Akershus Bryggeri til topps

Årets juleøl er bedre enn i fjor. Blant de 29 slagene Apéritifs profesjonelle smakere har testet er det mange forbedringer å spore siden i fjor. Og mye godt drikke. Den aller beste får du fra Enebakk, nærmere bestemt Akershus Bryggeri. Ringnes Julespesial
Redaksjonen
07 Oktober 1997 - 01:16

Det er særlig i klasse D, inntil 4,75 prosent alkohol, at kvaliteten er hevet. Mens det i fjor var mange under middels, er det ingen i dag. Og den aller beste, outsideren fra Enebakk, Akershus Bryggeri, gjør det meget godt i begge klasser. Kvalitetsforbedringen fra i fjor er påtagelig i følge de av paneldeltakerne som har smakt Akershus-ølet før.
 
Det ekte juleølet med inntil 7 prosent alkolhol smaker best fordi balansen mellom ølets bestanddeler er bedre enn i et juleøl med lavere alkoholinnhold. Denne harmonien er viktig for å matche både kraftig julekost, for eksempel pinnekjøtt, og akevitten. Juleøl i klasse F representerer bare 8-9 prosent av juleølsalget, i følge Pripps-Ringnes. Årsaken er selvsagt distribusjonsformen hvor klasse F kun selges gjennom serveringsstedene og Vinmonopolet, hvilket har dreiet forbruket over på "nyskapningen" juleøl i pilsvektklassen.
 
Fredrikstad-ølet i klasse F, klassen for ekte juleøl, fikk i år en ny motstander i teten. I fjor tronet Østfold-byene Fredrikstad og Sarpsborg over de andre juleøl-typene. Borg måtte se seg slått av juleølet til Aass i tillegg til før nevnte Akershus. Aass-ølet ble for øvrig uoffisielt kåret til testens beste matøl.
 
Av testens 29 juleøl var hele 19 i klasse D. Akershus-ølet har akkurat passe mengde av krydder, malt, sødme og bitterhet til å godkjennes som et godt juleøl. Ringnes Julespesial følger hakk i hel. Og har for øvrig gjennomgått en litt spesiell smaksforbedring siden i fjor. Et panel av øl-, vin- og matkjennere har vært med i prosessen for å lage det optimale juleøl i klasse D. Og det ser ut til at Ringnes har lyktes med det.
 
Et tilbakevendende problem med juleøl i begge klasser er at de er i ferd med å kommersialiseres. Alle er vellagede, bevares, panelet fant ingen mindre gode juleøl, særlig ikke i klasse F. Men mange av dem mangler rikheten og krydderpreget som et skikkelig juleøl skal ha. Tendensen til å pilsifisere juleølet føler panelet er skremmende tilstede. Når landet hylles inn i en mørk kappe av kulde og is, trenger vi ikke friskt øl med stor bitterhet. Nei, da vil vi ha smaksrikt øl med sødme som balanserer mot bitterstoffene. Et slikt øl trengs for å møte maten vi liker å spise i høst- og vinterhalvåret.
 
Slik ble testen gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smakere Remi Madsen, kjellermester på Hotel Continental, Per Kristian Granli, restaurantsjef ved Lysebu Konferansesenter og Knut Aanonsen, innehaver, Restaurant d''Artagnan; han er for øvrig ny paneldeltaker fra om med denne testen.
 
Testen, som ble gjennomført 5. november, omfatter alle juleøl som var tilgjengelige på smakstidspunktet.
 
Juleølet ble smakt i to klasser, D og F. D-klassen ble dessuten delt inn i to grupper: Julebrygg og juleøl. Smakingen foregikk blindt, og paneldeltakerne ble kjent med produktenes identitet først etter at poenggivingen var avsluttet.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet *****
God kvalitet ****
Middels kvalitet ***
Under middels kvalitet **
Bør unngås *
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte øls kvalitet.
 
Klasse D
 
**** +
Akershus Juleøl
Enebakk
Mørk farge. Frisk maltduft med innslag av krydder. Velbalansert smak med godt malt- og krydderpreg, sødme og bitterhet, samt fin fylde. Et meget vellykket juleøl i denne klassen.
 
****
Ringnes Julespesial
Oslo
Mørk gylden nøttebrun. Flott sødmefylt duft med mye malt og noe honning. God fylde, friskhet og sødme, fin bitterhet og ettersmak. Et godt og rikt juleøl i sin klasse.
 
**** ÷
Hansa Julebrygg
Bergen
Nøttebrun farge. Søtlig duft av humle og malt. Lett søtlig stil, ren og harmonisk med middels bitterhet og lett krydret ettersmak.
 
E. C. Dahls Julebrygg
Trondheim
Nøttebrun. Krydret, innbydende duft med malt. God friskhet, bra fylde og sødme. Behagelig bitterhet og fin lengde. Fint matøl.
 
Borg Julebrygg
Sarpsborg
Gylden nøttebrun. Kraftig, søtt maltpreg i duften. Stort krydderinnslag i smaken, god sødme og bitterhet. Bra matøl til fet kost. Et litt spesielt og annerledes juleøl for entusiastene som vil prøve noe nytt.
 
Borg Juleøl
Sarpsborg
Mørk brun med lett rødlig preg. Kraftig maltduft med bittert preg. Tilsvarende i smaken. Et rikt, harmonisk øl med god sødme og bra bitterhet.
 
Mikrobryggeriet Juleøl
Oslo
Mørk brun farge. Syrlig maltduft. Rikt, fyldig anslag, stor bitterhet, litt lav sødme, men god lengde. Et fint, kraftig og klassisk juleøl til mat.
 
