Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Fontezoppa Verdicchio di Matelica 2013 (5891)er fruktig og frisk og har samtidig veldig mye smak og litt særpreg. Dette sammen med god fylde gjør at den loser deg trygt gjennom måltidet. Den passer faktisk til veldig mye. Alt fra sjømat, via grønnsaksretter til kylling.
Dessuten er den deilig å nippe til når du bare skal ha et glass hvitvin.
Gammel sjøbunn
Den lave prisen og den store distribusjonen gjør nok at mange overser denne lille perlen. For den lages slett ikke i megakvanta, bare 45.000 flasker som er veldig lite i denne prisklassen.
Den kommer fra et veldig interessant område, Matelica, som i kombinasjon med druen verdicchio gir en vin med mye karakter. Jordsmonnet er gammel sjøbunn og gir derfor et tydelig mineralpreg, kalk og fjære, til vinen.
Matelica ligger langt høyere og langt mer kupert enn Castelli di Jesi som er det viktigste området for verdocchio. Sammen med østvendte vinmarker sikrer dette bedre syre og lavere alkohol, hvilket kler denne vinstilen veldig godt.
Når det er sagt, finnes det også kraftigere verdicchioer også fra Matelica, nemlig de som er laget av sent høstete druer. Produsenten Monacesca viste nylig fram sin Mirum Verdicchio di Matelica Riserva 2010 (80198)i åtte årganger fra 1994 til 2010 som demonstrerer denne vinstilens gode lagringspotensial.