- Sag av den ytterste delen av knoken.
- Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp en ferdig preparert lammestek.
- Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk små, skrå lommer i steken og stikk inn skivene av hvitløken.
- Krydre steken med salt, pepper, rosmarin og timian, gni det inn i steken.
- Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken, og legg lammelåret i en ildfast form.
- Legg klatter med margarin på steken.
- Sett steken i ovnen på 125 grader. Stekes til steketermometeret viser ca. 63 grader for rosa og 69 grader for gjennomstekt/grå.
- Hakk hvitløk. Skrell, rens og skjær poteter og grønnsaker grovt opp.
- Varm olivenolje i en jerngryte og fres hele blandingen i 5 minutter sammen med krydderet. Sett på lokk og la det ettersteke på svak varme til de er nesten ferdig kokt.
- Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter (kjernetemperaturen øker med ca fem grader).
- Ha grønnsakene over i den ildfaste formen. Stek på 225 grader i ca. 15 minutter mens steken hviler.
- Server med en sjy- eller fløtesaus.
- Sjysaus:
Sil sjyen og tilsett soyasaus og rødvin. Kok opp sjyen, rør ut maizena i litt kaldt vann og spe til du får en passe tykk saus. - La sausen småkoke i ca. 15 minutter.
- Smak til med salt og pepper.
Flere gode sauser finner du her
Tips: Ta gjerne steken ut før den har nådd den kjernetemperaturen du ønsker, og la den gjerne hvile opp til 30 minutter før du skjærer den opp. Kjernetemperaturen øker med ca 5 grader, og steken vil bli utrolig saftig og mør.
Se våre andre oppskrifter på lammestek
Mange andre deilige retter med lam