Akevittmenyen

Her finner du en oversikt over de akevitter som er til salgs over polets disk. Men ikke bare det, du finner også en beskrivelse av fylde, smak og ikke minst hva slags mat du skal bruke den enkelte akevitt til.
Redaksjonen
19 Desember 2003 - 10:16

Nedenfor finner du alle akevittene som er i salg. Varierte og svært nyttige opplysninger om hvert enkelt produkt, og for mange av dem får du også en indikasjon på hvor fyldig akevitten er på en skala fra 1-12.

Med svært få unntak finner du også lenker til oppskrifter og artikler der den enkelte akevitt er benyttet eller omtalt.
 
Selvsagt kan du bestille akevittene direkte i denne oversikten.
Når du er ferdig med å plukke varer til din bestilling klikker du her:
 
Lykke til!

Karakter 

 Produktnavn/ Beskrivelse 

 Volum 

 Pris 

 

pollisten/Akevitt/

45375
 

Aalborg Dild Aquavit
De Danske Spritfabrikker
Danmark
Basisutvalg (Fullsortiment)
Vurdering: Ikke testet. (23.09.03)

Tidligere test (4):
Farge og duft: Klar. Svært rent dillpreget duft.
Smak: Som duften, god friskhet samt meget behagelige dillnyanser gjennom hele smakskurven, fin finish.
Mat: Kreps, hummer kokt i dill, krabbe, gravlaks med sennepsaus.
Vurdering: Svært vellaget akevitt for spesielle retter. (02.11.01)
Laget av: Kornsprit, krydder og urter, primært dill
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Lagret hos produsent: Ingrediensene kommer både som destillat og ekstrakt. De blandes sammen med kornspriten, og tappes på flaske. Ikke fatlagret.
Importør: Amundsen AS
Distributør: VSD
Dette brennevinet er benyttet i:
Gratinert krabbe (Matoppskrift)
Gravlaks (Matoppskrift)
Unn deg en krepsefest (Artikkel)  

50cl

kr 164,60

 

 

 

 

 

pollisten/Akevitt/

34202
 

Gilde Skalldyrs Aquavit
Arcus
Norge
Basisutvalg (Fullsortiment)
Vurdering: Ikke testet. (23.09.03)
Laget av: Potetsprit og krydder
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Lagret hos produsent: Fatmodnet på gamle sherryfat i 3 md.
Importør: Arcus
Distributør: Vectura
Dette brennevinet er benyttet i:
Unn deg en krepsefest (Artikkel)  

50cl

kr 168,80

 

 

 

 

 

pollisten/Akevitt/

32512
 

Ystad's Aquavit For Norwegian Salmon
Primalco
Finland
Bestillingsutvalg
Laget av: Brennevin.
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Importør: Saga Trading AS
Distributør: Vectura
Dette brennevinet er benyttet i:
Stor test av akevitt (Artikkel)  

50cl

kr 182,60

 

 

 

 

 

pollisten/Akevitt/

15
 

+

Løiten Export
Arcus Produkter 
Norge
Basisutvalg (Hovedsortiment)
Vurdering: Flott akevitt på den lettere siden. (02.11.01)
Mat: Dansk frokost med smørbrød.
Farge og duft: Gylden. Flott lett duft av karve, røyk, krydder.
Smak: Følger opp duften svært godt med fint krydderpreg, bra fylde, fin skarphet, ren og fin ettersmak.

Løiten Export
Fatlagring: 3-5 måneder. Stor andel av nye fat.
Fylde: 5/12
Smak: Sitrustoner i nesen sammen med svak sherrytouch. Ganske kompleks krydderstil. Lett og behagelig karakter. Styrke: 40%.
Bruk: Det store sildebordet. Grillet laks. Speket og gravet fisk. Serveres romtemperert.

