Akevittguide

Her finner du en oversikt over de fleste akevitter som er til salgs over polets disk. Men ikke bare det, du finner også en beskrivelse av fylde, smak og ikke minst hva slags mat du skal bruke den enkelte akevitt til.
Redaksjonen
08 Oktober 1998 - 15:49

Fylde er beskrevet på en skala fra 1 til 12.
 
Gilde Taffel
Fatlagring Ingen
Fylde 7/12
Smak Vannklar akevitt med aromatisk karakter. Diskret karvepreg med innslag av anis og sitrus. Avrundet stil. Styrke; 37,5%
Bruk Serveres til fisk og skalldyr, spesielt kreps og krabbe. Godt brukar også til sild og bacalao. Serveres gjerne kjøleskapkald.

Simers Taffel Aquavit
Fatlagring Ca. 8 måneder på gamle fat
Fylde 6/12
Smak Nesten vannklar. Betydelig karvepreg, avrundet stil. Den mest markante karveakevitten på listen. Styrke 41,5%
Bruk Sild og fet julemat, spesielt til retter med surkål. Dette er en meget anvendelig akevitt som passer til det meste av kraftig mat. Serveres litt avkjølt (ca. 12-14 °C).

Lauritz Aquavit
Aass Bryggeri
Fatlagring ? måneder
Fylde 8/12
Smak: Uvanlig ren, elegant og sødmefylt fin karakter med et godt, men dempet, karvepreg. Smaken er lang og kompleks, meget rund og innehar krydderaromaer som sammen med preget av gamle sherryfat gir et komplett og varmt smaksbilde. En akevitt som passer til det meste av julemat, eller som en liten dram. Styrke; 41,5 %
Bruk: Til det meste av tradisjonell julemat, inkludert lutefisk. Drikkes romtemperert eller meget lett avkjølt.

Lysholm Nr. 1
Fatlagring 3-5 måneder. Stor andel av nye fat.
Fylde 6/12
Smak Gylden farge. Duft av frisk eik. Smaken er middels fyldig med innslag av karve, vanilje og litt anis. Kraftige fattanniner gir produktet en markant karakter. Styrke 40%.
Bruk Speket kjøtt og fisk. Kan godt serveres litt avkjølt (10-12°C )

Lysholm Linie
Fatlagring Ca. 16 måneder
Fylde 7/12
Smak Moden karveduft med integrerte fataromaer. Moderat krydret. Smaken er fint avstemt med innslag av fat, sherry , anis og karve. Rund, harmonisk stil med betydelig kompleksitet. Styrke 41,5%.
Bruk All-round akevitt til relativt kraftig mat. Utmerket til svinestek, rakfisk og spekemat. Serveres romtemperert.
 
Løiten Export
Fatlagring 3-5 måneder. Stor andel av nye fat.
Fylde 5/12
Smak Sitrustoner i nesen sammen med svak sherrytouch. Ganske kompleks krydderstil. Lett og behagelig karakter. Styrke 40%.
Bruk Det store sildebordet. Grillet laks. Speket og gravet fisk. Serveres romtemperert.
 
Løiten ***
Fatlagring Ca. 8 måneder.
Fylde 8/12
Smak Relativt tung og kraftig duft. Flott krydderpreg med søtlige toner. Rustikk stil. Styrke; 40%.
Bruk Speket og røkt mat. Tradisjonell julekost. Karakteren kan dempes noe ved svak avkjøling.
 
Løiten Linie
Fatlagring Ca. 16 måneder
Fylde 8/12
Smak Bred, elegant duft. Solid dram med fatpreg og kraftig krydderinnslag. Flott integrerte aromaer. Maskulin akevitt med kraft og spenst. Styrke: 41,5%.
Bruk All julemat, saltet og røkt kjøtt og alle andre retter som krever akevitt. Serveres romtemperert.
 
Løitens Sommerakevitt
Fatlagring Ca. 6 måneder
Fylde 6/12
Smak Lys og mild med en vel avrundet krydderkarakter med innslag av vanilje. Styrke; 40%.
Bruk Fisk og skalldyr, lyst kjøtt som kylling og kalkun, sommerens grillmat. Serveres lett avkjølt (14-16°C).
 
Oplandske ***
Fatlagring 3-5 måneder. Stor andel av nye fat.
Fylde 6/12
Smak Ren stil med innslag av anis, sherry og koriander. Middels fyldig. Styrke; 40%
Bruk Passer til spekeskinke, sild og gravlaks. Serveres romtemperert.
 
Oplandske Gammel
Fatlagring Ca. 26 måneder
Fylde 8/12
Smak Kraftig preg av gamle eikefat. Innslag av vanilje. Kompleks krydderkarakter, men lite karvepreg. Avrundet stil. Styrke; 41,5%.
Bruk Utmerket til lutefisk og tradisjonell julemat. Serveres romtemperert.
 
Gammel Reserve
Fatlagring Ca. 26 måneder
Fylde 9/12
Smak Ren, fin karakter med et stramt, elegant karvepreg. Smaken fylles ut av en rekke komplekse krydderaromaer som gir et komplett smaksbilde. En akevitt som har det meste. Framstilt av en blanding av Oplandske, Løiten og Lysholm. Styrke; 41,5 %
Bruk Til det meste av tradisjonell julemat, samt lutefisk, rakfisk og røkt og saltet kjøtt. Drikkes romtemperert.
 