Grans Juleøl
Sandefjord
Mørk brun. Søtlig blomsterpreget duft. Malt og sødme i anslaget, god fylde, fin bitterhet. Et godt juleøl til røkt pinnekjøtt.
 
*** +
Tuborg Julebryg
Bergen (lisens)
Nøttebrun farge. Syrlig, frisk maltduft. Lett, frisk smak, fin bitterhet og middels sødme. God ettersmak.
 
Frydenlund Juleøl fra fat
Oslo
Relativt lys farge. Innbydende duft av malt og humle. Ren, fruktig ølsmak med noe sødme og bitterhet, grei fylde. Men ikke nok til å nå opp i toppen.
 
Tou Juleøl fra fat
Stavanger
Lys mahogni farge. Lett, nesten anonym duft med noe krydder og malt. Godt anslag, middels sødme men litt for lav bitterhet. Litt for lite juleøl.
 
E. C. Dahls Juleøl
Trondheim
Lys nøttebrun. Litt lett maltpreg i duften, innslag av humle. Balansert smak med god sødme, men mangler noe krydder og kropp. Fyldig, god ettersmak.
 
Tromi Juleøl
Trondheim
Relativt lys brun. Karamell og humle i duften. Frisk sødmefylt smak, men mangler bitterhet og krydder. God ettersmak.
 
Mack Juleøl
Tromsø
Mørk brun. Frisk duft av karamell og humle. Mangler litt bitterhet og sødme. Men den kommer med sødme og krydder i ettersmaken. Et bra juleøl.
 
***
Hansa Juleøl
Bergen
Ganske lys til juleøl å være. Lett duft av humle og honning. Ren, balansert smak, litt kommersiell stil. Fin bitterhet i finishen. Et godt laget øl, lett å drikke, men dette er ikke juleøl.
 
Hardanger Juleøl
Bergen
Svært lys farge. Frisk og fruktig duft med lett maltinnslag. Lett, fin smak, god friskhet, mangler krydder og sødme. Passer bedre til den lyse årstid.
 
CB Juleøl
Kristiansand
Mørk brun. Ren maltduft. Godt anslag, bra fylde, et enkelt og greit øl. Litt metallisk ettersmak.
 
*** ÷
Ringnes Juleøl
Oslo
Lys gyldenbrun. Enkel, søtlig maltnese med innslag av blomster. Elegant smak med fin bitterhet og god fylde. Imidlertid kke nok sødme i forhold til bitterstoffene. Et vellaget øl, men panelet definerer ikke dette som juleøl.
 
Fredrikstad Juleøl
Fredrikstad
Gylden nøttebrun med lett rødskjær. Søtlig maltduft. Fin bitterhet, men ellers et for enkelt juleøl med for lav sødme. Litt anonymt.
 
Klasse F
 
*****
Akershus Juleøl
Enebakk
Mørk rødbrun farge. Flott sødme og julekrydderpreg i duften. Et meget balansert øl med stor fylde og rikhet. Fin sødme, kraftig smak, god bitterhet og ettersmak. Slik skal et juleøl være.
 
Fredrikstad Juleøl
Fredrikstad
Mørk mahognyfarget. Svært rik duft med malt og krydder. Kraftig anslag, sødmefylt, krydret smak, svært fyldig, men ikke mektig. Lang, stram og god ettersmak med fin friskhet. Et skikkelig godt matøl.
 
***** ÷
Aass Juleøl
Drammen
Tett, mørk farge. Kraftig duft med både bitre og søtlige toner. Stram, fin smak med god sødme, malt- og krydderpreg. Fyldig og rikt, men en smule for mye bitterhet til å ta førsteprisen. Et juleøl for mannfolk og et fantastisk godt matøl!
 
**** +
Borg Juleøl
Sarpsborg
Mørk nøttebrun farge. Kraftig, men ikke uelegant duft. Et harmonisk og vellaget øl med stor fylde og god lengde. Men en liten tanke for snilt! Skulle hatt litt mer krydder for å hevde seg i toppen.
 
**** ÷
Ringnes Juleøl
Oslo
Lys rødbrun farge. Søtlig malt og humle i nesen. Balansert smak, elegant og harmonisk med relativt bra krydderpreg.
 
Frydenlund Juleøl
Oslo
Mørk gylden. Søtlig duft med friskt innslag av sitrus/furunål og lett krydderpreg. Velbalansert, godt øl med fin kraft og rikhet, men mangler litt personlighet.
 
CB Juleøl
Kristiansand
Mørk brun. Krydder-, malt, humle- og blomsterpreg i duften. God fylde og fin balanse mellom sødme og bitterstoffer. Bra lengde. Stram, fin avslutning som gjør det til et godt matøl. Mangler litt krydder.
 
Mack Juleøl
Tromsø
Middels brun med rødskjær. Klart maltpreg i duften. Et rundt og fyldig øl med mye sødme. Vellaget og lett å like.
 
*** +
Hansa Juleøl
Bergen
Lys brun farge. Søtlig litt anonym duft. Hvor er julekrydderet? Et elegant og svært harmonisk øl, fin fylde, bitterhet og sødme. Men for lite krydder. Kommersielt, lettdrikkelig og snilt juleøl som passer til en lang rekke retter og anledninger.
 
E. C. Dahls Juleøl
Trondheim
Lys brun. Fin, søtlig krydderduft. Bra balanse mellom sødme og bitterhet. Men for lite krydder i smaken.
 
Disse øltypene i kl. D rakk ikke frem i tide:
Sørlands Julebrygg
Hansa Juleoriginal
Nordlands Juleøl
Aass Juleøl

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her