- Fjern evt. ben fra siden. Skjær lammesiden, slik at du får et flatt kjøttstykke med rette kanter (ca. 20 cm langt). Det du skjærer fra kan legges i rullen.
- Bland krydder, salt, sukker samt gelatin/bindesvor og dryss over kjøttet.
- Rull kjøttet fast sammen. Start rullingen fra den enden som har mest kjøtt, fest sammen med tannstikker e.l.
- Sy rullen med bomullstråd. Begynn fra den tykkeste enden for å få en jevn fasong.
- Legg rullen i kjøleskapet et døgn, slik at salt og krydder kan trekke inn i kjøttet før koking.
- Pakk rullen i et rulleklede (f.eks. et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd.
- Legg den innpakkede rullen i kokende, usaltet vann og la den trekke ved ca. 80 °C i omtrent 1½ time (trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen).
- La den ferdige rullen hvile i 10-15 minutter. Legg rullen til press. Hvis du ikke har syltepresse, kan du f.eks. legge rullen på et brett. Legg så over et nytt brett med f.eks. noen murstein eller en kjele med vann (ca. 6 kg).
- Rullen kan oppbevares i svak saltlake i kjøleskapet (10 dager). Skal rullen fryses, bør den fryses rå.
Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen
Prøv også god gammeldags lammerull
Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove
Drikkeforslag
Fisk
Lutefisk Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør
Drikkeforslag
Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg Småretter Tilbehør Drikkeforslag
Julekaker og desserter
Julekaker Juledesserter Drikkeforslag