- Kutt stilkene av chilien og ha i en gryte sammen med sukker, salt, moste hvitløkfedd, eddik, fiskesaus og vann.
- Kok opp på høy varme under omrøring, sett ned varmen og kok i 5 minutter. Avkjøl til romtemperatur.
Tips: Dropp thai-chili, eller velg en chilitype som ligger lavere på scovilleskalaen hvis du ikke ønsker sausen så sterk - Ha blandingen i en blender eller kjøkkenmaskin med knivblad og kjør til en jevn saus, ca. 5 minutter. Spe med mer vann om nødvendig.
- Sil sausen gjennom et dørslag ved å bruke en slikkepott og presse gjennom så mye av sausen som mulig. Synes du sausen er for tykk, kan du røre inn litt ekstra vann.
- Smak til med salt, sukker eller eddik for en god balanse.
Hell sausen på tette flasker eller glass og oppbevar i kjøleskapet. Sausen er holdbar i opptil 1 måned.
Oppskriften stammer fra Thailand, hvor de helst bruker den til sjømat, mens indoneserne bruker den til suppe, nudler og vårruller. Denne oppskriften gir ca. 8 dl saus.