500 tonn dårlig kjøtt

Oslo-restauranter kan ha solgt så mye som 500 tonn dårlig kebabkjøtt til en verdi av 100 millioner kroner. Omsetningen har vært svart.
Redaksjonen
29 Oktober 2007 - 17:01

Hele saken begynte å bli rullet opp på vårparten og i mai gjennomførte 95 personer fra politiet, skattemyndighetene, Kripos, Økokrim, UP, Mattilsynet og Tollvesenet en storkontroll. Sju personer er siktet i saken.
 
Nå har politiet kommet et stykke videre i etterforskningen og så mye som 500 tonn dårlig kebabfarse kan ha blitt omsatt. Verdien på dette er 100 millioner kroner, mener politiet.
 
100 kiosker
Den dårlige farsen er omsatt i rundt 100 kiosker i Oslo-regionen.
 
- Det er alvorlige brudd på matloven. Kebabfarsen er laget av mekanisk utbenet kjøtt av fjærfe. Dette er ikke lenger å anse som kjøtt. Det er ikke blitt varmebehandlet og har fått et høyere bakterienivå, noe som kan medføre risiko for forbrukerne, sier seniorinspektør Rune Guttormsen ved Mattilsynet i Ytre Østfold til Aftenposten.
 
Organisert
De syv er siktet for grove brudd på momsloven, matloven, regnskapsloven og for skatteunndragelser. I tillegg er de siktet for organisert kriminalitet og to trygdebedragerier.
 
- Dette har vært så godt organisert over flere ledd at vi mener det handler om organisert kriminalitet. De er siktet for brudd på matloven fordi de har drevet helt skjult, uten tilsyn og autorisasjon, sier prosjektleder Bjørn-Helge Myhre i Økokrim.
 
Bakterieprodukt
- Etterforskningen av svart omsetning gjorde av man kom på sporet av dette. I dag er det ikke vanlig å bruke utbenet fjærfe til kebab. Kanskje forbrukerne synes det er godt hvis dette krydres, men det er et mikrobiologisk ustabilt produkt, sier Guttormsen i Mattilsynet.
 
Rettssak i januar
Rettssaken er berammet til januar neste år. Den involverer blant annet et Oslo-firma som har formidlet kjøttfarsen til kiosker og gatekjøkken. Selskapet, som holdt til på Økern, er konkurs. Foreløpig er ingen kebabselgere siktet i saken, selv om politiet mener at de har vært involvert i den omfattende svindelen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er en god grunn til at dette er en klassiker
Dagens rett
Ossobucco al Pomodoro - kalveskank med tomat

Det er en god grunn til at dette er en klassiker

Den fantastiske råvaren kalveskank kombinasjon med like fantastiske tomater er det som trengs - samt god tid. Den bruker du til å bake det herlige brødet til

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay
+
Tester

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay

60 hvite burgundere i spesialutvalget og spesialbestilling i årgang 2022 som er en årgang for dem som liker rike og kjøttfulle sødmefylte chardonnay-viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her får du mye burgundhistorie for pengene
+
Godbiter i pollisten

Her får du mye burgundhistorie for pengene

Vi snakker om druer fra en parsell som har vært med å forandre Burgunds vinhistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er en god grunn til at dette er en klassiker
Dagens rett
Ossobucco al Pomodoro - kalveskank med tomat

Det er en god grunn til at dette er en klassiker

Den fantastiske råvaren kalveskank kombinasjon med like fantastiske tomater er det som trengs - samt god tid. Den bruker du til å bake det herlige brødet til

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig
Dagens rett

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig

Dette er en skikkelig vinner på middagsbordet - kveite kan du aldri bli lei, og i alle fall ikke i en slik spennende kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan
Ukens drink

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan

Romdrinker forbindes med sommer og sol, men smaker kanskje enda bedre vinterstid. Som denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay
+
Tester

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay

60 hvite burgundere i spesialutvalget og spesialbestilling i årgang 2022 som er en årgang for dem som liker rike og kjøttfulle sødmefylte chardonnay-viner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her