Den enkleste måten å la deg overbevise på er ved å prøve selv: Hell i to glass av din yndlingsrødvin og sett det ene på kjøkkenet og det andre på husets kjøligste rom til det har oppnådd en temperatur på for eksempel 16 grader. Sammenlign smaken, og helst ved siden av mat. Hvis du ikke foretrekker den kjøligste utgaven, bør du kanskje ta skrittet helt ut og gå over til gløgg.
Tilsvarende gjelder for hvitvin som altfor ofte serveres iskald, på sorbetnivå. Det er ubehagelig for så vel smaksløkene som for tanngarden. Og dårlig gjort overfor vinen som ikke får vist seg fra sin beste side. Serveringstemperaturen for rød- og hvitvin er dermed ikke så forskjellig som de fleste later til å tro og praktiserer. Ta en titt på skjemaet nedenfor, som er skjematisk og dermed kun gir en pekepinn.
Vi garanterer en bedre vinopplevelse.
19 | Lagrede, rike rødviner fra Bordeaux, Piemonte, Brunello og Vino Nobile fra Toscana. Ribera del Duero |
18 | Yngre viner fra Bordeaux, Piemonte, Brunello og Vino Nobile fra Toscana, Ribera del Duero samt Cabernet Sauvignon-baserte viner fra den nye verden |
17 | De store vinene fra Côtes du Rhône (Côte Rôtie, Hermitage, Châteauneuf-du-pape m.fl.), Chianti Classico Riserva, Shiraz og Syrah fra den nye verden |
16 | Rødvin basert på Pinot Noir fra både den nye og gamle vinverden |
15 | De fleste rimelige rødviner og hetvin som bl.a. portvin |
14 | Vellagrede hvite burgundere samt rød beaujolais og andre unge rødviner av samme type |
13 | De rikeste champagnene |
12 | Kraftige hvitviner og rike, vellagrede tyske hvitviner |
11 | Årgangschampagne |
10 | Ideell temperatur for tørr og fruktig hvitivn |
9 | Champagne brut (tørr) |
8 | Halvtørre hvitviner |
7 | Halvsøte og søte hvitviner (dessertviner) samt roséviner og enkle musserende viner |
6 | Isvann |