Alchemist flytter ut i verdensrommet

Alchemist flytter ut i verdensrommet

Michelin-stjernekokk Rasmus Munk serverer verdens første stratosfæriske matopplevelse ombord på Spaceship Neptune.
14 Mars 2024 - 17:08

I 2025 skal Rasmus Munk ut i stratosfæren. I samarbeid med to amerikanske selskaper skal Alchemist-kokken skape en helhetlig matopplevelse ombord på  Space Perspectives romkapsel Neptune. Seks passasjerer vil skrive verdenshistorie ved å nyte sitt livs måltid i den ytterste kanten av jordens atmosfære.

Kapselen forventes å ta av fra kysten av Florida i 2025, og prisen for å bli med på eventyret starter på 3,5 millioner DKK. Alt overskudd fra ekspedisjonen doneres til Space Prize Foundation, som fremmer likestilling innen romvitenskap og -teknologi.

Rasmus Munk har lenge beveget seg i gastromiens stratosfærer, og nå tar han det endelige steget ut. Foto: Claes Bech Poulsen

På Alchemist-restauranten i København utfolder Rasmus Munk sin filosofi om «Holistic Cuisine» som smelter sammen kunst, visuell teknologi, musikk og vitenskap i ønsket om å forandre verden gjennom gastronomi.

Den tilnærmingen har fanget oppmerksomheten til de amerikanske selskapene SpaceVIP og Space Perspective, som nå samarbeider med Michelin-kokken for å organisere verdens første holistiske matopplevelse i verdensrommet, ombord i verdens første CO2-nøytrale romkapsel.

– Jeg er dypt fascinert av verdensrommet, og det var på en skoletur fra Randers til Planetariet i København jeg først opplevde følelsen av å bli fraktet til en helt annen verden. Det ble senere en inspirasjon til å skape Alchemist-opplevelsen i og rundt en planetariumskuppel. Muligheten til å skape en stratosfærisk gastronomisk opplevelse sammen med verdens ledende eksperter innen vitenskap og design føles helt vilt og samtidig logisk, merkelig nok, sier Rasmus Munk.

Memories of Sakura er en av Alchemists svevende munnfuller. Foto: Alchemist

Middagen serveres 30 km over jordens overflate ombord på Spaceship Neptune, en CO2-nøytral romkapsel som løftes av en gigantisk hydrogenfylt «SpaceBalloon», utviklet av NASA, i stedet for raketter. Passasjerene som skal nyte måltidet mens de ser soloppgangen over jordens krumning trenger ingen spesiell opplæring eller utstyr, da lufttrykket i romkapselen er det samme som i et passasjerfly. Opplevelsen varer i 6 timer fra kapselen tar av fra et skip utenfor kysten av Florida til den lander i havet der den blir plukket opp.

Romskipet Neptune er en del av et større arbeid for å fremme romturisme, og kapselen er nettopp ferdigstilt av Space Perspective, som har som mål å gjøre rommet mer tilgjengelig for en bredere gruppe mennesker. Testflyvningene starter i april.

Etter oppdrag sier astronauter ofte at synet av planeten vår mot bakgrunnen av det uendelig mørke universet understreker enheten til alle levende vesener og skaper en forståelse av at vi bare har ett felles hjem. Fenomenet kalles «Oversiktseffekten».

Middagen serveres 30 km over jordens overflate ombord på Spaceship Neptune, en CO2-nøytral romkapsel som løftes av en gigantisk hydrogenfylt «SpaceBalloon», utviklet av NASA, i stedet for raketter. Foto: Alchemist

I tillegg til å gjøre CO2-nøytral romfart mulig, vil Space Perspective også bidra til klimavitenskap med pågående atmosfæriske data og partnerskap med ulike frivillige organisasjoner.

– Sammenlignet med universet er planeten vår bare en bitteliten støvkorn, men den inneholder hele vår historie og fremtid. Det er ingen andre steder å flytte til - så vi må passe på det og se hele jorden som en helhet. Det er de samme tankene som vi formidler med en helhetlig tilnærming i Alchemist, men jeg tror budskapet blir enda sterkere i denne unike settingen, sier Rasmus Munk.

SpaceVIP er en eksklusiv turoperatør som spesialiserer seg på rom- og romrelaterte opplevelser, med mål om å inspirere neste generasjon private astronauter. Selskapets grunnlegger, Roman Chiporukha, har spesialisert seg på romfart de siste årene.

– Dette banebrytende kulinariske eventyret representerer et historisk øyeblikk. Jeg håper at ekspedisjonen vil bidra til å redefinere ikke bare privat romforskning, men også konseptet med fine dining, sier Roman Chiporukha, grunnlegger av SpaceVIP.

På Refshaleøen i København har Rasmus og teamet i Alchemist akkurat begynt å utvikle opplevelsen og menyen for romreisen. Det er ennå ikke noen ferdige retter å presentere, men det overordnede konseptet vil være å skape en gastronomisk tolkning av de siste 60 årene med romforskning og påvirkningen den har hatt på samfunnet – både på et vitenskapelig og filosofisk nivå.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her