Eplekjekk laks
Foto: Mikkel Moxness

Eplekjekk laks

Fremgangsmåte

Vann ut byggrynene i minst 4 timer og kok som anvist på pakken, tilsett en halv kanelstang og litt salt. Dette tar ca 50 min.

Mens byggrynene koker rister du nøtteblandingen i tørr panne.

Skrell og høvle gulrot på tvers med en ostehøvel eller på et rivjern. Rens og vask spinaten.

Pepre laksefiletene lett. Kok inn eplejuicen til ca 1½ dl. Pensle laksefiletene med litt av den innkokte eplejuicen.

Skrell og kutt opp granny smith-epler i små terninger (dette kan gjøres på forhånd, men legg da eplebitene i kaldt vann så de ikke blir brune).

Tilsett 2 dl crème fraiche til den innkokte eplejuicen og kok opp. Tilsett litt mer om sausen virker tynn. Tilsett litt grønnsakskraft og eplebitene. Smak til med sitronsaft.

Stek laksefiletene i smør på medium varme slik at de så vidt blir brune på hver side, sett ned temperaturen til laveste nivå og sett på lokk. Følg med nøye så ikke fisken blir for mye stekt - den skal være nesten rå inni.

Stek gulrot og spinat i en stekepanne med litt smør til spinaten faller sammen. Skvis litt sitron over. Pepre lett.

Legg opp et par skjeer byggryn på rund tallerken med laksefileten på toppen. Legg så opp spinat/gulrot på den ene siden i front og saus på den andre. Strø over litt ristede nøtter/kjerner og plasser en liten bukett alfa-alfaspirer på toppen.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du vært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Heidi Vestergaard, HolmestrandOppskriften er sendt inn som et bidrag til NM for amatørkokk 2008

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming
Dagens rett

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming

Reinskav er en av de aller beste råvarene i norsk dagligvarehandel - fordi den huker av for alle krav om bærekraft og smak. Prøv denne vrien og du blir hekta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her