Vinspøk

I Sør-Afrika er vin seriøse greier og produsenten av ukens viner har måttet tåle noe kritikk for sitt fleipete ordspill da han ga vinene sine navn. Morsomme navn er imidlertid ikke forklaringen på at de er en formidabel suksess, for de smaker godt også.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2002 - 08:00

Goats do Roam 2003/2004 (45600) spiller altså på Côtes-du-Rhône, og slik høres det kanskje ut på den bredeste sørafrikanske dialekten. Men produsenten Charles Back and The Fairview Team i en av Sør-Afrikas beste regioner, Paarl, lager ikke bare en vin med utgangspunkt i den klassiske Côtes-du-Rhône-resepten hvilket innebærer syrah, grenache, cinsault, gamay noir og mourvèdre som har fått et dominerende selskap av Sør-Afrikas nasjonaldrue pinotage, alt fra gamle vinstokker som har lav ytelse og dermed gir god konsentrasjon.

Bakgrunnen for navnet er nemlig vel så mye at Backs elskede geiter, som han har 600 av, vet akkurat hva de skal lete etter i vinmarken, nemlig de beste druene. Om det er årsaken til at Back etter sigende skal lage Sør-Afrikas beste ost, er kanskje en overdrivelse, men det er sikkert bare av det gode, også geiter blir hva de spiser.

Vinen er i alle fall god og søt nok i bærpreget, her er mengder av  kirsebær og røde bær, tropisk frukt, banan og krydder med tilnærmet beaujolaisaktig saftighet. Smaken følger opp med saftig og krydret anslag, mye bærsødme og kjernepreg. Avslutningen byr på fine tanniner. En utmerket barbequevin til grillet saftig kjøtt av både lys og mørkere type, også godt krydret men ikke for mye chili da det gjør tanninene vel tørre.

Produsenten lager også Goats Do Roam Rosé 2001 (41140) og denne er laget av de samme druene som den røde. Forskjellen er at drueskallene fjernes før gjæringen starter slik at resultatet blir en ultrafruktig rosa vin med en touch av tanniner. Den rosa utgaven er derfor bløtere enn den røde i så vel duft som smak. En relativt kraftig rosé som trenger matfølge. Perfekt når varmen gjør at en rødvin blir for heftig og når maten blir for kraftig for en hvitvin.

Selv om det ryktes at Charles Back planlegger en ny vin i Goat-serien, nemlig en Goat Roti, er han en høyst seriøs og ambisiøs produsent som ikke bare lager moroviner. Både med Fairview-  og Spice Route Wine Company-etiketten lager han viner i Sør-Afrikas toppsjikt selv om vi her til lands må nøye oss med geitevinene.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her