Hammer Gylden Aquavit
Fatlagring Ingen
Fylde 7/12
Smak Dette er en nyskapning basert på kanselliråd Hammers gamle oppskrifter fra siste halvdel av 1700-tallet. Den er tilsatt safrantinktur og bladgull som gir et særpreget utseende. For å gjøre produktet så ekte som mulig er fuselholdig sprit, som gir et rustikt preg, benyttet. Markant innslag av karve. Interessant og spesiell. Styrke; 40%.
Bruk Prøv den til lutefisk, raket eller speket fisk eller drikk den uten matfølge. Bør serveres kjøleskapkald.
 
Norsk Lutefisk Aquavit
Fatlagring Ca. 8 måneder
Fylde 7/12
Smak Ren stil med anis og karve som hovedkryddere. Lagring på relativt nye fat gir god avrunding og et godt sherrybidrag. Styrke; 40%.
Bruk Passer til tradisjonelt lutefiskmåltid, der smaken av den lutede fisken ikke blir overdøvet og maskert av store mengder røkt bacon og annet tilbehør. Serveres romtemperert.

Gammel Porsgrund
Fatlagring 3-5 måneder
Fylde 6/12
Smak Gylden farge, frisk eik kombinert med en diskret duft og smak av pors. Styrke; 40%.
Bruk Godt egnet til fisk og skalldyr samt bacalao. Serveres litt avkjølt (10-12°C).
 
Lysholm Throndhjems Aquavit
Fatlagring Ca. 36 måneder
Fylde 9/12
Smak Moden og godt lagret alderspreget Lysholm akevitt med krydrete fataromaer. Snev av lakris i smak, konsentrert avslutning. Styrke; 41,5%.
Bruk Gjerne som en avec til kaffen. Serveres romtemperert.
 
Drammens Aquavit
Fatlagring 6-8 måneder
Fylde 7/12
Smak Kompleks akevitt med markant innslag av anis. Rik og smaksfyldig avslutning med markert sødme. Robust akevitt. Styrke; 40%.
Bruk Lutefisk, rakefisk og kraftige retter. Serveres litt avkjølt (12-14 °C)
 
Gilde Non Plus Ultra
Fatlagring 120-150 måneder
Fylde 10/12
Smak Elegant krydderduft. Flott alderspreg. De ulike smakselementene er nydelig integrert og avstemt. Meget avslepet krydderpreg. Styrke; 41,5%.
Bruk Passer kanskje best til kaffen som avec.
 
Juleakevitt 1998
Fatlagring Ca. 14 måneder
Fylde 8/12
Smak: Smaksrik og harmonisk krydret akevitt. Modningen på spanske sherryfat har gitt akevitten et godt og kraftig eikepreg og en fin sherrysødme. Duften er vinøs med en god porsjon krydder, der karve, koriander og andre kryddersorter som paradiskorn, kvann og anis gjør akevitten kompleks og avrundet. Serveres litt avkjølt (12-14 °C).
Bruk: Spesielt utviklet for å passe til tradisjonell julemat.
Kilde:Arcus Produkter

O.P. Anderson Aquavit

Fatlagring
Smak: I 1891 presenterte sønnen til Olof Peter Anderson denne lyse og lett kryddersterke klassiker for første gang. Den er i dag den mest solgte akevitten i Sverige.fyldig, balansert krydder innslag av karve, anis fennikel, aromatisk fatkarakter.
Bruk: Ulike typer sild, sterke oster og røkt laks. Alkohol: 40 prosent
 
Reimersholm Herrgårds Aquavit
Fatlagring Først etter 6 mnd på sherryfat tappes dette stykket destillert historie på flaske.
Smak: Denne milde luksusutgave av aquavit kan trygt serveres i de fineste lag. Smak av karve, anis, koriander, fennikel, spisset med whisky. Avrundet fatkarakter.
Bruk Utmerket til sursild, røkt laks og løyrom. Alkohol: 43 prosent
Kilde: NOREX International AS
 
Aalborg Taffel Akvavit
Fatlagring Ingen
Fylde 8/12
Smak Kraftig med innslag av kummin. Krystallklar farge.
Bruk Tradisjonell julemat, sild og annen kraftig kost. Serveres lett avkjølt.Alkohol: 42 prosent
 
Aalborg Jubilæums Akvavit
Fatlagring Ingen
Fylde 9/12
Smak Mild, fyldig og krydret akevitt med klart preg av dill og koriander. Gylden farge.
Bruk Perfekt til julemat og sild. Den er også glimrende til skalldyr, særlig kreps. Serveres godt avkjølt. Alkohol: 42 prosent
 
Aalborg Extra Akvavit

Fatlagring Ingen
Fylde 10/12
Smak Mild, rund og fyldig luksusakevitt med behagelig og komplekst krydderpreg samt innslag av blomster, honning og hasselnøtter Gylden farge.
Bruk Kan nytes til tradisjonell julemat, fårikål og sild, men den er så rund og kompleks at den godt kan nytes alene. Serveres romtemperert. Flaskene er nummererte. Alkohol: 42 prosent
Kilde: Gunnar Amundsen
 
18.11.98

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er nå du skal bake ekte engelsk christmas cake, så får den godgjort seg til julaften
Ukens kake
Christmas cake

Det er nå du skal bake ekte engelsk christmas cake, så får den godgjort seg til julaften

Denne kraftpakken av en julekake kommer du til å ha glede av hele julen. Kanskje også neste jul. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her