- Lag karamell: Sett en 1-liters form på en middels varm plate, tilsett sukkeret.
- Det tar litt tid før sukkeret smelter og brunfargen kommer, vær tålmodig, ikke rør i sukkeret. Etter hvert som sukkeret karamelliseres, vend på formen slik at sukkeret blir jevnt smeltet.
- Drei til slutt på formen slik at karamellen blir jevnt fordelt. Sett til avkjøling.
- Bruker du induksjonsovn må du etter all sannsynlighet lage karamellen i en stekepanne og helle den over i formen når den har riktig farge.
- Puddingen: Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene over i en kjele. Tilsett fløte og sukker og kok opp.
- Avkjøl fløteblandingen og bland inn halvpisket egg. Eggene må ikke vispes for mye, for da blir puddingen pipete (små-hullete). Sil blandingen over i formen.
- Stek puddingen i vannbad på nederste rille i ovnen, på 120 grader i ca. 2 timer.
- Ta ut puddingen når den er fast og la den avkjøles på rist før du setter den i kjøleskapet i minst 1 døgn.
- Ved servering løsnes puddingen med en skarp, varm kniv og hvelves over på serveringsfat.
- Karamellsausen, som er igjen i formen, kan serveres som den er eller blandes med pisket kremfløte.
Tips:
Du kan i stedet for 1 vaniljestang bruke 1 ss vaniljesukker.
Tips: Sett langpannen med karamellpuddingen i ovnen før du heller på varmt vann.
Flere gode juledesserter finner du her
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Lucia-feiring med lussekatter
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig