Lammestek med ovnsstekte grønnsaker og sjysaus
Foto: Alf Börjesson

Lammestek med ovnsstekte grønnsaker og sjysaus

Denne oppskriften på lammestek med ovnsstekte grønnsaker og sjysaus har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Fremgangsmåte

  1. Sag av den ytterste delen av knoken.
  2. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp en ferdig preparert lammestek.
  3. Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk små, skrå lommer i steken og stikk inn skivene av hvitløken.
  4. Krydre steken med salt, pepper, rosmarin og timian, gni det inn i steken.
  5. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken, og legg lammelåret i en ildfast form.
  6. Legg klatter med margarin på steken.
  7. Sett steken i ovnen på 125 grader. Stekes til steketermometeret viser ca. 63 grader for rosa og 69 grader for gjennomstekt/grå.
Ovnsstekte grønnsaker:
  1. Hakk hvitløk. Skrell, rens og skjær poteter og grønnsaker grovt opp.
  2. Varm olivenolje i en jerngryte og fres hele blandingen i 5 minutter sammen med krydderet. Sett på lokk og la det ettersteke på svak varme til de er nesten ferdig kokt.
  3. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter (kjernetemperaturen øker med ca fem grader).
  4. Ha grønnsakene over i den ildfaste formen. Stek på 225 grader i ca. 15 minutter mens steken hviler.
  5. Server med en sjy- eller fløtesaus.
  6. Sjysaus:
    Sil sjyen og tilsett soyasaus og rødvin. Kok opp sjyen, rør ut maizena i litt kaldt vann og spe til du får en passe tykk saus.
  7. La sausen småkoke i ca. 15 minutter.
  8. Smak til med salt og pepper.

Flere gode sauser finner du her

Tips: Ta gjerne steken ut før den har nådd den kjernetemperaturen du ønsker, og la den gjerne hvile opp til 30 minutter før du skjærer den opp. Kjernetemperaturen øker med ca 5 grader, og steken vil bli utrolig saftig og mør.

Se våre andre oppskrifter på lammestek

Mange andre deilige retter med lam

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming
Dagens rett

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming

Reinskav er en av de aller beste råvarene i norsk dagligvarehandel - fordi den huker av for alle krav om bærekraft og smak. Prøv denne vrien og du blir hekta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her