Årets beste bar- og vinkart

Bakgården i Kristiansand og Credo i Trondheim stakk av med tittelen årets beste bar- og vinkart. Men ingen kan måle seg med Vossevangen Park Hotell i mengde, ei heller med Skytterkollen når det gjelder komposisjon.
Aase E. Jacobsen
24 August 2003 - 22:53

Norges beste barkart finner du altså hos Bakgården Bar i Kristiansand. Her belønnes gjestene med et bredt utvalg av så vel cocktails som longdrinks, både med klassisk som med mer lokalt kreativt tilsnitt. Tilbudet av brunt brennevin som whisky, rom og cognac er bredt og spennende. Kristiansand har med andre ord ikke bare fristelser for de små. Og altså ikke bare om sommeren men året rundt.

Sympatiske priser
Det har kan også trondhjemmerne glede seg over, men fjorårets vinner Kontoret Bar ble slått hårfint i år. Men fortsatt et sted verdt å inkludere i pilegrimsruten. Et annet mål for valfart til den midtnorske hovedstaden er restauranten Credo som ikke bare stiller opp med byens sprekeste kjøkken men i tillegg har landets beste vinkart.

Dyktige og ambisiøse Calle Feght byr på et godt og bredt sammensatt kart som har et litt annet tyngdepunkt enn hva en mer klassisk restaurant ville hatt. Hvilket betyr at representasjonen innen Bordeaux og Burgund er god men ikke like tung som hos eksempelvis fjorårsvinneren Bagatelle som i år ble slått ytterst marginalt av Credo. Her er det nemlig større konsentrasjon om Alsace, Loire, Rhône og Sør-Frankrike og ikke minst om Tyskland, Østerrike, Spania og Italia. Credo kan dessuten skilte med et bredt utvalg av søte viner og spennende produkter til kaffen og sigaren. Og alt til svært sympatiske priser. Selv om juryen registrerer at det er en viss økning fra i fjor.

Credo viser som eneste restaurant i Norge vinkartet sitt på en noe utradisjonell måte, nemlig på en pda - en håndholdt pc, hvor gjesten kan klikke seg gjennom de ulike regionene. For de med dataskrekk er det hjelp å få av kyndige servitører.

Stort vs lite og velkomponert
På Vossevangen Park Hotell er det ikke vanskelig å lese vinkartet men det tar utrolig mye tid å komme gjennom de 94 sidene med viner fra nær sagt absolutt hele verden tett i tett. Derfor fortjener også Vossevangen tittelen Norges største vinkart. Det er imidlertid ikke bare størrelsen som gjør dette vinkartet unikt, men i særdeleshet prisene. Som sannsynligvis kvalifiserer til betegnelsen Nord-Europas aller prisgunstigste. Et så omfattende vinkart krever imidlertid mye av kjellermesteren, og juryen merker seg at en rekke viner i dag er å regne som listefyll, og absolutt burde vært fjernet fra kartet for at ikke en gjest uten altfor mye dybdekunnskap skal få seg en negativ overraskelse.

Den frykten behøver aldri gjestene på Skytterkollen i Oslos ytterkant å kjenne, for her finner du landets tryggeste og mest velredigerte vinkart. Her kan du velge vin helt i blinde. Alle vinene i kartet som ikke er spesielt stort er nemlig meget velvalgte, også i forhold til kjøkkenet. Så er da kjellermesteren - om enn på konsulentbasis - Arne Ronold - foreløpig landets eneste med tittelen Master of Wine.

Konkurransen Norges beste bar- og vinkart arrangeres av Vin og Brennevinimportørenes forening, Norsk vinkelnerforening og Apéritif. I barkartjuryen satt Jesper Lind, Martin Hallberg og Roar Hildonen. Vinkartjuryen bestod av Remi Madsen, Christopher Moestue, Rune Pal og Aase E. Jacobsen.

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Med fish and chips til middags blir det fest midt i uka
Dagens rett

Med fish and chips til middags blir det fest midt i uka

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her