Tradisjonell, nordnorsk boknafisk er halvtørket, eller "bokna" torsk. Denne tradisjonelle husmannskosten er blitt stadig mer populær, og seiler nå opp som en delikatesse på lik linje med lutefisk.
Her får du oppskriften med klassisk tilbehør: Baconfett og gulrotstuing.
Skjær gulrøtter i tynne skiver og legg dem i sausen. Kok på svak varme i 5 minutter. Smak til med salt.
Kutt bacon i terninger og stek i panne. Ha gjerne en liten klatt smør inn mot slutten.
Kok opp en kasserolle med saltet vann. Bruk 1 ss salt per liter vann.
Legg i fisken, og la den trekke i 5 minutter på svak varme.
Server boknafisken rykende varm med kokte poteter, gulrotstuing - og gjerne en persilledusk til pynt.
Hvitsaus
Visp melet sammen med litt av melken i en kasserolle. Hell i resten av melken. Tilsett smør og kok opp under omrøring.