Tidligere test (3+):
Gylden. Svak, fin duft av karve, fat, dill og furunål. Rund og ganske bløt, søtlig og krydret med relativt lang saltaktig ettersmak.
Godt kjøp.
Nyt den til fisk, fet fisk eller gjerne lutefisk med tilbehør. 
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Importør: Arcus
Distributør: Vectura
Dette brennevinet er benyttet i:
Kryddersild (Matoppskrift)
Rødsei (Matoppskrift)
Tabascosild (Matoppskrift)
Lag et sildebord (Artikkel)
Stor test av akevitt (Artikkel)  

50cl

kr 191,00

 

 

 

 

 

pollisten/Akevitt/

33888
 

Løitens Sommer Aquavit
Arcus Produkter
Norge
Bestillingsutvalg
Laget av: Norsk potetsprit, krydder
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Importør: Arcus
Distributør: Vectura
Dette brennevinet er benyttet i:
Stor test avakevitt (Artikkel)  

50cl

kr 196,00

 

 

 

 

 

pollisten/Akevitt/

34203
 

Fru Lysholm Aquavit
Arcus Produkter
Norge
Bestillingsutvalg
Laget av: Potetspril og krydder
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Importør: Arcus
Distributør: Vectura

50cl

kr 197,00

 

 

 

 

 

pollisten/Akevitt/

2481
 

÷

Gilde Taffel
Arcus Produkter 
Norge
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Vurdering: Lett å drikke, for nybegynnere. (02.11.01)
Mat: Røkt og gravet laks.
Farge og duft: Klar. Lett og mildt krydret med sitrus/appelsin samt svake anisaromaer.
Smak: Bløt og rund med de samme tonene som duften med fremtredende anis og karvepreg i ettersmaken.

Gilde Taffel
Fatlagring: Ingen
Fylde: 7/12
Smak: Vannklar akevitt med aromatisk karakter. Diskret karvepreg med innslag av anis og sitrus. Avrundet stil.
Styrke: 37,5%
Bruk: Serveres til fisk og skalldyr, spesielt kreps og krabbe. Godt brukbar også til sild og bacalao. Serveres gjerne kjøleskapskald.

Tidligere test (3+):
Blank. Lett krydret duft av karve, anis og dill. Mild, enkel og ren smak, lett fylde.
Godt kjøp.
Passer til ikke for kraftige retter som røkt laks. 
Alkoholinnhold: 37,5% vol.
Importør: Arcus
Distributør: Vectura
Dette brennevinet er benyttet i:
Kryddersild (Matoppskrift)
Silderetter (Matoppskrift)
Lag et sildebord (Artikkel)
Stor test av akevitt (Artikkel)  

70cl

kr 233,00

 

 

 

 

 

pollisten/Akevitt/

31271
 

+

Sørlandsakevitt Thærie Wiighen
Oskar Davidsen
Danmark
Basisutvalg (Fullsortiment)
Vurdering: Vodka med krydder. (02.11.01)
Farge og duft: Klar. Tydelig spritduft, uren med veldig forsiktig krydderpreg.
Smak: Som duften, noe skarp.
Laget av: Sprit, karve, johannesurt, diverse kryddere
Alkoholinnhold: 38,5% vol.
Lagret hos produsent: Ikke fatlagret.
Importør: Gavin
Distributør: Vectura
Dette brennevinet er benyttet i:
Stor test av akevitt (Artikkel)  

70cl

kr 239,40

 

 

 

 

 

pollisten/Akevitt/

5780
 

÷

Oplandske ***
Arcus Produkter
Norge
Bestillingsutvalg
Vurdering: Behagelig og lett å like. (02.11.01)
Mat: Fet fisk.
Farge og duft: Gylden. Sitrusskall og søtlig krydder samt blomster og frukt i nesen.
Smak: Bløt og sødmepreget, mild og god karvefinish.

Oplandske ***
Fatlagring: 3-5 måneder. Stor andel av nye fat.
Fylde: 6/12
Smak: Ren stil med innslag av anis, sherry og koriander. Middels fyldig.
Styrke: 40%
Bruk: Passer til spekeskinke, sild og gravlaks. Serveres romtemperert.

