Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.
Vi snakker selvsagt om beaujolais nouveau som er den ferskeste vinen du kan få. Selv om mye av vinen fra den sørlige halvkule lanseres samme året som druene er plukket, blir det liksom ikke det samme siden alt der i gården er et halvt år på forskudd. Nei, bare beaujolais nouveau er virkelig ferskvare. Og i år en riktig morsom og sjarmerende en.
Trénel Beaujolais Nouveau 2014 (41551) formelig strutter av søte røde bær som i den reneste fruktkompott. Smaken er også usedvanlig rund, sødmefylt og fyldig med bløte syrer og masser av søte og syrlige bringebær som dominerer smaken helt til siste slutt. En god drikkevin som er utrolig lett å like også for den som konsekvent bestrider at det er mulig å drikke så ung vin. For denne vinen mangler helt rå- og ferskpreget som alltid følger med nouveau-vinene. Årsaken er at årets vin er mindre fersk enn normalt. Den har nemlig fått noen uker ekstra flaskemodning på seg.
Alle har vel fått med seg den ekstreme 2003-sommeren det sørlige Europa opplevde. Heller ikke Beaujolais-regionen som ligger midt mellom Burgund og Rhône i Øst-Frankrike slapp unna heten. Resultatet ble at druene modnet rekordtidlig. Allerede 14. august startet plukkingen som i Beaujolais kun skjer for hånd. Denne datoen er historisk i den forstand at innhøstningen aldri har startet så tidlig. Den forrige rekorden stammer fra 1893, men likevel ganske sent, nemlig 25. august.
Den unormalt store mengden med sol gir druer med høyt sukkernivå og relativt lite saft i hver drue. Derfor blir også årets avling 40 prosent lavere enn i et normalår. Dette skyldes ikke ene og alene sola og varmen men også det faktum at vekstsesongen startet med frost hvilket gjør at plantene må starte på ny, og prosessen dermed blir forsinket. I tillegg er vinbøndene i området fortsatt inne i en prosess med å redusere avlingene for å løfte kvaliteten.
Og det er helt nødvendig, i alle fall for en region som har så store imageproblemer som nettopp Beaujolais. For det hjelper ikke om årets vin som primært nytes i noen hektiske dager i slutten av november, er av aldri så høy kvalitet om ikke resten av vinene fra området klarer å hevde seg blant eliten.
Negocianten Trénel som tilhører de mest samvittighetsfulle i Beaujolais, er representert med et bredt utvalg av de ekte beaujolais'ene, nemlig fra de såkalte Beaujolais Cru som det finnes i alt 10 av. Og særlig fra 2002-årgangen som var mer vellykket for lagringsviner enn for nouveau. Årsaken er høye syrer og gode tanniner hvilket ikke er like sjarmerende i en ung vin som i en som har fått noen år på seg.
Og 2002-cruene Fleurie 2002 (45420) og Trénel Saint-Amour 2005 (45418) vil utvikle seg videre, i hvert fall i 3-4 år til. Den første, "blomstervinen", er uten tvil den mest betagende med et mer jordsmonnspreget aromabilde, selvsagt i tillegg til alle de røde og mørke bærene. Smaken følger opp med stor fylde, meget gode syrer og fine tanniner. En flott vin som bør prøves til forseggjorte retter med lyst kjøtt, som spegris eller fasan men også lammefilet med sjysaus. Samt modne hvitmuggoster som brie og camembert. Dette er oster som de fleste rødviner har problemer med men som en god beaujolais tar på strak arm.
St. Amour viser seg i øyeblikket fra en litt nøytral side men har mer enn nok stoff i seg til å vokse seg mer interessant. En super vin til kvalitetskylling og kalv med sjysaus. Chiroubles 2002 (45419) tilhører de lettere cru'ene. Og er derfor utmerket til lettere retter av lyst kjøtt, spekemat og ikke minst fisk, samt de førnevnte ostene. En lett og elegant vin som bør nytes innen 1-2 år.
Trénel Moulin À Vent 2007 (45417) er et av de aller beste cru'ene, men den er tilgjengelig kun som 2001. Ikke like konsentrert som 2002, men absolutt god og ikke minst interessant siden den viser hvordan beaujolais'ens sekundæraromaer, altså hvordan det yppige bærpreget forandrer seg etter et par år i flaske. Allerede fargen signaliserer at her har tiden arbeidet, den er mursteinsrød og ikke rødlilla i kanten. Duften er spesielt delikat av røde syltete bær, skogbunn, løv og tørket kjøtt. Smaken er saftig og bløt med behagelige syrer. Avslutningen er meget bra med aromaer av mokka og tørkete bær. Til delikate retter med lyst kjøtt, sjysaus og skogssopp.
Trénel har også en to vanlige beaujolais'er i 2002-versjon. Solide Trénel Cuvée Rochebonne 2013 (33241) som er tilgjengelig i alle polbutikker samt en noe enklere boksvin, Trénel Beaujolais 2002 (46504). Førstnevnte er super til torsk og annen hvit fisk samt spekemat og boksvinen passer fint til koldtbordbruk.
Her er oversikten over utsalgssteder for Trénels Beaujolais Nouveau 2003
41551 Beaujolais Nouveau - Trénel Fils | |
Sted: | Antall: |
Arna | 24 |
Asker | 120 |
Askøy | 36 |
Bekkestua | 96 |
Bergen Storsenter | 192 |
Bragernes | 72 |
CC Vest | 96 |
City Syd | 144 |
Drøbak | 24 |
Eidsvoll | 24 |
Fyllingsdalen | 24 |
Førde | 24 |
Gjøvik | 24 |
Grunerløkka | 48 |
Halden | 36 |
Hamar | 24 |
Helsfyr | 48 |
Holmen | 120 |
Husnes | 24 |
Jørpeland | 12 |
Knarvik | 24 |
Kolbotn | 24 |
Kolsås | 48 |
Kongensgt. Kr Sand | 24 |
Kongsberg | 60 |
Kvadrat | 120 |
Langnes | 24 |
Lillestrøm | 48 |
Linderud | 24 |
Lørenskog | 48 |
Majorstua | 84 |
Mandal | 24 |
Manglerud | 144 |
Mo i Rana | 48 |
Munkegt | 48 |
Møllergata | 48 |
Nesttun, Bergen | 96 |
Nytorget, Stavanger | 24 |
Nøtterøy | 48 |
Orkanger | 12 |
Oslo City | 96 |
Oslo S | 48 |
Rudshøgda | 24 |
Sandaker | 48 |
Sandefjord | 48 |
Sandnes | 60 |
Sandvika | 60 |
Sarpsborg | 60 |
Sauda | 12 |
Ski | 60 |
Steen og Strøm | 96 |
Storo | 480 |
Straensenteret | 48 |
Stryn | 12 |
Strømmen | 48 |
Strømsø | 48 |
Sunndalsøra | 6 |
Thereses gt. | 96 |
Torvbyen | 60 |
Tromsø | 24 |
Tveita | 60 |
Tynset | 24 |
Valkendorfsgt., Bergen | 60 |
Vestkanten | 36 |
Vika | 60 |
Økern | 48 |
Østerås | 48 |
Åsane Senter | 24 |