Amarone light

Her får du amaronens egenskaper uten alle alkoholprosentene.
Aase E. Jacobsen
08 April 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Amarone er en av de mest alkoholrike bordvinene som finnes. Når enkelte tangerer og endog passerer 16 prosent, ja da blir det rett og slett for mye. Selv om vinen er balansert og alt annet er perfekt. Den skal tross alt drikkes. Og det er ikke mulig å drikke særlig mer enn et glass av så alkoholrike viner.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Bærer 14 prosent godt
Viviani Valpolicella Classico Campo Morar 2006 (46802), derimot, har mange av amaronens positive sider, men med "bare" 14 prosent. Det er imidlertid prosenter den bærer veldig godt, for den har veldig god syre og fine tanniner. En lekker vin som tar utrolig mye smak i maten og som dessuten vil trives godt i kjelleren i minst åtte år.

Viviani lager naturlig nok fullblods amaroner også, og de er absolutt verd å prøve ut. Samt en vanlig valpolicella som kjennetegnes av en usedvanlig god renhet i frukten. Det er det nemlig ikke alle viner i denne kategorien som kan skryte av. Og nettopp renheten er en av styrkene ved denne produsenten som for øvrig jobber helt økologisk. Det betyr at vinene gjæres naturlig, uten tilsetting av kjøpegjær. Og den foregår i velbrukte store fat.

Kalkholdig jordsmonn
Amaronen får deretter et opphold i glasskledte sementtanker for å "avgi" bunnfallet. Når den er ferdig med det, venter et lengre opphold i en blanding av franske og slavonske fat på 350-2000 liter. "Vår vin" overtar deretter plassen i sementtankene for å bli til ripasso. Det betyr at vinen starter gjæringen på ny og oppnår ikke bare en høyere alkoholgrad, men også mer av alt. Deretter får den et opphold på ett år.

Vivani er en liten produsent, totalt 70.000 flasker, som hele familien er engasjert i å få frem.
De 7 hektarene med vinmark ligger øverst, ved 400 m.o.h., i Mazzano i Negrar-dalen i Valpolicella Classico-sonen. Jordsmonnet er svært kalkholdig med en halvmeter tykt gruslag øverst. Det sikrer veldig god drenering samtidig som røttene kan trenge dypt ned i grunnen. Vinmarkene er dyrket på tradisjonelt vis, pergola veronese, og vinstokkene er fra 20 til 60 år gamle.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her