- Kransekake:
Skåld halvparten av mandlene slik: Kok opp en kjele med vann. Tilsett mandlene (250 g) og slå av varmen. La dem ligge i 2-3 minutter. Hell dem over i en sil og skyll dem under kaldt vann. - Ta en neve mandler om gangen og gni dem i et håndkle. Smutt dem ut av skallet. La mandlene tørke noen timer eller over natten.
- Mal skåldede og uskåldede mandler på mandelkvern, eventuelt i matprosessor. Bland inn melis og elt inn stivpiskede eggehviter til en seig, fast deig. Dekk bollen med plast og la den stå kjølig i minst et par timer.
- Pensle kransekakeformene og dryss med semule eller fint strøbrød.
- Varm stekeovnen til 200 grader. Ta en deigklump om gangen og trill ut ringfingertykke lengder som tilpasses formene. Skjær endene skrått over og klem dem mot hverandre.
- Stek ringene midt i ovnen i ca. 10 minutter, til de er pent gylne. Avkjøl dem i formene før de legges i en tett boks. La boksen stå i dypfryseren i minst ett døgn, da blir kransekaken seig og god.
- Montering av kurven:
Tin kransekakeringene i minst en halv time. Lag melisglasur ved å piske 1 eggehvite med ca. 3 dl melis (spar plommen til fromasjen). Fyll den i sprøytepose med tynn åpning. - Bruk 8 av de største kransekakeringene - fest dem oppå hverandre med melisglasur, begynn med den minste og avslutt med den største. Skjær resten av ringene i pene biter og dypp endene i smeltet sjokolade.
- Sitronfromasj:
Legg én gelatinplate om gangen ned i kaldt vann. La dem bløtes i ca. 5 minutter. - Legg én gelatinplate om gangen ned i kaldt vann. La dem bløtes i ca. 5 minutter.
- Skrubb og skyll sitronene godt i varmt/lunkent vann. Finriv skallet og press saften. Ha begge deler i en bolle.
- Kryst gelatinen og smelt den i 3 ss kokvarmt vann. Rør den i sitronblandingen.
- Pisk fløten til myk, ikke hard krem. Pisk sukker, eggeplommer og hele egg til stiv eggedosis. Vend inn kremen.
- Tilsett sitron/gelatin i en tynn stråle litt etter litt, mens du vender godt hele tiden. Vend i fromasjen av og til mens den tykner. La den stå litt før den helles i kaken.
Pynt fat eller fromasj etter ønske.
Flere deilige kaker til 17. mai finner du her
Mange flere kakeoppskrifter finner du her