1. juni feires melk over hele verden

Nordmenn er flinke til å konsumere melk og melkeprodukter. Mens folk i andre land spiser melk i form av ost eller yoghurt, drikker vi langt mer av den her hjemme.
01 Juni 2006 - 13:57
Hver enkelt av oss drikker 99 liter melk hvert eneste år, og hele 55 prosent drikker melk daglig. Det er derimot menn som drikker mest melk. Hele 62 prosent av menn spurt oppgir at de drikker melk daglig. Dette i forhold til 48 prosent kvinner, i følge en undersøkelse foretatt av Norsk Monitor.
 
Det er unge menn som er de største konsumentene - 82 prosent av gutter mellom 16 og 24 år drikker melk hver dag, og de drikker mye. Fire av ti oppgir at de drikker tre glass eller mer daglig.
 
De lette melkeproduktene (lett, ekstra lett og skummet) er de klart mest populære og utgjør 80 prosent av det totale konsumet.
 
Dagen blir markert på forskjellige måter over hele verden, med kåring av melkeprinsesser i USA og skolekonkurranser i England og Kina.
 
Melkefakta:
• Nyere undersøkelser har vist at melk har en slankende effekt.
• Skummet melk inneholder like lite fett som slangeagurk (0,1 %).
• Det finnes over 30 forskjellige melkevarianter i Norge - og 300 000 melkekyr.
• På verdensbasis produseres det 500 milliarder liter melk per år.
• Melk inneholder mer enn 10 av de viktigste næringsstoffene vi trenger hver dag.
• Med tre porsjoner meieriprodukter om dagen får man dekket ca 50 prosent av det daglige kalsiumbehovet. Resten får man i seg gjennom et variert kosthold.
• Melk motvirker syreangrep på tennene og nøytraliserer pH-verdien i munnen etter et måltid.
• Melk kan brukes som "sovemedisin". Melk innholder høye verdier av tryptofan, som påvirker hormonet melatonin som igjen regulerer søvnmønsteret.
• Melk er et mye brukt skjønnhetsmiddel. Prøv for eksempel to bomullpads dynket i kald melk på hovne og slitne øyne.

Kilde: Opplysningskontoret for meieriprodukter

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her