Alkoholfri juleglede

Nordmenn drikker mer alkoholfritt øl. Blant over 50 sorter juleøl scorer alkoholfrie varianter høyt på flere tester, også Apéritifs. Et svært godt alternativ i disse julebordtider.
Redaksjonen
29 November 2003 - 04:05

- De alkoholfrie juleøltypene er godt laget. Ølet har en bitterhet og friskhet som gjør det veldig fleksibelt til mange typer mat, sier redaktør Aase Jacobsen i bladet Apéritif.

I fjor kom det første alkoholfrie juleølet, Santa Clausthaler, på markedet i Norge. I år er Munkholm Spesial nytt i butikkene. Felles for begge øltypene er at de har fått gode omtaler i spesialblad og aviser.

Salget av alkoholfritt øl steg kraftig i fjor, men har flatet ut i år med en vekst på én prosent. Vanlig øl har en markert salgsnedgang.

Fornuftige bilførere
Informasjonsdirektør Helge Hasselgård i Bryggeri- og mineralvannforeningen tror salgsmønsteret har sammenheng med at promillegrensen er satt ned og at folk er mer bevisste på å drikke helt alkoholfritt når de kjører bil. Det selges nemlig mindre lettøl enn tidligere.

- Vi er veldig glad for at de som kjører bil velger alkoholfritt. Det viser at folk er fornuftige, sier Hasselgård.

Han mener også det alkoholfrie juleølet er et godt alternativ til sterkere drikke.

Lettere til mat
Det alkoholfrie ølet er mørkt, søtlig og bittert. Det er slik juleøl skal være. Bladet Apéritif mener ølet passer godt til den tradisjonsrike, kraftige norske julekosten. Begge de alkoholfrie variantene får terningkast fire av bladet.

-  I fjor hadde vi blindtest av ølet, og også da scoret det bra, sier Jacobsen. Hun tror mange synes det blir voldsomt med både akevitt og alkoholsterkt juleøl til den kraftige julematen. Da passer det godt med et øl som smaker av jul, men som ikke gir promille.

- Og så passer det veldig godt når man skal kjøre hjem fra julelunsj eller julebord, sier Jacobsen.

De nye alkoholfrie juleølvariantene er brygget som ekte juleøl. Gjæringen er stoppet før alkoholen har fått utvikle seg i brygget.

Kilde: Dag Øyvind Olsen/Newswire

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Med fish and chips til middags blir det fest midt i uka
Dagens rett

Med fish and chips til middags blir det fest midt i uka

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her