Tidligere test (4÷):
Klar gul. Lett, elegant og krydret duft med karve, anis og noe fat. Mild og ren i smaken, bra fedme.
Meget godt kjøp.
En feminin og ganske elegant akevitt som tåler fet mat som svineribbe. 
Laget av: Norsk potetsprit + krydder
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Lagret hos produsent: 4/8 mnd i sherry-fat
Importør: Arcus
Distributør: Vectura
Dette brennevinet er benyttet i:
Silderetter (Matoppskrift)
Stor test av akevitt (Artikkel)  

70cl

kr 241,00

 

 

 

 

 

pollisten/Akevitt/

7325
 

Gammel Porsgrund 40%
Arcus Produkter 
Norge
Bestillingsutvalg
Vurdering: Meget vellaget. (02.11.01)
Mat: Fetere kost, full lutefiskpakke.
Farge og duft: Gull. Særpreget duft av blomster, tørket krydder, sitrus, fat og trevirke.
Smak: Mild, rund og elegant smak, fin og ren karve/kryddertoner, lang ettersmak.

GammelPorsgrund
Fatlagring: 3-5 måneder
Fylde: 6/12
Smak: Gylden farge, frisk eik kombinert med en diskret duft og smak av pors. Styrke: 40%.
Bruk: Godt egnet til fisk og skalldyr samt bacalao. Serveres litt avkjølt (10-12°C).

Tidligere test (3+):
Her var panelet uenige på grunn av den spesielle porskarakteren: Spesiell duft med preg av lukteviskelær, sitrus og krydder. Kraftig og krydret smak, fyldig, sitter lenge, men smaken er meget spesiell.
Godt kjøp.
Tåler kraftig mat som lutefisk helst med bacon. 
Laget av: Potetsprit, krydder
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Lagret hos produsent: Fatmodnet 3-6mnd.
Importør: Arcus
Distributør: Vectura
Dette brennevinet er benyttet i:
Stor test av akevitt (Artikkel)  

70cl

kr 243,00

 

 

 

 

 

pollisten/Akevitt/

13521
 

Draug Gylden Akevitt
Oskar Davidsen & Co. Eftef. AS
Danmark
Basisutvalg (Test)
Vurdering: Ikke testet. (23.09.03)

Tidligere test (3):
Farge og duft: Gylden. Lett duft av karve og tørket krydder med noe skarpt spritpreg.
Smak: Tørket frukt og anis i smaken, vel skarp avslutning.
Vurdering: Ikke helt i balanse. (02.11.01)
Laget av: Sprit, krydder, urter, dill, farge (E150)
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Lagret hos produsent: Ikke fatlagret.
Importør: Gavin
Distributør: Vectura
Dette brennevinet er benyttet i:
Stor test av akevitt (Artikkel)  

70cl

kr 245,90

 

 

 

 

 

pollisten/Akevitt/

2482
 

÷

Løiten ***
Arcus Produkter 
Norge
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Vurdering: Noe enkel men grei nok. (02.11.01)
Smak: Fyldig og sødmefylt smak med en del karve i ettersmaken.
Farge og duft: Gylden. Lett duft av krydder, særlig karve og appelsinskall.
Smak: Fyldig og sødmefylt smak med en del karve i ettersmaken.

Løiten ***
Fatlagring: ca. 8 måneder.
Fylde: 8/12
Smak: Relativt tung og kraftig duft. Flott krydderpreg med søtlige toner. Rustikk stil.
Styrke: 40%.
Bruk: Speket og røkt mat. Tradisjonell julekost. Karakteren kan dempes noe ved svak avkjøling.

Tidligere test (4÷):
Gullgul. God og ganske elegant duft med fint eikepreg. Behagelig smak, mild med fin akevittkarakter. Bløt og nærmest saftig finish.
Meget godt kjøp.
Fin til mat som fisk. 
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Importør: Arcus
Distributør: Vectura
Dette brennevinet er benyttet i:
Lutefisksoufflé (Matoppskrift)
Jul med vri? (Artikkel)
Stor test av akevitt (Artikkel)  

70cl

kr 249,00

35cl

kr 139,00

 

 

 

pollisten/Akevitt/

7423
 

O.P. Anderson
Vin & Sprit
Sverige
Bestillingsutvalg
Vurdering: Litt enkel. (02.11.01)
Farge og duft: Gylden. Lette rene aromaer av tørket karve, løkblomst og sitrus.
Smak: Bløtt anslag, dempet krydderpreg, sødmefylt finish.

