Lofoten Surf & Turf - Fra hav til gård til skog
Ruth Helen Eriksen

Lofoten Surf & Turf - Fra hav til gård til skog

Fremgangsmåte

Torsk:
Ha på salt og pepper før steking.  Fisken stekes bare på en side. Bruker du fisk med skinn, stek da med skinnsiden ned.

Hvalbiff:
Ha på salt og pepper. Hvalbiffstykket stekes helt til medium/rå. Deles deretter i tynne skiver.

Grønnsaker:
Rosenkål kokes et par minutt – deles i to eller fire og stekes lett i pannen.
Fennikel deles i båter og stekes i pannen til de er møre.  Det skal være litt tyggemotstand i dem.
Jordskokk skrelles og deles i terninger. Kokes i lettsaltet vann til møre. Moses med en stavmixer. Tilsett fløte. Passer pureen gjennom en sikt. Smak til med salt (gjerne Fleur de sel) og hvit pepper.

Rødvinssaus:
Rødvin og sjalottløk kokes inn til det halve. Tilsett kyllingkraft og kok inn. Tilsett worchestesaus og soyasaus. Smak til og tilsett litt gyllent rørsukker hvis sausen blir for syrlig.

Opplegg:
Legg opp retten på varm tallerken, men ikke altfor varm, da koker sausen. Bruk en stor flat hvit tallerken. Da blir det luft på tallerken.  På bildene jeg har lagt ved har jeg brukt en tallerken som er litt for dyp.

1.      Jordskokkpure

2.      Rødvinsaus rundt

3.      Rosenkål – 3 stk på hver tallerken – delt i to eller 4. Du kan også ta bladene fra hverandre.

4.      6 baconbiter på hver tallerken.  En på hver side av rosenkålen.

5.      3 biter fennikel på hver tallerken.

6.      3 biter hvalkjøtt a 20 g hver legges på hver tallerken oppå fennikelen.

7.      Garner med passende mengde tyttebær.

8.      Legg på fisken med den stekte siden opp.

9.      Pynt med en liten kvist frisk estragon.

10.   Ha på litt mer saus hvis nødvendig.

11.   Ha resterende saus i en liten mugge for dem som vil ha ekstra saus

Prøv å få litt høyde på retten.

Serveres med samme rødvin som ble brukt i sausen. 

Kokkens kommentar:
På bildet har jeg brukt en stor litt dyp tallerken, men jeg tror at retten kommer bedre fram og får med luft med en flatere tallerken.

Oppskriften er et bidrag til NM for amatørkokk 2015

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Ruth Helen Eriksen

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her