Whisky - tester og artikler

Redaksjonen
01 Desember 2005 - 01:02

Tilbudet av single maltwhisky fra de skotske øyene er formidabelt i Norge. Ikke nødvendigvis i antall, men i kvalitet. For de 24 sortene som Apéritifs panel har testet tilhører samtlige det aller beste. [Les mer]

Maltwhiskyer fra Skottland er en utfordring for alle sansene. Her er det enorm grad av individualitet. Panelet fant ikke en eneste whisky blant de i alt 37 som ble smakt blindt, som kunne defineres å ikke ha særpreg. Noen har bare mer av det enn andre. [Les mer]

Maltwhiskyer fra Skottland er en utfordring for alle sansene. Her er det enorm grad av individualitet. Panelet fant ikke en eneste whisky blant de i alt 37 som ble smakt blindt, som kunne defineres å ikke ha særpreg. Noen har bare mer av det enn andre. [Les mer]

Det er ingen grunn til å avfeie blended whiskys. Apéritifs panel fant to superwhiskyer i hver sin ende av prisskalaen etter å ha smakt seg gjennom i alt 30 produkter. De skotske faller ikke uventet best i smak. [Les mer]

Utvalget av maltwhiskyer, og spesielt single malt, som for mange er det eneste interessante, er i dag svært bra. Den som ikke finner sin favoritt her, har sær smak. Apéritifs store test av i alt 40 maltwhiskyer hjelper deg å finne frem til dem som passer din gane best. [Les mer]

Artikler om whisky
En skotsk rype sitter på en stein og ser utover landskapet. Høsten er kommet og fjellet er farget i rødt, gult og oransje. Det er her den trives best, den røde rypa, og det var i disse traktene ideen ble født til den whiskyen som må regnes som skottenes nasjonalwhisky. [Les mer]

Jon Arne Bertelsen prøver med sedvanlig hellig overbevisning å frelse og deretter lede også sigarrøykeren inn på den smale sti for å finne det optimale drikkefølget. Nåden ligger i den perfekte balanse. Og den oppnås ikke i en VSOP, er Bertelsens klare budskap. Da tar han heller mørkt øl. [Les mer]

I skarp kontrast til maltwhiskyparadiset Islays mest fremtredende egenskap, det kraftige røykpreget, står whiskyen ved navn Bruichladdich, med tilnavnet The Laddie. Den er nå omsider i salg i Norge. [Les mer]

En Macallan 60 år gammel singel Highland maltwhisky blir verdens dyreste når den nå blir å få kjøpt på Heathrow flyplass. I tillegg til å smake fabelaktig kan den vise seg å bli en svært så god økonomisk investering. [Les mer]

Her er en maltwhisky som passer vel så godt eller faktisk bedre servert etter maten eller til kaffen enn i den klassiske whiskysituasjonen, som ofte er før maten eller helt uavhengig av måltidet. Servert etter et godt måltid kan du vie disse relativt sjeldne dråpene full oppmerksomhet. [Les mer]

Favorittwhiskyen til mange maltwhiskyelskere,deriblant Bob Dylan, heter Springbank. Og nå er den endelig kommet til Norge. Mang en whiskyelsker har sett frem til dette likt et barn gleder seg til jul. [Les mer]

Da er den kommet i norsk utgave, boken som for mange maltwhiskyelskere er selve bibelen: Michael Jacksons håndbok om maltwhisky. [Les mer]

Det var kristne munker som lærte skottene å destillere whisky på 1400-tallet. Munkene hadde lært kunsten av araberne under sine reiser i Østen. Navnet whisky kommer fra "livets vann" - aqua vita, "usquebaugh" på gælisk. Fonetisk ble det usky og siden whisky. [Les mer]

Den norske whiskyfavoritten Upper Ten feide kjente konkurrenter som Johnny Walker og Ballentines av banen i en kåring som nylig ble presentert i det velrenommerte tidsskriftet Wine & Spirit i London. [Les mer]

I fjor vant den norskkomponerte whiskyen Upper Ten en gullmedalje i klassen blended whisky med alder under 11 år. Kåringen ble foretatt etter en blindtest av det kjente tidsskriftet Wine & Spirit International. [Les mer]

