Amarone light

Her får du amaronens egenskaper uten alle alkoholprosentene.
Aase E. Jacobsen
08 April 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Amarone er en av de mest alkoholrike bordvinene som finnes. Når enkelte tangerer og endog passerer 16 prosent, ja da blir det rett og slett for mye. Selv om vinen er balansert og alt annet er perfekt. Den skal tross alt drikkes. Og det er ikke mulig å drikke særlig mer enn et glass av så alkoholrike viner.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Bærer 14 prosent godt
Viviani Valpolicella Classico Campo Morar 2006 (46802), derimot, har mange av amaronens positive sider, men med "bare" 14 prosent. Det er imidlertid prosenter den bærer veldig godt, for den har veldig god syre og fine tanniner. En lekker vin som tar utrolig mye smak i maten og som dessuten vil trives godt i kjelleren i minst åtte år.

Viviani lager naturlig nok fullblods amaroner også, og de er absolutt verd å prøve ut. Samt en vanlig valpolicella som kjennetegnes av en usedvanlig god renhet i frukten. Det er det nemlig ikke alle viner i denne kategorien som kan skryte av. Og nettopp renheten er en av styrkene ved denne produsenten som for øvrig jobber helt økologisk. Det betyr at vinene gjæres naturlig, uten tilsetting av kjøpegjær. Og den foregår i velbrukte store fat.

Kalkholdig jordsmonn
Amaronen får deretter et opphold i glasskledte sementtanker for å "avgi" bunnfallet. Når den er ferdig med det, venter et lengre opphold i en blanding av franske og slavonske fat på 350-2000 liter. "Vår vin" overtar deretter plassen i sementtankene for å bli til ripasso. Det betyr at vinen starter gjæringen på ny og oppnår ikke bare en høyere alkoholgrad, men også mer av alt. Deretter får den et opphold på ett år.

Vivani er en liten produsent, totalt 70.000 flasker, som hele familien er engasjert i å få frem.
De 7 hektarene med vinmark ligger øverst, ved 400 m.o.h., i Mazzano i Negrar-dalen i Valpolicella Classico-sonen. Jordsmonnet er svært kalkholdig med en halvmeter tykt gruslag øverst. Det sikrer veldig god drenering samtidig som røttene kan trenge dypt ned i grunnen. Vinmarkene er dyrket på tradisjonelt vis, pergola veronese, og vinstokkene er fra 20 til 60 år gamle.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen
Julemat
Drikke til kalkun

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen

Her har du forslag til både vin og øl som matcher kalkunmiddagen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her