er ingen ting som kan skjule eventuelle feil, til det er fremstillingen altfor kort. I en så ung vin kan du lete etter spor etter varme, kulde og regn. Nå er det imidlertid lett å bli lurt, spesielt siden de seriøse vinprodusentene i dag sorterer til dels kraftig hvis vekstsesongen har vært så regnfull at råte sprer seg i vinmarkene. Og glade kan vi være for det. Men mangel på sol gir seg utslag i at syrene blir mer tydelig i munnen siden sukkerutviklingen i druene blir noe hemmet.

Akkurat slik ble situasjonen i 2004, og det gjør at årets nye beaujolais'er er diametralt forskjellige fra fjorårets da den mye omtalte tropeheten sørget for en atypisk men imponerende konsentrert årgang. Heldigvis hadde jeg tatt vare på en beaujolais nouveau 2003, fra Trénel Fils, produsenten som i Norge konkurrerer med Duboeuf om beaujolais-tronen. Og forskjellen er slående. Mens 2003 er dyp i fargen, er 2004 strålende rubinrød. 2003 dufter av søte mørke og røde bær. 2004 er langt mer klassisk i aromabildet med intenst parfymert duft av røde bær, tropisk frukt og snev av banan. I munnen er fjorårets versjon rund og sødmefylt med de samme aromaene som i duften. 2004 er svært saftig og frisk, slank med masse friske røde bær samt snev av banan i ettersmaken.

Tre eller fire retter
Mens fjorårets utgave da den ble lansert kunne nytes alene på grunn av den forførende sødmen, bør årets få mat ved siden av, men siden det er en beaujolais må den ikke være for kraftig. En morsom og velsmakende vri er å servere en beaujolais-meny som eksempelvis starter med en enkel skalldyrrett som krabbe med majones og Trénel Beaujolais Nouveau 2014 (41551), deretter lyst kjøtt, gjerne servert kaldt, som vitello tonnato (kalvesteik med tunfisksaus) og Trénel Beaujolais-Villages Nouveau 2014 (47959) som er en litt mer seriøs versjon av nouveau, laget av druer fra et mer begrenset område. Hovedretten blir en torskerett som får følge av Trénel Cuvée Rochebonne 2013 (33241) som er en veldig god og prisgunstig "vellagret" beaujolais.

Hvis du er klar for enda mer, kan du velge en superbeaujolais til osten, Trénel Moulin À Vent 2007 (45417), er en av de 10 såkalte cru'ene i Beaujolais, og den som har det største lagringspotensialet. 2001 er perfekt moden nå og nydelig til så vel faste oster som Tomme og Comté som lett modne (men ikke overmodne) hvitmuggoster (brie, camembert, pont l'eveque) etc.

FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="BN-2004">Disse polutsalgene fører de omtalte beaujolais nouveau'er (klikk for oversikt)

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Her finner du to av Trénels Beaujolais:
 

Utsalgssted:

(V)-nr:
41551

(V)-nr:
47959

Alna

12

Arna

24

Asker, Asker Sentrum

48

48

Asker, Holmensenteret

96

96

Askøy

36

24

Bergen, Fyllingsdalen

12

12

Bergen, Nesttun

72

72

Bergen, Storsenter

12

24

Bergen, Valkendorfsgt

60

36

Bergen, Vestkanten

36

36

Buskerud Storsenter

24

Bærum, Bekkestua

48

96

Bærum, Kolsås

48

Bærum, Sandvika

48

24

Bærum, Østerås

36

Drammen, Bragernes

24

24

Drammen, Strømsø

48

Drøbak

24

Fredrikstad, Gamlebyen

24

Fredrikstad, Torvbyen

48

Førde

48

36

Geilo

12

12

Gjøvik

24

24

Gran

48

Hamar

24

Hammerfest

12

Husnes

24

12

Hønefoss

24

Knarvik

24

24

Kongsberg

48

Kristiansand, Kongensgt.

24

24

Kristiansand, Vestre Torv

24

12

Larvik

24

12

Lillehammer

24

24

Lillestrøm

36

12

Lørenskog

60

60

Mandal

24

24

Mo i Rana

24

12

Nøtterøy

72

48

Oslo, Oslo City

120

120

Oslo Frogner

48

48

Oslo Manglerud

60

60

Oslo, Briskeby

96

24

Oslo, CC Vest

84

84

Oslo, Grunerløkka

48

48

Oslo, Kolbotn

24

24

Oslo, Linderud

36

Oslo, Majorstua

84

Oslo, Oslo S

36

Oslo, Sankthanshaugen

48

Oslo, Steen & Strøm

48

48

Oslo, Theresesgate

96

48

Oslo, Vika

60

60

Oslo, Økern

96

48

Rudshøgda

24

24

Sandefjord

24

24

Sandnes Sentrum

48

36

Sandnes, Kvadrat

96

96

Sauda

24

Ski

48

Stange

12

Stavanger, Kilden

48

Stavanger, Nytorget

24

24

Stavanger, Straensenteret

36

36

Straume (Sotra)

24

24

Stryn

12

Strømmen

36

24

Sunndalsøra

12

Tromsø, Grønnegate

48

Tromsø, Langnes

48

Tromsø, Tromsdalen

24

Trondheim, Lade

48

Trondheim, Munkegata

36

36

Trondheim, Nedre Elvehavn

96

96

Trysil

12

Tvedestrand

24

12

Tynset

12

Ørsta

12

Ålesund

24

24

Åsane

48

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her