Foretrekker du et dempet røykpreg på din maltwhisky, kan kanskje 15 år gamle Longmorn bli din nye yndling. [Les mer]

Fra Islay kommer de mest smakskraftige maltwhiskyene. Røyksmaken kan bli i meste laget for noen. Bowmore befinner seg midt på treet når det gjelder røykpreg, men er ikke mindre interessant av den grunn. Blant annet står destilleriet bak den dyreste whisky til salgs i Norge. [Les mer]

"Of all the wines in the world, Irish whiskey is the best". Utsagnet stammer fra tsar Alexander den store og er nok et stykke fra sannheten. Men tsaren hadde et poeng. Irsk whiskey er mye mer enn blandevann for dårlig kaffe. [Les mer]

Tar du en to timers fergetur nordover fra nordspissen av Skottland, havner du i Stromness på den største av øyene som samlet heter Orknøyene. Det mest kjente produktet herfra, i tillegg til vill natur, er single malt whisky. Highland Park er det eneste destilleriet som fortsatt leverer det som er manges favorittwhisky. [Les mer]

Enten hater du Laphroaig - eller så elsker du denne smaksrike maltwhiskyen, forteller Per Arlov, sekretær i Norsk Maltwhiskylag, etter sitt siste besøk på Isle of Islay. [Les mer]

Er whisky modnet i flere typer fat mer enn en markedsføringsgimmick? Her er en oversikt over merkene som foreløpig er i produksjon og hva som særpreger hver enkelt dobbelmodnede whisky. [Les mer]

Enhver produsent drømmer om å være en berømthets foretrukne. Springbank er yndlingswhiskyen til Bob Dylan. Begge er superinduvidualister i sin kategori. [Les mer]

I denne artikkelen gir Per Arlov, styremedlem i the Malt Whisky Association Norway og selvsagt en ihuga fan av drikken, en grundig innføring i den vide verden av maltwhisky. [Les mer]

Whiskylitteraturen deler gjerne maltwhiskyer inn i regioner. Nå kan det diskuteres hvor nyttig dette er, for merkene innenfor en enkelt region kan variere ganske mye. Likevel er det ikke så dumt med en inndeling, fordi det finnes trekk som er karakteristisk for whiskyer fra en region. [Les mer]

Relevante tjenester fra Apéritif
Apéritifs Bar er lett å finne frem i selv om den inneholder over 700 drinker. Er du på jakt etter en cocktail, klikker du ganske enkelt på det i menyen. Vil du mikse en drink og har vodka i skapet, klikker du på vodka i menyen under "velg etter alkoholtype", dermed får du opp alle drinkene i baren som har vodka i seg. I tillegg finnes mange nyttige artikler om hvordan du skal mikse og hvilke glass du eventuelt skal bruke. [Les mer]

Apéritif lanserer nå nok et helt nytt verktøy spesielt for deg som er glad i å mikse dine egne drinker. En online bartender som er din private hvor du kan ta vare på alle de drinkoppskriftene du ønsker. Du kan logge deg på hjemmefra og skrive ut handleliste fra jobben. Alltid tilgjengelig. [Les mer]

Nå kan du søke etter drinker i Apéritifs rikholdige drinkdatabase. Er det en drink med vodka du vil lage, skriver du ganske enkelt vodka i søkefeltet og får opp flere hundre drinker å velge mellom. Avansert søk lar deg dessuten søke etter drinktype og hovedingredienser. [Les mer]

Har du selv en oppskrift du vil dele med andre, sender du den til Apéritif. Selvfølgelig vil redaksjonen merke oppskriften med ditt navn. Bruk skjemaet, som du finner en link til i tittelen eller ved å trykke her. Husk å hake av for drink-oppskrift. [Les mer]

Relevante seksjoner hos Apéritif
w Apéritif Pollisten - Whisky
w Apéritif - Bartender
w Apéritif - Ukens drink
w Apéritif - Min bartender
w Apéritif Pollisten - Brennevin

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her