Stekt kalkun med urter
Apéritif

Stekt kalkun med urter

Slik skal du steke skiver av kalkun med deilige urter som gir kjøttet mye mak. Du kan ikke mislykkes hvis du følger vår oppskrift.

Fremgangsmåte

Tin kalkunen.

  1. Kraft: Del over vingene i "albueleddet". Ta ut posen med innmat som ligger i hulrommet på kalkunen. Legg vinger og innmat, unntatt lever, i en kjele. Hell over kaldt vann til det dekker og kok opp. Fjern skum og annet som flyter opp.
  2. For å få god smak på kraften er det lurt å tilsette en halv løk, en gulrot, 1 skive sellerirot og litt purre. La kraften koke 1 times tid.
  3. Ha i leveren og la den få koke et kvarters tid. Dersom leveren ikke skal brukes i sausen kan den være med under hele kraftkokingen. Sil kraften. Rens kjøttet fra halsen, og grovhakk det sammen med leveren.
  4. Finhakket kjøtt og lever tilsettes på amerikansk vis i sausen (giblet gravy). Foretrekker du en vanlig, norsk saus, lages sausen uten det hakkede kjøttet.
  5. Kalkunen: Lag stuffingen (se cornbread dressing ) og fyll kalkunen. Bland smeltet smør med salt, pepper og krydderurter. Bruk gjerne friske urter, hvis du har tilgang på det. Pensle kalkunen med blandingen.
  6. Bind sammen bena med hyssing og legg kalkunen i en langpanne dekket med aluminiumsfolie. Hell 3-4 dl vann i pannen, slik at stekesjyen ikke skal tørke ut under steking.
  7. Sett kalkunen i ovnen ved 160 grader og beregn steketiden til ½ time per kilo kalkun (3 timer for en 6-kilos kalkun). Legg til ½ time dersom kalkunen er fylt.
  8. Pensle gjerne forsiktig med smeltet smør et par ganger i løpet av steketiden for å få en ekstra gyllen og flott farge, og ekstra sprøtt skinn.
  9. De siste minuttene av steketiden kan temperaturen skrus opp til 225 grader, dersom kalkunen trenger det for utseendes skyld. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før oppskjæring.
  10. Servering: Server kalkunen med saus, potetmos, søtpoteter, kokte aspargesbønner, babymais og paprikastrimler.

Tips:
I USA er tranebær i én eller annen variant fast følge, men her i landet kan vi gjerne bruke vanlig tyttebærsyltetøy. Gresskarpai er antakelig den mest populære desserten til den amerikanske høsttakkefesten. Får man ikke tak i friske eller hermetiske gresskar er sjokoladeterte en god erstatning.

Tradisjonelle retter til Thanksgiving

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Husker du ikke hvordan du helstekte kalkunen finner du alt du trenger her. Bare følg vår oppskrifter  og du får suksess.

Slik steker du kalkunen perfekt

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her