Skotsk maltwhisky er høyt elsket av mange, og de siste tiårene har vært en gullalder for alle whiskyelskere med en rekke herlige gyldne dråper å velge mellom.
Denne kvelden har du en enestående mulighet til å smake en rekke elegante og særegne skotske maltwhiskyer sammen med Norges fremste whiskyekspert, Chris Maile.
Bli med på årets store whiskysmaking
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Gå til påmeldingslenken her
Unike whiskyer
Få typer brennevin, om noen, har nemlig den samme bredden og kompleksiteten i smaksuttrykk som det whisky har, og dette har fått destillatørene til å lage spesialtapninger av sine hjertebarn.
Tradisjonelt sett har man kunne dele inn Skottland i fem whiskyområder etter smakskarakterer, Highlands, Lowlands, Speyside, Islands og Islay.
De senere årene har derimot destilleriene over hele Skottland laget en rekke nyskapende og spennende whiskyer.
Her kan du finne såvel kraftfulle whiskyer med masse røyk fra destillerier som vanligvis ikke har stort røykpreg, som elegante whiskyer med lette, nesten søtlige aromaer og spesielle fataromaer.
Det er Norges fremste whiskyekspert, Chris Maile, som leder oss gjennom denne spennende smakingen.
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Maile">Les mer om Chris Maile her
Ren nytelse inkludert
Nå kan du bli en drinkmester , for alle deltakerne på kveldens kurs får nemlig med seg sitt eget eksemplar av drink- og cocktailboken
Boken som er skrevet av Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif, gir deg hele 131 oppskrifter, lekkert fotografert av Marte Garmann Johnsen.
Du lærer de ulike mikseteknikkene i tillegg til en rekke tips til servering, tilbehør og smaksvarianter.
I tillegg får du en introduksjon til hver av de viktigste brennevinstypene - historie, særpreg, hvordan de fremstilles, hvor de kommer fra og hva de brukes til, og en innføring i historien om destillasjonskunsten.
Gå ikke glipp av denne utrolige smakingen - ta med venner og kjente på en reise inn i whiskyens verden.
Disse whiskyene får du smake denne kvelden:
Vi tar forbehold om enkelte endringer i de oppsatte whiskyene til dette kurset.
• (klikk)
Keeper of the Quaich
Denne kvelden skal Chris Maile være vår guide til disse utsøkte whiskyene.
Chris Maile er av skotsk herkomst og kommer opprinnelig fra The Isle of Skye, som også er Talisker's vugge. Hans mange år i Norge har derimot finslepet norsken hans og foredraget vil bli holdt på norsk.
En medfødt interesse for whisky har ført til et engasjement som whiskykonsulent i Norge.
Han er i dag en etterspurt foredragsholder og har reist landet rundt med whiskysmakinger i mer enn åtte år. Maile har holdt mer enn 450 smakinger med ulike grupper, fra små whiskylag med fire medlemmer til Bergen filmfestival med 140 deltakere beriket både gane og luktesans hos mang en ivrig deltaker.
Chris er initiativtaker og organisator av Oslo Whisky Festival som i år avholdes den første helgen i november.
I 2006 mottok Chris Maile ærestittelen Keeper of the Quaich som tildeles personer som har viet sitt profesjonelle liv til skotsk whisky.
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Gå til påmeldingslenken her
Gammel tradisjon
Destillasjonens kunst slik vi kjenner den, stammer opprinnelig fra perserne for 3000 år siden, der de gamle alkymistene i sitt forsøk på å finne den hypotetiske kvintessenensen av de fire elementene.
Det de derimot kom opp med var et produkt som skulle sies å kurere alle sykdommer - brennevin. Hvem som derimot startet den å lage usige beatha, eller whisky som det skulle bli kjent som, er en eviglang krangel som pågår mellom skotter og irer den dag i dag.
Kunnskapen om hvordan man lager whisky har etterhvert spredt seg slik at du kan finne destillerier i land som for eksempel Frankrike, India, Sverige, Japan og USA for å nevne noen.