6. september i Oslo - Vinsmaking med fransk stjerne

Oppdag et av verdens mest berømte vinområder i det vi smaker 11 toppviner sammen med en av Alsaces store vinstjerner.
Redaksjonen
12 August 2010 - 02:55

Alsace er anerkjent som et av Frankrikes og verdens mest spennende vinområder hvor du finner viner med masse særpreg og karakter.
 
Denne kvelden får du oppleve hele 11 elegante viner fra knusktørre rieslinger og pinoter, til aromatiske gewurztraminere, og med en elegant, edelsøt avslutning fra et vinhus med røtter tilbake til 1795.
 
Blant vinene du får smake, finner vi selvfølgelig vinneren fra Apéritifs store test av Alsace-viner - Bott-Geyl Riesling Grand Cru Schoenenbourg, som presenteres i både 2007- og 2008-årgangene.
 
Gå ikke glipp av denne unike smakingen
 
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her
 
Særpreg og identitet
Få vinområder i verden har sett like mye uroligheter som grenseområdet mellom Tyskland og Frankrike.
 
Men Alsace har klart å hente det beste av vin- og matkultur fra de to landene, og allerede i senmiddelalderen hadde områdets kvalitetsviner stor utbredelse.
 
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Alsace">Les mer om Alsaces historie og druer her (klikk).
 
Liten, familiedrevet og grønn
Det er midt i hjertet av Alsaces vinområde, nærmere bestemt i landsbyen Beblenheim, at vi finner den lille familiebedriften Domaine Bott-Geyl, som siden 1993 har blitt ledet av Jean-Christophe Bott og hans kone Valérie Cartier.
 
Helt siden 1795 har familien arbeidet som vinbønder i området, og i dag regnes huset som en av de beste produsentene i Alsace.
 
De 15 hektarene med vinmarker som tilhører huset har en gjennomsnittsalder på mer enn 30 år, og er fordelt på ikke mindre enn 75 forskjellige parseller, hvorav flere Grand Cru-vinmarker, i den mest ettertraktede delen av Alsace.
 
Domaine Bott-Geyl skiller seg klart ut fra mange av de andre vinhusene i området, for vinmarkene har lenge blitt drevet etter organiske prinsipper.
 
Fra 2000-årgangen ble vinene klassifisert som organiske og fra 2002 hadde huset tatt steget fullt ut til biodynamisk drift.
 
Huset har konsekvent satset på lave avkastninger fra de gamle vinrankene som alle høstes for hånd før man gjennomgår en meget forsiktig pressing og en lang vinifikasjon med minimalt med inngripen. Dette gir vinene en ekstra konsentrasjon av aroma, smak og karakter som huset har blitt kjent for.
 
 
Smak 11 toppviner
Denne kvelden får vi besøk fra ingen ringere enn Jean-Christophe Bott, som vil gi deg en god innføring i vinmaking i Alsace, om områdets særegenheter og kvaliteter.
 
Vi smaker selvfølgelig også på ikke mindre enn 11 toppviner fra Domaine Bott-Geyl, deriblant den elegante Selection des Grains Nobles Gewurztraminer fra Grand Cru-vinmarken Sonnenglanz.
 
Du får selvsagt også smake testvinneren Bott-Geyl Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2007 - se hele testen her.
 
Foredraget holdes på engelsk.
 
Opplev Alsace på sitt aller beste - gå ikke glipp av denne flotte smakingen!
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her
Dette er vinene du får smake denne kvelden:
 
• Bott-Geyl Pinot d'Alsace 2008, ca pris kr 165.00 (ikke tilgjengelig i Norge)
• Bott-Geyl Pinot Gris Grand Cru Sonnenglanz 2007, ca pris kr 285.00 (ikke tilgjengelig i Norge)
• Bott-Geyl Gewurztraminer Grand Cru Sonnenglanz 2005, ca pris kr 280.00 (spesialimport)
• Bott-Geyl Selection des Grains Nobles Gewurztraminer Sonnenglanz 2007, ca pris kr 550.00 (50 cl, spesialimport)

è Meld deg på her (klikk)
 
Arrangementet er nå avholdt
 
 
Tid: 6. september 2010 kl. 18.00 - 20.30
Pris: kroner 445,- pr. person
Sted: Gamle Logen, Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Påmeldingen er bindende.
 
Dersom du melder deg på kurset, men unnlater å møte opp eller melder deg av etter fristen, refunderes ikke kursavgiften.
 
Avbestillingsfrist: 29.08.10 kl. 23:59. Avbestilling skjer ved å sende en e-post til kurs@aperitif.no

Les de komplette vilkårene for kjøp av produkt og tjenester fra Apéritif AS - klikk her.
 
Spørsmål? Send en mail.
 

Formen på glasset bestemmer treffpunktet i munnen, og påvirker således hvordan vinen lukter og smaker. For å kunne gi degden optimale opplevelsen av vinene vi presenterer benytter Apéritif seg derfor av de beste vinglassene på markedet.
 
Les mer om glassene og hvilke av Riedels glass Apéritif benytter på vinsmakingene i Oslo: http://www.aperitif.no/index.db2?id=94336

Alsaces særegenhet
Helt siden middelalderen har Alsace sine viner vært ettertraktet over hele verden, og siden inndelingen i tre beskyttede kvalitetsområder (AOC'er) i 1962 har vinene vært anerkjent som blant verdens beste.
 
I Alsace finner du som regel viner som har navn etter druene som er brukt, og med sitt sterke fokus på at vinene skal gjenspeile jordsmonnet de er dyrket i, sier man ofte at de syv vindruene skaper tusen aromaer.
 
Du kan finne såvel tørre og lette som kraftfulle og fyldige viner fra området. I tillegg lages det en rekke flotte musserende viner (Crèmant d'Alsace), samt både rosé- og rødviner.
 
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på kurset her
Syv klassiske druer
Alsace er best kjent for sine viner laget på druene riesling og gewürztraminer, som er blant de aller beste i verden. I tillegg til disse to klassiske druetypene lages det elegante viner av en rekke andre druetyper i Alsace.
 
• Riesling - tørr og elegant med en lett fruktighet. Kjennetegnes ved en svært fin duft av sitrus, men også blomster eller mineraler.
• Gewurztraminer - en kraftig og strukturert vin som utvikler rike dufter av frukt, blomster eller krydder.
• Pinot gris - fyldig vin med en god syre, ofte lang ettersmak og en duft av underskog og iblant røkte aromaer.
• Muscat - en duft av ferske druer og blomster med en tørr og forfriskende smak.
• Sylvaner - frisk og lett, med en diskret duft av fruktighet eller antydning til blomster, både sitrus og hvite blomster eller til og med nyhakkede urter.
• Pinot blanc - mild og delikat vin med duft av fersk frukt og et hint av blomster.
• Pinot noir - en strukturert vin med duft av røde bær og et hint av skog.
 
Bli med og lær mer om Alsace og smak de mange spennende vinene.
 
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på kurset her
Foto: Domaine Bott-Geyl, CIVA
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her