I 2025 skal Rasmus Munk ut i stratosfæren. I samarbeid med to amerikanske selskaper skal Alchemist-kokken skape en helhetlig matopplevelse ombord på Space Perspectives romkapsel Neptune. Seks passasjerer vil skrive verdenshistorie ved å nyte sitt livs måltid i den ytterste kanten av jordens atmosfære.
Kapselen forventes å ta av fra kysten av Florida i 2025, og prisen for å bli med på eventyret starter på 3,5 millioner DKK. Alt overskudd fra ekspedisjonen doneres til Space Prize Foundation, som fremmer likestilling innen romvitenskap og -teknologi.
På Alchemist-restauranten i København utfolder Rasmus Munk sin filosofi om «Holistic Cuisine» som smelter sammen kunst, visuell teknologi, musikk og vitenskap i ønsket om å forandre verden gjennom gastronomi.
Den tilnærmingen har fanget oppmerksomheten til de amerikanske selskapene SpaceVIP og Space Perspective, som nå samarbeider med Michelin-kokken for å organisere verdens første holistiske matopplevelse i verdensrommet, ombord i verdens første CO2-nøytrale romkapsel.
– Jeg er dypt fascinert av verdensrommet, og det var på en skoletur fra Randers til Planetariet i København jeg først opplevde følelsen av å bli fraktet til en helt annen verden. Det ble senere en inspirasjon til å skape Alchemist-opplevelsen i og rundt en planetariumskuppel. Muligheten til å skape en stratosfærisk gastronomisk opplevelse sammen med verdens ledende eksperter innen vitenskap og design føles helt vilt og samtidig logisk, merkelig nok, sier Rasmus Munk.
Middagen serveres 30 km over jordens overflate ombord på Spaceship Neptune, en CO2-nøytral romkapsel som løftes av en gigantisk hydrogenfylt «SpaceBalloon», utviklet av NASA, i stedet for raketter. Passasjerene som skal nyte måltidet mens de ser soloppgangen over jordens krumning trenger ingen spesiell opplæring eller utstyr, da lufttrykket i romkapselen er det samme som i et passasjerfly. Opplevelsen varer i 6 timer fra kapselen tar av fra et skip utenfor kysten av Florida til den lander i havet der den blir plukket opp.
Romskipet Neptune er en del av et større arbeid for å fremme romturisme, og kapselen er nettopp ferdigstilt av Space Perspective, som har som mål å gjøre rommet mer tilgjengelig for en bredere gruppe mennesker. Testflyvningene starter i april.
Etter oppdrag sier astronauter ofte at synet av planeten vår mot bakgrunnen av det uendelig mørke universet understreker enheten til alle levende vesener og skaper en forståelse av at vi bare har ett felles hjem. Fenomenet kalles «Oversiktseffekten».
I tillegg til å gjøre CO2-nøytral romfart mulig, vil Space Perspective også bidra til klimavitenskap med pågående atmosfæriske data og partnerskap med ulike frivillige organisasjoner.
– Sammenlignet med universet er planeten vår bare en bitteliten støvkorn, men den inneholder hele vår historie og fremtid. Det er ingen andre steder å flytte til - så vi må passe på det og se hele jorden som en helhet. Det er de samme tankene som vi formidler med en helhetlig tilnærming i Alchemist, men jeg tror budskapet blir enda sterkere i denne unike settingen, sier Rasmus Munk.
SpaceVIP er en eksklusiv turoperatør som spesialiserer seg på rom- og romrelaterte opplevelser, med mål om å inspirere neste generasjon private astronauter. Selskapets grunnlegger, Roman Chiporukha, har spesialisert seg på romfart de siste årene.
– Dette banebrytende kulinariske eventyret representerer et historisk øyeblikk. Jeg håper at ekspedisjonen vil bidra til å redefinere ikke bare privat romforskning, men også konseptet med fine dining, sier Roman Chiporukha, grunnlegger av SpaceVIP.
På Refshaleøen i København har Rasmus og teamet i Alchemist akkurat begynt å utvikle opplevelsen og menyen for romreisen. Det er ennå ikke noen ferdige retter å presentere, men det overordnede konseptet vil være å skape en gastronomisk tolkning av de siste 60 årene med romforskning og påvirkningen den har hatt på samfunnet – både på et vitenskapelig og filosofisk nivå.