Yrkesfaglig VM

Norge har et yrkeslandslag med 20 unge norske yrkesutøvere skal i fire dager kjempe mot jevnaldrende i World Skills Competiton eller Yrkes-OL.
Redaksjonen
12 Mai 2005 - 01:00

Den 26.-29. mai i Helsinki konkurrerer 20 nordmenn under 23 år i sine respektive yrkesfag mot kolleger fra hele verden. World Skills Competition heter verdensmesterskapet i yrkesfag som er en beintøff konkurranse over fire dager med mange oppgaver som skal løses - både som er kjente og ukjente på forhånd. For mat- og drikkefagene er det Heidi E. Ravneng, kokk på Mathuset Solvold, Pål S. Tønnesen, servitør på Hotel Continental og Gudrun J. Eikeland, konditor på Naustdal Dampbakeri. Oppgavene som skal løses er vidt forskjellige.

Blant annet skal Pål presentere en egenkomponert alkoholfri drink, transjere, flambere, lage salat à la minute og servere. Alt foregår i fire ulike restaurantkonspeter. Heidi skal komponere en fireretter etter en forhåndsbestemt mal som også skal tilberedes. Dessuten forberede et koldtbord og en tre retters meny som skal lages helt fra grunnen. Gudrun skal gjennom sukker- og sjokoladearbeid, petit fours og annet søtt.

Hoveddommer for kokk er Svein Magnus Gjønvik. Dorrit Vigsø og Ole Johan Berntsen er meddommere for henholdsvis servitør og konditor. I tiden før konkurransen har de fungert som mentorer for de norske kandidatene. World Skills Competition nyter enorm prestisje i andre land, i Helsinki forventes det 200.000 besøkende og et enormt oppbud av presse fra hele verden.

Her til lands forbigås konkurransen stort sett i stillhet. Og det til tross for at Norge har hevdet seg rimelig godt med i alt 5 gull, 2 sølv og 4 bronse i mekatronikk, frisørfag, elektrofag, blomsterdekoratør, servitørfag og bilfag. Den siste gode plasseringen i mat- og drikkeklassen var Robert Lie som tok en fjerdeplass i 2001 i Korea. Medaljeplass har Norge imidlertid kun fått en gang da Arve Kristiansen tok servitørbronse i 1995.

Her kan du lese mer: www.skillsnorway.no

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin
Matkurs og vinkurs
Winemakersdinner 14. februar i Oslo

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin

Den 14. februar feirer vi kjærligheten for mat og vin på Vinoteket. Ta med noen du er glad i, eller kom alene og bli kjent med andre mat- og vinentusiaster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her