Andeconfit med sellerirotpuré og rødbetsjy
Foto: freeskyline

Andeconfit med sellerirotpuré og rødbetsjy

Lekrere nyttårsmiddag skal du lette lenge etter. Saftig og mør andeconfit setter kalkunen i skyggen en hver dag.

Fremgangsmåte

  1. Andeconfit
    Tørk andelårene med kjøkkenpapir. Finn en skarp nål eller bruk en spiss kniv og stikk mange små hull i skinnet. Pass på at du ikke stikker for dypt.  Snu andelårene med kjøttsiden opp, og stikk hull i fett på denne siden. 
  2. Salt andelårene godt, og la hvile i romtemperatur i minst 20 minutter, opp til en time. Saltet trekker fuktighet ut av anden - tørk derfor andelårene godt med kjøkkenpapir.
  3. Finn frem en ildfastform eller støpejernsgryte som blir tettsittende til alle andelårene. Ha i andefett, pepperkorn, timianstilker og hel hvitløk. Plasser andelårene på toppen med skinnsiden opp.
  4. Ha den ildfasteformen i ovnen og sett varmen til 140C. La stå i ovnen i 2 timer, til kjøttet er så mørt at du kan se at det løsner fra beinet.
  5. Ta så formen ut av ovnen, løft andelårene ut av fettet og la dem renne av seg.
  6. Overfør andelårene til et stekebrett, og øk temperaturen til 220C. Sett stekebrettet midt i ovnen og stek lårene i ca 10 minutter, til skinnet har blitt gyllent og sprøtt. La anden hvile i 10 minutter før servering.
  7. Sellerirotpurè
    Smelt smør i en stor stekepanne på medium varme. Skru ned til lav varme og ha i sellerirot og sjalottløk.
  8. Kutt et bakepapir til en sirkel som er like stor som stekepannen, og bruk det til å dekke selleriroten. La selleriroten trekke i smøret i 5 minutter.
  9. Tilsett så melk, salt og hvit pepper og småkok i 10-15 minutter til selleriroten er helt mør.
  10. Trekk pannen av platen og bruk en hullsleiv til å overføre selleriroten til en blender med litt av den varme melken. Kjør forsiktig blandingen til en jevn purè. Tilsett gjerne mer av den varme melken om nødvendig.
  11. Rødbetsjy
    Ha oksekraft i en stor stekepanne over middels-høy varme og reduser til halvparten av volumet. 
  12. Ha i all rødbetjuicen fra vakumposen, sukker og balsamicoeddik. Reduser til ønsket tykkelse. Ha i finkuttet rødbete og varm opp. Smak til med salt og pepper.

Tips:
Sil andefettet igjennom et kaffefilter da kan det oppbevares i opp til 6 måneder i kjøleskapet. Andefett kan du bruke til å confitere, steke poteter eller smaksette dampede grønnsaker. Om andelårene er helt dekket av fettet kan du oppbevare andeconfit i kjøleskapet opptil 2 uker.

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en festmiddag med kalkun midt i uka
Dagens rett
Kalkunbiff på risotto med tomatsalsa

By på en festmiddag med kalkun midt i uka

Med kalkunfilet får du et lettlaget festmåltid midt i uka. Prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her