200 år gamle dråper

Ettersom fatlagret alkohol ekstraherer stoffer fra eikefatet, har cognac som har ligget noen tiår på fat en tendens til å smake av gammelt treverk. Kanskje ikke så rart når lagringstiden går mot 50 eller 60 år. Forbløffelsen var derfor stor da eksklusive
Redaksjonen
19 Desember 2001 - 12:30

L'esprit De Courvoisier (40958) er en spesiell blend der den eldste cognacen er fra 1802! Årene 1844, 1848 og 1865 er også representert. De yngste dråpene på de håndlagede krystallkaraflene fra Lalique ble destillert og lagt ned rundt 1930, og forventingen om et merkbart innslag av gammelt treverk i smaken var stor.

- Utfordringen var å skape balanse, sier master blender hos Courvoisier, Jean Marc Olivier som har funnet fram det ypperste Courvoisiers "paradis" har å by på.

L'Esprit de Courvoisier er først og fremst beregnet for det internasjonale markedet - og det er tappet kun 2000 flasker. Mange har funnet veien til USA og i dag er det kun 70 flasker tilbake hos Courvoisier. Som det første landet i Nord-Europa har Norge tatt inn godsakene og fått inn bestillinger. Europa er tilgodesett med 200 flasker, og i utgangspunktet er målet å selge ti i Norge. Hittil har et fåtall funnet veien ut av lageret. Så er da heller ikke prisen å kimse av: kr. 39 000 blanke kroner for en flaske. Det ryktes også at en av Oslos barer allerede har solgt den første to-centiliteren - for kr. 2 000!

Sammensatt
L'Esprit de Courvoisier har en lys ravgul og gylden farge, mens aromaen er en sak for seg selv. Den er rik og sammensatt og har fortsatt en friskhet over seg. Her anes gammel madeira, havanasigarer, krydder, tørket aprikos, tøfler og honning.
- Vi kan også finne fruktkake, karamell, vanilje og fiolduft, sier Olivier med nesen godt ned i glasset.

Så er stunden kommet for å smake: L'Esprit de Courvoisier er myk og fløyelsaktig, med en ettersmak som bare vokser og vokser.
- Kjenn på intensiteten i ganen og smaken som fyller hodet, sier en synlig stolt master blender. - Det er første gang vi blander en så gammel og komplisert cognac, men så har vi også fått flere timers lykke i et glass med L'Esprit, lover han.

Flere godsaker
Courvoisier V.S.O.P. Exclusif (40317) er en VSOP med destillater fra Grande og Petite Champagne, Borderies og Fins Bois og innholdet i Exclusif har ligget på fat fra seks til ti år. Resultatet er en gylden, ravgul cognac med aroma som byr omfatter blomster, vanilje, ingefær, tørket aprikos og sjokolade. En rund, fruktig og delikat smak kjennetegner Exclusif. Ettersmaken er behagelig med godt innslag av sitrus.

Courvoisier X.O. (30311) består i hovedsak av destillater fra Borderies som har ligget 30 til 35 år på fat. De andre destillatene fra Grande og Petite Champagne har ligget minst 20 år og godgjort seg. Fargen er ravgul med dreining mot mahogny.
Her finner vi vanilje, fruktkake der tørket aprikos dominerer, sjokolade og honning i nesen, mens smaken er fløyelsaktig og harmonisk. Courvoisier XO har en lang kompleks ettersmak som utvikler seg i ganen.

Napoleons cognac
Tidlig på 1800-tallet arbeidet Émile Courvoisier sammen med Louis Gallois, den første som åpnet negociantlager for vin og brennevin i Bercy. I 1835 fortsatte Émiles sønn, Félix-Joseph, og Louis' sønn Louis Jules, samarbeidet i både i Bercy og Jarnac. Félix-Joseph Courvoisier hadde ingen barn, og i 1851 gikk han i kompaniskap med sine to nevøer, brødrene Curlier.

I 1811 hadde Napoleon I vært på besøk hos Gallois, og i 1860 ble Courvoisier utnevnt til offisiell hoffleverandør til Napoleon III. Historiene om "koblingen" mellom Courvoisier og Napoleon er mange, og det er nok flere som ikke er helt etterrettlige. Det skulle derfor gå noen år før den kortvokste herren ble brukt i markedsføringen av Courvoisier. I 1909 kjøpte de engelske brødrene Guy og Georges Simon cognachuset, og de så markedsføringspotensialet i navnet Napoleon. Kvaliteten Napoléon så dagens lys, og Courvoisier ble et registrert varemerke med Napoleons silhuett og logoen "Le Cognac de Napoleon". Siden har Napoleon vært å finne på Courvoisiers flasker og karafler.

Foto: Lars Ole Ørjasæter

Courvoisier på polet:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her