Bouillabaisse med sjøkreps
Foto: CHUNYIP WONG

Bouillabaisse med sjøkreps

Slik skal en ekte bouillabaisse lages og smake.

Fremgangsmåte

Fisken:
Rens og vask fisken nøye. Fjern blod og gjeller. Breiflabb, flyndre eller steinbitt kan skjæres i skiver. Mindre fisk renses og vaskes og kan brukes hele.
Skrell potetene og del dem i skiver.
Støt safran og fennikelfrø til pulver i en morter. Støt videre med olje og pastis.

Fisk og poteter legges utover i et stort fat, og marinaden fordeles jevnt. Vend fisk og poteter et par ganger, og dekk til med plastfolie. 
 
Suppa:
Kok opp vannet i en kjele og skåld tomatene i omtrent 10 sekunder. Snitt forsiktig i skinnet og fjern det. Del tomatene i to og fjern frøene. Grovhakk tomatkjøttet. Varm oljen på svak varme i en stor, tykkbunnet kjele.

Ha i løk og purre i strimler og fres forsiktig til de er myke, men fortsatt uten farge.

Tilsett hvitløk, tomatene, bouqet garni og safran, og øk varmen.

Fortsett å koke mens du rører med en sleiv inntil tomatene er oppløste, ca. 10 minutter. Smak til med salt. Det skal være forholdsvis kraftig saltsmak.

Nå skal poteter og fisk tilsettes. Hell over nok kokende vann til å dekke all fisken, pluss litt til, og kok opp på sterk varme. Kok uten lokk i 5 minutter.
Legg i krabbene eller sjøkrepsene og kok videre i 10 minutter. Ta gryten av varmen. Den sterke kokingen gjør ofte fisken litt frynsete, men er helt nødvendig for at oljen og fiskekraften skal blande seg godt. Det er nemlig her hemmeligheten bak en god bouillabaisse ligger.

Se mange flere lekre fiskesupper her

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her finner du mange flere deilige supper

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Oppskriften er fra boken "Suppe" av Thomas Horne, utgitt på Aschehoug forlag.

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming
Dagens rett

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming

Reinskav er en av de aller beste råvarene i norsk dagligvarehandel - fordi den huker av for alle krav om bærekraft og smak. Prøv denne vrien og du blir hekta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her