Lofoten Surf & Turf - Fra hav til gård til skog
Ruth Helen Eriksen

Lofoten Surf & Turf - Fra hav til gård til skog

Fremgangsmåte

Torsk:
Ha på salt og pepper før steking.  Fisken stekes bare på en side. Bruker du fisk med skinn, stek da med skinnsiden ned.

Hvalbiff:
Ha på salt og pepper. Hvalbiffstykket stekes helt til medium/rå. Deles deretter i tynne skiver.

Grønnsaker:
Rosenkål kokes et par minutt – deles i to eller fire og stekes lett i pannen.
Fennikel deles i båter og stekes i pannen til de er møre.  Det skal være litt tyggemotstand i dem.
Jordskokk skrelles og deles i terninger. Kokes i lettsaltet vann til møre. Moses med en stavmixer. Tilsett fløte. Passer pureen gjennom en sikt. Smak til med salt (gjerne Fleur de sel) og hvit pepper.

Rødvinssaus:
Rødvin og sjalottløk kokes inn til det halve. Tilsett kyllingkraft og kok inn. Tilsett worchestesaus og soyasaus. Smak til og tilsett litt gyllent rørsukker hvis sausen blir for syrlig.

Opplegg:
Legg opp retten på varm tallerken, men ikke altfor varm, da koker sausen. Bruk en stor flat hvit tallerken. Da blir det luft på tallerken.  På bildene jeg har lagt ved har jeg brukt en tallerken som er litt for dyp.

1.      Jordskokkpure

2.      Rødvinsaus rundt

3.      Rosenkål – 3 stk på hver tallerken – delt i to eller 4. Du kan også ta bladene fra hverandre.

4.      6 baconbiter på hver tallerken.  En på hver side av rosenkålen.

5.      3 biter fennikel på hver tallerken.

6.      3 biter hvalkjøtt a 20 g hver legges på hver tallerken oppå fennikelen.

7.      Garner med passende mengde tyttebær.

8.      Legg på fisken med den stekte siden opp.

9.      Pynt med en liten kvist frisk estragon.

10.   Ha på litt mer saus hvis nødvendig.

11.   Ha resterende saus i en liten mugge for dem som vil ha ekstra saus

Prøv å få litt høyde på retten.

Serveres med samme rødvin som ble brukt i sausen. 

Kokkens kommentar:
På bildet har jeg brukt en stor litt dyp tallerken, men jeg tror at retten kommer bedre fram og får med luft med en flatere tallerken.

Oppskriften er et bidrag til NM for amatørkokk 2015

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Ruth Helen Eriksen

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her