Wenches Kjøttkaker

Ingredienser

Kjøttkaker
500 g kjøttdeig
1,50 ts salt
0,25 ts pepper
0,25 ts malt muskat
1 krm ingefær
2,50 ss potetmel
2 dl melk eller vann
6 dl kraft til å trekke kjøttkakene i
Brun saus
2,50 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl kraft
salt
pepper
Valgfrie smakstilsetninger til saus
1 stk lett brunet løk
2 ss solbærsirup
3 skiver brunost
2 ss rømme eller fløte
Kålstuing
0,500 kg grovhakket kål
vann og salt til koking
1 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl melk
salt
malt muskat

Fremgangsmåte

Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig. Tilsett krydder og potetmel og spe med melk eller vann i små porsjoner. Arbeid væsken helt inn i deigen før neste speding. For best resultat er det en fordel at kjøttdeig og spedingsvæske har samme temperatur (helst kald). Form farsen til runde kaker og stek i smør i middels varm stekepanne. Ha kakene over i en gryte med vann/kraft og la dem trekke i ca 10 min.
Brun smør og hvetemel til brun saus i en gryte ved middels varme, rør hele tiden. Spe med kokende kraft (fra kjøttkakene) til sausen får passe tykkelse. La sausen trekke 10-15 min. Smak til med salt og pepper og en eller flere av smaktilsetningene som er foreslått i ingredienslisten.

Vil du lage en mager saus? Kok opp kraften fra kjøttkakene evt med lett brunet løk i båter. Jevn kraften med hvetemel rørt ut i litt kaldt vann til sausen får passe konsistens. Kok opp og la sausen trekke i 10-15 min. Smak til med salt og bruk evt litt sukkerkølør for å få rett farge.

Rens og skjær kål i ca 1 ½ cm terninger/biter og kok i lettsaltet vann i 15-20 min. Hell av kokevannet. Smelt smør og rør inn hvetemel, spe med melk (varm melk gjør det lettere å få en klumpfri saus). Kok opp og la trekke i 8-10 min. Smak til med salt og muskat og tilsett kålen.
Vil du lage en mager saus:Visp melet ut i den kalde melken og kok opp under omrøring. La sausen trekke 8-10 min. smak til med salt og muskatnøtt.

Server med kokte poteter og rørte tyttebær.

Her finner du flere deilige oppskrifter på kjøttkaker

Frelst på pesto? Se bare her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Else Birgit Østro

Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en mettende rett med bare noen få ingredienser
Dagens rett

Slik lager du en mettende rett med bare noen få ingredienser

Enkelt, velsmakende og kjernesunt er stikkordene for dagens supre oppskrift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her