Mange har en sånn-cirka-oppskrift, slik at én ají aldri er som den forrige.
Noen legger sin ære i å ha den beste ajíen, mens andre kjøper en ferdig ají. Men alle har en ají stående klar. Denne (halv)sterke chilisausen er mest anvendelig til latinamerikanske matretter, men fungerer også svært godt til “norske retter” som pizza og sandwicher. Alle typer ají passer ypperlig til anledninger med potetgull, tacochips, patacones og annen snacks.
Oppskriften gir én liten skål.
Plukk bladene av korianderstilkene. Press limen. Skrell og grovkutt løk og vårløk. Fjern frø og frøholder (hvit remse) fra ferske chili. Skåld tomaten (kokende vann) og flå den.
Finhakk tomaten (eller kjør den i blenderen/kjøkkenmaskinen).
Ha chiliflakene eller den ferske chilien i en morter. Knus denne sammen med litt av saften fra tomaten og matoljen. Mal til det hele blir jevnt.
I en bolle/skål blandes resten av den knuste tomaten, limesaften, eddik og eventuelt noe vann.
Finfinhakk vårløk, løk og korianderblader. Du kan eventuelt kjøre dem i kjøkkenmaskinen (blenderen), men påse at det ikke blir altfor grøtete. Det blir penere om du finhakker for hånd.
Rør hakket vårløk, løk og korianderblader i bollen med tomatvæsken.
NB: Smak nå til med salt!
Rør så sakte inn chilimiksen fra morteren. Ta litt av gangen, og stopp når det hele er sterkt nok!
Spe eventuelt ut med noe ekstra vann og/eller eddik. Det er meningen at denne mojoen skal være ganske tyntflytende.
Dekk til, sett til kjøling, og la trekke i minst én time (gjerne over natten). Den tåler om lag en uke i kjøleskapet.
Server ají picante kald eller i romtemperatur.
Tips om chilien
Ikke bruk habanero eller andre ekstremt sterke chilityper. De er rett og slett for sterke til denne bruksmåten: Det er tross alt en miniporsjon vi lager, og da hadde det vært nok med et bitte lite hjørne av en habanero!
Men vi vil også ha den gode grunnsmaken i chilien, som er mer enn kun styrke. Bruk derfor vanlig cayenne, jalapeño eller andre halvmilde sorter, og ha heller i flere. Slik er det også lettere å regulere styrken slik at den passer deg.
Her får du sært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig