paibunn og fyll

Ingredienser
Mager bunn med Kesam:
60 g smør
100 g kesam
100 g (;2; dl) hvetemel
1 ts salt
Fyll:
Ca 300 g renskåret laks
Ca 100 g røkelaks
10-12 friske sjampinjonger
1-2 vårløk eller en bunt gressløk
4 egg
2 dl melk
200 g Kesam eller fløte
1 ts salt
pepper,
1/4 ts muskat
ca. 1,5 dl revet hvit ost
1-2 ferske mozzarella ost ( kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Mager deig: Arbeid sammen smør, Kesam, hvetemel og salt til en jevn deig. Pakk i plast og legg i kjøleskapet i ca 1 time.

Smør en paiform ca 22 cm i diameter. Kjevle ut deigen til en rund leiv. Dryss med et tynt lag mel over og under slik at den ikke henger fast. Rull deigen løst opp rundt kjevlet og kle en paiform. La deigen gjerne henge litt over kanten på formen, skjær vekk overflødig deig med en liten spiss kniv eller rull kjevlet over kanten på formen slik at deigen ”skjæres” av. Trykk deigkanten oppover paikanten til den står ca ½ cm over kanten på formen. Sett formen i kjøleskapet i ca 20 min.

Prikk bunnen med en gaffel , kle bunnen med bakepapir og fyll med tørkede erter /bønner ( dette for at deigen ikke skal krype under forsteking.

Forstek bunnen på nederste rille i varm stekeovn 200 oC i 15-20 min. Bunne skal være lys , men begynne å bli sprøstekt. Hell ut ertene og fjern bakepapiret. Avkjøl mens fyllet lages.
Del opp laksen i terninger, røkelaks i tynne strimler, soppen i skiver/båter og vårløk i ringer. Stek soppen i meget varm panne til den er gyllen og tørr. Legg over i den forstekte bunnen sammen med laks og vårløk. Krydre med salt, pepper og muskat

Visp sammen egg, melk og Kesam eller fløte. Hell eggeblandingen over laksefyllet og dryss over revet hvit ost.

Stek laksepaien på nederste rille ved 200 oC i 20 min. Øk temperaturen til 220 oC . Legg over skiver av mozzarellaost og stek videre i 15-20 min til osten er smeltet og paien har en gyllen overflate.

Sendt inn av ellen hilleren

Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Skinkegrateng til middag kan alle lage
Dagens rett

Skinkegrateng til middag kan alle lage

En grateng rett fra ovnen er manges favoritt. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her