- Rut svoren. Gni steken inn med salt og pepper - stikk i et steketermometer. Del gulrøtter og løk i store biter og legg de i en form sammen med steken.
- Tilsett ca. 7,5 dl varmt vann og sett steken i forvarmet ovn ved 175 °C. Når steketermometeret viser 76 °C er steken ferdig (2 1/2 - 3 timer). Har ikke svoren blitt sprø, kan du bruke grillen de siste minuttene.
- La steken hvile mens du gjør ferdig tilbehør og saus. Server retten med Cidersaus og Grønnsaksmiks.
- For variasjon kan du en annen gang prøve Solbærsaus og Hasselbackpoteter som tilbehør. Alle oppskrifter finner du under.
- Cidersaus til skinkestek:
Finhakk løk og purre og fres det i en tørr panne et par minutter. Hell på cider og la det koke godt inn. Spe med kraft og la sausen koke inn til ca. halvparten. Jevn sausen med maisennamel utrørt i litt vann. Smak til med ingefær, sitronsaft og ørlite sukker - Grønnsaksmiks:
Del grønnsakene i strimler eller store biter. Surr dem raskt i en varm panne i et par minutter. Dryss med salt og pepper. - Solbærsaus:
Fres finhakket løk i en kjele med smør. Hell over kraft, solbærsirup og timian. La sausen småkoke i ca. 10 minutter og sil av. - Rør ut maisenna i litt kaldt vann og tilsett jevningen mens du rører i sausen. Gi det et oppkok og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
- Hasselbackpoteter:
Skrell potetene og skjær dem flate i bunnen, så de står støtt. Skjær dem så i tynne skiver, men ikke helt igjennom- de skal henge sammen i bunnen. - Sett dem i en smurt ildfast form, pensle dem i smør og strø over krydder og tørket kavring. Legg revet ost på toppen.
- Stek dem på 225° C i 45-50 minutter avhengig av størrelsen, til potetene har fått en gyllen overflate.
Tips: I stedet for kavring kan du bruke knuste hasselnøttkjerner.
Flere deilige retter med skinkestek