Skotsk maltwhisky er høyt elsket av mange, og de siste tiårene har vært en gullalder for alle whiskyelskere med en rekke herlige gyldne dråper å velge mellom.
Ingen områder i Skottland er mer sagnomsuste og ettertraktede for sin maltwhisky enn øya Islay på vestkysten.
Denne kvelden har du en enestående mulighet til å smake en rekke elegante og særegne skotske maltwhiskyer fra et av verdens beste destillerier, Ardbeg, sammen med Norges fremste whiskyekspert, Chris Maile.
Bli med på årets store whiskysmaking
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Gå til påmeldingsskjemaet her
Unik og verdens beste whisky
Få typer brennevin, om noen, har den samme bredden og kompleksiteten i smaksuttrykk som det whisky har, og ingen steder kommer denne kompleksiteten bedre frem enn på den vesle øya Islay i øygruppen Hebridene på vestkysten av Skottland.
Whiskyene fra Islay er berømte for sin kraftige preg av såvel røyk som torvkarakterer, og er ofte å finne blant favorittene til mange whiskyelskere. Denne kvelden får du smake seks unike whiskyer fra et av verdens mest sagnomsuste destillerier, Ardbeg, deriblant deres nye 10 y.o. som ble kåret til "World Whisky of the Year" av selveste Jim Murray i 2008.
Her kan du finne såvel kraftfulle whiskyer med masse røyk, som elegante whiskyer med lette, nesten søtlige aromaer og spesielle fataromaer. Gjennom denne smakingen vil du virkelig få muligheten til å kjenne hvor forskjellige whiskyer fra ett og samme destilleri kan oppleves.
Dette er en smaking alle whiskyentusiaster bør få med seg for du vil helt klart få noen overraskelser og store smaksopplevelser i løpet av kvelden.
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Gå til påmeldingsskjemaet her
Flytende gull
Dette er bare et av navnene som er blitt gitt whisky opp gjennom årene, og denne kvelden kan du selv kjenne den store kompleksiteten og elegansen som finnes i whisky.
Det er Norges fremste whiskyekspert, Chris Maile, som lærer deg mer om hva som kjennetegner de forskjellige whiskyer.
Han vil også lære deg hvordan du får enda mer ut av dine favorittwhiskyer i det vi smaker og diskuterer de edle dråpene.
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Ardbeg">Les mer om Ardbeg og Chris Maile her
Gå ikke glipp av denne utrolige smakingen - ta med venner og kjente på en reise inn i whiskyens verden.
Dette er hva du får smake denne kvelden:
+ en overraskelse
• (klikk)
Påmeldingen er bindende.
Kraftpakke fra Islay
Ardbeg er det mest tradisjonsbundne av Islays destillerier, både når der gjelder utstyr og metoder. Selv om det ikke lenger produserer egen malt, skjer fortsatt maltingen av 2500 tonn på gamlemåten hos malteriet i Port Ellen.
For å oppnå den unike Ardbeg-smaken tørkes maltet i røyk fra torv som ikke inneholder svovel eller andre «hissige» mineraler. Ardbeg-maltet utsettes for den kraftigste røykingen i bransjen, noe som overfører mye av fenolene (hydroksylderivater fra aromatiske hydrokarboner - for den som kan sin kjemi) i torven til maltet.
Det er derfor knapt noen annen whisky som har høyere fenolinnhold enn Ardbeg, hele 56 ppm (parts per million), og dette skyldes også at Ardbeg bruker håndskåret torv.
Ardbeg har eksistert som destilleri fra rundt 1794, men det hadde også vært destillert på stedet tidligere. Det var først i 1815 av Duncans sønn John, startet med kommersiell destillering.
I begynnelsen hadde Ardbeg relativt liten produksjon, og i 1835 var volumet på rundt 500 gallons i uken - noe som tilsvarer cirka 2300 liter. Produksjonen økte, og mot slutten av hundreåret hadde produksjonen kommet opp i det tidobbelte.
• Les hele historien om Ardbeg her