O.P. Anderson Aquavit
Fatlagring
Smak: I 1891 presenterte sønnen til Olof Peter Anderson denne lyse og lett kryddersterke klassiker for første gang. Den er i dag den mest solgte akevitten i Sverige.fyldig, balansert krydder innslag av karve, anis fennikel, aromatisk fatkarakter.
Styrke: 40 prosent
Bruk: Ulike typer sild, sterke oster og røket laks.

Tidligere test (3+):
Lys gylden. Lett og ganske elegant duft av karve og andre krydre. Mildt anslag, frisk stil med en søtlig og litt spiss avslutning.
Godt kjøp.
Ganske kraftig akevitt som passer til tilsvarende kjøtt i en eller annen form. 
Laget av: Vann, kornbrennevin, krydderekstrakt, sukker og karamell.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Lagret hos produsent: Lagret i eiketønner
Importør: Amundsen AS
Distributør: VSD
Dette brennevinet er benyttet i:
Stor test av akevitt (Artikkel)  

70cl

kr 249,90

 

 

 

 

 

pollisten/Akevitt/

13552
 

Oslofjord Aquavit
Gavin
Danmark
Basisutvalg (Test)
Vurdering: Ikke testet. (23.09.03)

Tidligere test (4÷):
Farge og duft: Gylden. Spennende duft av krydder, spesielt karve, eik, trevirke, einerbær, drops og animalske aromaer.
Smak: Mild og bløt med enkle men behagelige smakstoner.
Mat: Sennepsglasert svinesteik.
Vurdering: Duften er best. (02.11.01)
Laget av: Karve, anis, krydderurter, sprit
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Lagret hos produsent: Ikke fatlagret.
Importør: Gavin
Distributør: Vectura
Dette brennevinet er benyttet i:
Stor test av akevitt (Artikkel)  

70cl

kr 250,00

 

 

 

 

 

pollisten/Akevitt/

30788
 

÷

Ystad's Aquavit for Norwegian Salmon 38%
Primalco 
Finland
Bestillingsutvalg
Vurdering: Fin sommerakevitt. (02.11.01)
Mat: Hummer og sjøkreps.
Farge og duft: Lys gylden. Lett duft med sitrus, blomster, karve og røyk.
Smak: Sødmefylt og mild gjennom hele smakskurven.

Tidligere test (3+):
Strågul. Dempet og lett søtlig duft med noe karve, anis og fat. Mild, enkel og diskret smak som sitter ganske bra utover.
Godt kjøp.
Passer til fet fisk.
Laget av: Brennevin.
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Importør: Saga Trading AS
Distributør: Vectura
Dette brennevinet er benyttet i:
Stor test av akevitt (Artikkel)  

70cl

kr 250,90

 

 

 

 

 

pollisten/Akevitt/

13726
 

÷

Gammel Sunnmøring
Oskar Davidsen
Danmark
Bestillingsutvalg
Vurdering: Den ultimate surkålakevitt. (02.11.01)
Mat: Svinekjøtt med surkål, gjerne ribbe.
Farge og duft: Gull. God og kraftig duft av karve, krydder og sitrus.
Smak: Følger opp duften, bløt stil, utpreget karvepreg hele veien.

Tidligere test (2):
Uharmonisk i så vel duft som smak.
Ikke verd prisen.
Laget av: Brennevin, urter
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Lagret hos produsent: Ikke fatlagret.
Importør: Gavin
Distributør: Vectura
Dette brennevinet er benyttet i:
Stor test av akevitt (Artikkel)  

70cl

kr 251,30

 

 

 

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Med fish and chips til middags blir det fest midt i uka
Dagens rett

Med fish and chips til middags blir det fest midt i uka

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her