- Appelsin- og sennepblanding:
Smør to tredeler av blandingen på kalkunen og la den ligge gjerne over natten og godgjøre seg i kjøleskap. Men det er ikke nødvendig å starte dagen i forveien. - Ta den uansett ut en time før den skal i ovnen for temperering.
- Legg brystet i en ildfast passe romslit form og hell eplesider i formen (til væsken står ca 2 cm opp fra bunnen).
- Still ovnen på 150 grader og sett formen med kalkunbrystet på nest nederste rist. Bruk steketermometer. Brystet er ferdig når det viser 70 grader. Det tar ca 1 time.
- Når 45 minutter har gått, skrur du opp temperaturen til 180 grader og smører samtidig brystet med resten av appelsin- og sennepblandingen.
- Ta ut av ovnen og la kjøttet hvile på et lunt sted i minst 15 minutter før det skjæres opp. Sil sjyen over i en liten kjele og hold varm.
- Tilbehør:
Kok opp vann. Skjær et kryss i hver kastanje og legg de i det kokende vannet. La koke i ca en halvtime. Avkjøl litt men ikke for mye før du skreller kastanjene, først det tykke ytre skallet og deretter det indre. Da sitter du igjen med en lysbrun nøtt. Del kastanjene opp i terninger på ca 1x1 cm. - Rist brødet i en langpanne i ovnen ved 175 grader i 10 minutter eller til det begynner å ta farge.
- Skjær pølsa i terninger og sprøsteik i varm panne. Legg på kjøkkenpapir.
- Skyll panna og varm opp olivenoljen. Fres løk og hvitløk mykt.
- Del tranebærene i to-tre biter og ha oppi løkblandingen. Tilsett eplesider og aprikosterninger og kok inn til mesteparten av væsken er fordampet, ca 10 minutter.
- Bland så pannas innhold med brød-, kastanje- og pølsebitene. Tilsett smeltet smør og smak til med urter, salt og pepper og ha alt oppi en ildfast form. Dekk med folie. Sett i ovnen ved 175 grader i 15 minutter. Ta bort folien og stek videre i 15 minutter til.
- Ekstra god potetmos:
Skrell og kok potetene møre. Hell av vannet og tilsett smør og nok melk til at det blir en fast puré. - Fres bacon i tørr panne. Legg på kjøkkenpapir.
- Skyll panna og varm opp olivenolje. Fres løken ved middels varme til den er myk.
- Bland bacon og løk i potetmosen og spe med rømme el.l. Smak til med persille, salt og pepper.
- Server kalkunskivene med eplesidersjy og en god skje av kastanje- og tranebær-"stuffingen", og potetmos samt gjerne en grønn salat til.
Tips: Hvis du ikke får tak i kastanjer, kan du godt bruke pecannøtter.
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Slik steker du kalkunen perfekt
Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig