Vi dro sporenstreks til «storebror» blant bryggeriene for å få vite «sannheten om alkoholfritt øl»og kanskje noen av hemmelighetene på kjøpet.
Det første alkoholfrie ølet i Norge ble lansert i 1972. Noen husker sikkert det klingende navnet Zero, og selv om brygget slett ikke smakte godt, oppnådde det å kapre 0,2 prosent av ølmarkedet med et salg på 375.000 liter på årsbasis.
Nå er likevel ikke alkoholfritt øl helt uten alkohol. I følge regelverket kan alkoholfritt øl inneholde inntil 0,7 volumprosent alkohol - noe som falt daværende Statens Næringsmiddeltilsyn tungt for brystet i 2001. De mente at den «alkoholfrie» markedsføringen var sterkt villedende.
1. januar samme år ble alkoholgrensen for bilkjøring redusert fra 0,5 til 0,2 promille, noe som utløste en heftig debatt om drikking og bilkjøring. Det viste seg at det (nesten) alkoholfrie ølet fortsatt kunne nytes med god samvittighet - på linje med yoghurt og kefir som har cirka det samme alkoholinnholdet.
Bryggerimester Olaug Flakne kan avsløre at der er flere måter å brygge alkoholfritt på. Mens noen benytter avalkoholiseringsanlegg, holder Ringnes seg til avbrutt gjæring når de forskjellige variantene av Munkholm skal kreeres.
- Vi benytter den samme gjæren som brukes i bryggingen av vanlig pilsner, men hemmeligheten ligger blant annet i et nøye kontrollert temperaturforløp under bryggingen og gjæringen. Dette gjør at det blir lite forgjæret sukker i vørteren. Når vi har nådd det ønskede alkoholnivået på rundt 0,6 volumprosent, kjøler vi ølet raskt ned før vi fjerner restgjæren, forteller Flakne.
Denne måten å brygge øl på gir mye restsødme. Maltsukkeret som ikke er blitt omdannet til alkohol forblir i ølet, og for at resultatet ikke skal bli for søtt, kompenseres det med mye humle for å balansere smaken. Munkholm har derfor atskillig mer humle enn den vanlige Ringnes-pilsen - som for mange kjennes en smule bitter.
Også driftslaboratoriet ved Ringnes spiller en vesentlig rolle når gjæringen skal avbrytes på rett tidspunkt. Brygget følges nesten fra minutt til minutt, men så tar det da heller ikke mer enn et par dager å brygge en runde på 90.000 liter alkoholfritt øl - mot nesten to uker for vanlig øl av pilsnertype.
Samtidig som Ringnes lanserte serien Ringnes Verden Rundt, så også Munkholm Horisont dagens lys, en serie eksotiske varianter hvor bare Munkholm Asia (med inspirasjon fra asiatisk dry-beer) er igjen.
I Munkholm-serien finner vi også et eget hveteøl som selvsagt er ufiltrert og med høy skumtopp og den karakteristiske syrligheten som mange setter pris på. Det er verd å merke seg at den alkoholfrie hvetevarianten faktisk selger mer enn sin alkoholholdige motpart.
Senhøstes 2006 lanserte Ringnes Munkholm Spesial til julens kjøttretter krydret med einerbær og tranebær, og Munkholm Spesial til julens fiskeretter krydret med pors og blåbær. Begge øltypene var tilpasset julens tradisjonsretter og ble til i samarbeid med eksperter innen kokkefaget.
- Med en kombinasjon av rik sødme, god bitterhet og lav fruktighet passer nykommeren godt til tradisjonelle norske matretter og stekte kjøttretter. Flere har ønsket at vi skal ha Munkholm Juleøl i salg året rundt, og nå kommer Münchener som et godt alternativ, avslutter bryggerimester Flakne.
Det er verdt å merke seg at salget av alkoholfritt øl i Norge steg med 22 prosent fra 2005 til 2006, mens konsumet av alkoholholdig øl bare steg med 4,1 prosent. Det skulle bety at smaken betyr mer enn alkoholen - og at alkoholfritt øl er et fullgodt alternativ til maten.
Foto: Lars Ole Ørjasæter, Scanstockphoto